Θωμάς Γεωργιάδης* : Η αποτυχία της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη στη σχολική στέγη

0

Σύμφωνα με το Νόμο 3853/2010 (ΦΕΚ: 87/Α/7-6-2010) (Καλλικράτης) άρθρο 94 παρ. 4 αριθμός 15 (σελ.1830): (Στις υποχρεώσεις των Δήμων είναι …) «Η απαλλοτρίωση οικοπέδων για τις ανάγκες της σχολικής στέγης, καθώς και η ανέγερση σχολικών μονάδων».

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί περνούν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους μέσα στα σχολεία. Το σύγχρονο καλό δημόσιο σχολείο είναι σύμμαχος της οικογένειας, ιδιαίτερα στις συνοικίες, όπου οι μαθητές μέσα σε σωστό περιβάλλον αναπτύσσουν ισορροπημένα την προσωπικότητά τους, ενώ παράλληλα στηρίζεται σωστά και η εκπαιδευτική διαδικασία στο σύνολό της.

Είναι απολύτως απαραίτητο λοιπόν να γνωρίζουμε τι έκανε ή ουσιαστικά τι δεν έκανε η δημοτική αρχή Μπακογιάννη αυτά τα 4 χρόνια που είχε την ευθύνη της διαχείρισης του Δήμου πάνω στο θέμα σχολική στέγη.

Το 19ο Γυμνάσιο της Αθήνας: Λειτουργούσε  μέχρι το 2017 σε νοικιασμένο κτίριο επί της οδού Καμπάνη 11 (6η Δημοτική Κοινότητα) του οποίου η αυλή ήταν πάνω από βενζινάδικο. Ο συγκεκριμένος χώρος στο σύνολό του (μαζί με το βενζινάδικο) έχει χαρακτηριστεί ως χώρος σχολείου από το 2011 – (απόφαση 17351/2011, ΦΕΚ Αρ. Φ. 100/24-5-2011, Τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων). Αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο (απόφαση 184/2017) η μεταστέγασή του, σε ένα άθλιο δυστυχώς κτίριο (επί της Αγίου Μελετίου, όπου πληρώνεται σεβαστό ενοίκιο), και η ανέγερση νέου σχολείου.

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής της δημοτικής αρχής του κ. Μπακογιάννη (2019) τους έγινε γνωστό το θέμα και ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση του νέου κτιρίου καθώς αυτές θα  είναι χρονοβόρες. Παρότι ο χαρακτηρισμένος χώρος (επί της οδού Καμπάνη) έχει κριθεί κατάλληλος για σχολείο (από την επιτροπή καταλληλότητας) και έχουν γίνει επανειλημμένες παρεμβάσεις προς τον Δήμο όλο αυτό το διάστημα, δεν έχει γίνει τίποτε από την πλευρά του Δήμου.

9ο ΕΠΑΛ – ΟΙΚΌΠΕΔΟ «ΒΟΤΡΥΣ»: Ο χώρος του πρώην οινοποιείου ΒΟΤΡΥΣ (Σεπόλια – 4η Δημοτική Κοινότητα) είναι 14 στρέμματα περίπου και ανήκει στην ΚΤΥΠ. Σε ένα τμήμα του είναι καθορισμένο να ανεγερθεί κτίριο για το 9ο ΕΠΑΛ της Αθήνας. Δυστυχώς παρά τις πολλές παρεμβάσεις προς υπουργείο, ΟΣΚ – ΚΤΥΠ και Δήμο δεν έχει γίνει τίποτε. Πρόσφατα υπογράφηκε πρωτόκολλο μεταξύ ΚΤΥΠ και Δήμου για «προσωρινή» παραχώρηση του οικοπέδου στον Δήμο ώστε να καθαριστεί και να γίνει χώρος πρασίνου. Το ΕΠΑΛ είναι απαραίτητο καθώς μια πολύ μεγάλη περιοχή της Αθήνας στερείται σχολείο αυτής της βαθμίδας με αποτέλεσμα οι μαθητές που θέλουν να ακολουθήσουν την Τεχνική εκπαίδευση να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις.

Καλλιτεχνικό σχολείο: Ιδρύθηκε το 2018 με απόφαση επί υπουργίας Γαβρόγλου (και λειτούργησε από το Σεπτέμβρη του 2018) χωρίς να υπάρχει κτίριο για να στεγαστεί το σχολείο. Για 2 χρόνια συστεγάστηκε με το Μουσικό Γυμνάσιο (Ακαδημία Πλάτωνος – 4η Δημοτική Κοινότητα). Στην συνέχεια από το 2020 μεταστεγάστηκε σε παλιό σχολικό κτίριο επί της οδού Παναγή Κυριακού 12 (πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού) με την υπόσχεση από τον Δήμο της Αθήνας – δημοτική αρχή Μπακογιάννη – (που έχει την ευθύνη), ότι μέσα στα επόμενα 2 χρόνια θα στεγαστεί οριστικά στο κτίριο του παλιού 5ου ΓΕΛ (περιοχή Εξαρχείων) (αφού γίνουν πρώτα οι απαραίτητες βελτιώσεις). Έπρεπε από φέτος (και με καθυστέρηση ενός έτους) να στεγαστεί στο κτίριο του παλιού 5ου ΓΕΛ αλλά δυστυχώς δεν θα γίνει ούτε αυτό.

Προβλήματα στη σχολική στέγη: Οι ενώσεις γονέων του δήμου της Αθήνας καταγγέλλουν δεκάδες προβλήματα σχολικής στέγης στα οποία ο δήμος παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις δεν έχει ανταποκριθεί. Σαν παράδειγμα θα αναφέρουμε την  Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεµόνων 2ης Δηµοτικής Κοινότητας της Αθήνας όπου  με επιστολή τους (10-7-2023) καταγράφουν και αναφέρουν συγκεκριμένα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας σε 15 σχολεία που ανήκουν στην περιοχή τους των οποίων η επίλυση ανήκει στον Δήμο της Αθήνας.

* Ο Θωμάς Γεωργιάδης είναι εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας, μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα ΤΩΡΑ» του Χάρη Δούκα

* Ο Θωμάς Γεωργιάδης είναι εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας, μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα ΤΩΡΑ» του Χάρη Δούκα

Δείτε τα 8 προηγούμενα άρθρα του Θωμά Γεωργιάδη

Share.

Comments are closed.