Ευθύμιος Λέκκας: Σε πέντε χρόνια θα ανακάμψει ο κάμπος – Ανατράπηκαν οι προβλέψεις για μια πλημμύρα κάθε 1.000 χρόνια

0

Την ώρα που γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να απεγκλωβιστούν όλοι οι κάτοικοι στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος της αποκατάστασης των καταστροφών.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε στην υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού στη Λάρισα λόγω του περάσματος της κακοκαιρίας Daniel, που βρίσκονται δίπλα στον ποταμό. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν και προβλήματα στις καλλιέργειες του Θεσσαλικού Κάμπου, εκτός αυτών που προκύπτουν στον αστικό ιστό.
Μάλιστα ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για «εξαιρετικά μεγάλες» ζημιές. «Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική παραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες», εξήγησε ο κ. Λέκκας.
Παράλληλα, εκτίμησε πως το έδαφος θα αργήσει πολύ για να επανέλθει και έκανε λόγο ότι χρειάζεται να περάσει τουλάχιστον μια 5ετία για να είναι και πάλι γόνιμος ο Θεσσαλικός Κάμπος.

Ανατράπηκαν δύο φορές οι προβλέψεις για μια πλημμύρα κάθε 1.000 χρόνια γιατί έχουμε δύο πλημμύρες σε τέσσερα χρόνια
Το βράδυ της Πέμπτης, ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ αναφορικά με τις ζημιές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στη Θεσσαλία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε μια μελέτη του ΟΗΕ, στην οποία αναφέρεται ότι έως το 2030 θα υπάρχουν 300 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες και μάλιστα οι προβλέψεις του 2019 που έκαναν λόγο για μια πλημμύρα στα 1.000 χρόνια, ανατράπηκαν 2 φορές μέσα σε 4 χρόνια!
Ως προς το κόστος αλλά και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί το 1 δισ. ευρώ. Επίσης ότι αρκετά από τα σπίτια που επλήγησαν δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα ενώ συμπλήρωσε ότι έχουμε «προέλαση» του πλημμυρικού μετώπου όπου εκτός από το νερό παρασύρονται όγκοι εδαφική μάζας από κατολισθήσεις.

Περίπου 720.000 στρέμματα οι πλημμυρισμένες εκτάσεις
Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 (Κλικ στη διπλανή εικόνα για να μεγαλώσει) που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.
Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.
Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει.

Share.

Comments are closed.