Ο Μανόλης Κρητικός για τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Άρη Σισσουρα

0

Έφυγε από την ζωή μια σημαντική προσωπικότητα, ένας αυθεντικός άνθρωπος, ένας μεγάλος οραματιστής, ένας διαχρονικά έφηβος, πρότυπο αρετής και προσφοράς ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών ο Δάσκαλος Αρης Σισσούρας.
Πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) που συνέβαλε στην καινοτόμα ενασχόληση της ΕΜΕ με το χώρο των εφαρμογών της Μαθηματικής Επιστήμης. Ο ίδιος από τους πρώτους καθηγητές Επιχειρησιακής Έρευνας στην Χώρα, από τους σχεδιαστές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μόνιμος αρθρογράφος της στήλης Τρίτη Άποψη της εφημερίδας Τα Νέα για πολλά χρόνια και πρώην Διοικητή του ΙΚΑ, στα χρόνια της Διοίκησης του καθιερώθηκε στο ΙΚΑ η ψηφιοποίηση των ενσήμων. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που υπήρξα συνεργάτης του.
Από το πλούσιο βιογραφικό του:
Ο Άρης Σισσούρας ήταν Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιχειρησιακή Έρευνα στα Πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ (MSc) και Μάντσεστερ (UMIST), όπου έλαβε το διδακτορικό του τίτλο. Δίδαξε Επιχειρησιακή Έρευνα και Μάνατζμεντ στο τμήμα Επιστημών Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ως μέλος ΔΕΠ (Lecturer) την πενταετία 1970-1975.
Οι έρευνές του εστιάστηκαν στον τομέα σχεδιασμού και μάνατζμεντ των υπηρεσιών υγείας. Το 1975 εκλέχτηκε Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Οργάνωσε τη Μονάδα Ανάλυσης και Προγραμματισμού Υπηρεσιών Υγείας, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν βασικές μελέτες σχεδιασμού και ανάλυσης των υπηρεσιών του ΕΣΥ, όπως η μελέτη στην οποία βασίστηκε αποκλειστικά η χωροθέτηση και ανάπτυξη του δικτύου των Κέντρων Υγείας της χώρας. Είναι από τους «αρχιτέκτονες» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς υπήρξε και μέλος της πρώτης Επιτροπής Σχεδιασμού του ΕΣΥ (1981-1982).
Διετέλεσε Διοικητής του ΙΚΑ (1981-1984) και σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας, ως αναλυτής και μέλος επιτροπών και ομάδων σχεδιασμού και παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων του ΕΣΥ. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Υγεία (High Level Committee on Health) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994-2004). Εξελέγη Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), όπου υπηρέτησε από το 1994 έως το 2000.
Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε διεθνή περιοδικά στον τομέα ανάλυσης και σχεδιασμού των υπηρεσιών υγείας, και εισήγαγε την έρευνα και την εφαρμογή μεθόδων και προτύπων επιχειρησιακής ανάλυσης στους τομείς διοίκησης και οργάνωσης των υπηρεσιών υγείας της χώρας.
Καλό ταξίδι Δάσκαλε

Η φωτογραφία μας από την περίοδο που ήταν πρόεδρος της ΕΜΕ.

Share.

Comments are closed.