Πυρά Ανδρουλάκη κατά κυβέρνησης και Αγοραστού για κυβερνητικές ευθύνες και για τα δήθεν αντιπλημμυρικά έργα [Βίντεο]

0

Κοντά σε πληγέντες κτηνοτρόφους στον Πλατύκαμπο του νομού Λάρισας, που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή των κτηνοτροφικών μονάδων τους, βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος ΑλλαγήςΝίκος Ανδρουλάκης, που για δεύτερη ημέρα επισκέπτεται πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
«Το ανάχωμα ήταν γεμάτο μπάζα, καλάμια και δέντρα» ανέφεραν οι πληγέντες στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας ότι «πριν τρία χρόνια, στην κακοκαιρία του Ιανού, είχε συμβεί το ίδιο» αλλά στην περιοχή τους -όπως κατήγγειλαν- δεν έγιναν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.
«Η οικονομική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς εδώ βρίσκεται η παραγωγική καρδιά της χώρας» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης συνομιλώντας με τους πληγέντες.
«Εφόσον έχει τεθεί η περιφέρεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να επιταχθούν ξενοδοχεία για τη φιλοξενία των κατοίκων. Άμεση προτεραιότητα. επίσης, να έρθει επί τόπου ο ΕΛΓΑ» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
Σε δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε:
«Δύο μέρες τώρα σε ολόκληρη τη Θεσσαλία συναντώ απόγνωση. Η ζωική και η φυτική παραγωγή έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης και της περιφέρειας είναι πολύ μεγάλες. Δεν κατάφεραν να θωρακίσουν τη Θεσσαλία από αυτά τα ακραία φαινόμενα.
Πρέπει να ελεγχθεί η ποιότητα των αντιπλημμυρικών έργων, που έχουν πραγματοποιηθεί. Αλλά, επίσης, πρέπει να απολογηθούν και για τα έργα που δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Πρέπει άμεσα να γίνει καταγραφή ζημιών και να αποζημιωθούν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους κτηνοτρόφοι και αγρότες.
Επίσης, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να μετατραπεί η Θεσσαλία σε μια υγειονομική βόμβα. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα ο ΕΛΓΑ να καταγράψει τα νεκρά ζώα για να απομακρυνθούν στη συνέχεια.
Δυστυχώς, οι πολίτες της Θεσσαλίας κινδυνεύουν ακόμη, μολονότι έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο πλευρό τους με υπευθυνότητα. Και όχι κάποιοι να πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον, όπως βλέπουμε τις τελευταίες ώρες να συμβαίνει στα τηλεοπτικά δίκτυα».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου τι πιστεύει ότι έφταιξε, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σχολίασε: «Όταν η επιστημονική κοινότητα ενημερώνει ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει ακραία φαινόμενα σε ολόκληρη τη χώρα, όταν έχει προηγηθεί ο ΙΑΝΟΣ, όταν έχουν δοθεί 240 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστούν έργα υδραυλικής θωράκισης της Θεσσαλίας κι έχουμε αυτά τα αποτελέσματα – όσο ακραία και να είναι τα φαινόμενα – τότε προφανέστατα η κυβέρνηση και η περιφέρεια έχουν ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν, αλλά και για την ποιότητα των αντιπλημμυρικών, που έγιναν τα τελευταία χρόνια».

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Δεν ολοκληρώθηκε κανένα από τα 22 αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί
Ο γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος σχολιάζοντας δηλώσεις στο MEGA του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού ότι έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, υπογράμμισε:
«Σας λέω, λοιπόν, πως υπήρξε μελέτη και αποτύπωση της επικινδυνότητας των ποταμών στη Θεσσαλία και πανελλαδικά το 2016. Το 2018 βγήκαν οι χάρτες επικινδυνότητας καθώς και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις όσον αφορά στην πρόληψη, την προστασία, την ετοιμότητα και την αποκατάσταση των αντίστοιχων σημείων. Σας παραθέτω τον χάρτη επικινδυνότητας της Θεσσαλίας. Είκοσι δυο έργα δημοσιευμένα σε ΦΕΚ για τις παρεμβάσεις και έργα που έπρεπε να γίνουν στην περιοχή», σχολίασε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος και τόνισε: «Κανένα από αυτά τα είκοσι δύο έργα δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτή η καθυστέρηση έχει τη σφραγίδα του νυν περιφερειάρχη – εκλεγμένου με τη Νέα Δημοκρατία – και της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος το 2020 μετά την κακοκαιρία του Ιανού έκανε επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές, αλλά τρία χρόνια μετά συζητάμε πάλι για τα ίδια. Αυτές είναι τεράστιες πολιτικές ευθύνες».
Όπως είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «φαίνεται καθαρά ότι δεν υπήρχε καμία προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, η πολιτική προστασία δεν ενεργοποίησε τις πρώτες μέρες ούτε τον στρατό για να συνδράμει στις διασώσεις».
«Μετά από αυτή τη βιβλική καταστροφή και ενώ αποφασίζεται η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, δεν αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί στις πληγείσες περιοχές. Την εβδομάδα που έρχεται, είναι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί. Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο να μην παρεμβαίνει το υπουργείο για να σταματήσουν» πρόσθεσε ο κ. Σπυρόπουλος.

Δείτε βίντεο με από την επίσκεψη Ανδρουλάκη στη Θεσσαλία

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner