Παύεται, με απόφαση Χρυσοχοΐδη, ο διοικητής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» – Τι καταγγέλλει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

0

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παύεται από τα καθήκοντά του ο διοικητής του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά».
Παράλληλα, συνεχίζεται η κατεπείγουσα έρευνα για την αναζήτηση ευθυνών στη διοικητική και υγειονομική ιεραρχία του νοσοκομείου σχετικά με τη δυσλειτουργία που προέκυψε στο πρόγραμμα χημειοθεραπειών του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Σημειώνεται πως ο Σύλλογος Εργαζομένων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» με ανακοίνωσή του είχε καταγγείλει «συνθήκες υποχρηματοδότησης» του νοσοκομείου, καθώς, όπως είχε υποστηρίξει, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα μόνο 5.000 ευρώ για φάρμακα, την ώρα που οι μηνιαίες ανάγκες φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ τον μήνα», ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για ελλιπή σίτιση.
Συγκεκριμένα η Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Μεταξά», Ελπίδα Παπαδοπούλου, είπε σχετικά με το ζήτημα στο Ρ/Σ «Παραπολιτικά» πως «έχουμε συνεχές άγχος σε καθημερινή βάση για το αν και κατά πόσο θα βγει να δώσουμε αυτά που πρέπει σαν τρόφιμα ή σαν φάρμακα ή και σαν οποιοδήποτε άλλο υλικό», ενώ πρόσθεσε πως «ο φαρμακοποιός χθες (σ.σ. τη Δευτέρα) μας ανέφερε ότι ένας ασθενής δεν θα μπορούσε να κάνει τη θεραπεία του, γιατί δεν υπήρχε το φάρμακο και δεν μπορούσε να πληρωθεί και το φάρμακο για να το έχει».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στον απόηχο των καταγγελιών χθες, Δευτέρα, για το «Μεταξά», η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ ανέφερε πως πραγματοποιήθηκαν «κανονικά» 80 προγραμματισμένες χημειοθεραπείες, με μία να αναβάλλεται για «διαδικαστικούς λόγους».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της 2ης ΥΠΕ
«Σήμερα (σ.σ. χθες), Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν κανονικά 80 προγραμματισμένες χημειοθεραπείες. Σημειώθηκε αναβολή μίας θεραπείας για διαδικαστικούς λόγους.

Οι θεραπείες συνεχίζονται κανονικά τις επόμενες ημέρες, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η αναβληθείσα θεραπεία στον ασθενή.
Δεν τίθεται ζήτημα με τη σίτιση στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο. Η διατροφή ακολουθεί τις διεθνείς προδιαγραφές, με πλήρη επάρκεια αγαθών

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ,  Μιχάλη Γιαννάκου, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο αναβάλλονται χημειοθεραπείες, λόγω έλλειψης χρημάτων. Όπως αναφέρει, έχουν απομείνει 5.000 ευρώ στο νοσοκομείο για φάρμακα και όποιος ασθενής με καρκίνο πάει σήμερα για χημειοθεραπεία – που μπορεί να στοιχίζει περισσότερο – η θεραπεία αναβάλλεται.
Αναλυτικά η χθεσινή ανακοίνωση το κ. Γαννάκου
«Σήμερα στο  αντικαρκινικό νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ αναβάλλονται χημειοθεραπείες.
Έχουν απομείνει 5.000 ευρώ στο νοσοκομείο για φάρμακα και οποιος ασθενής με καρκίνο πάει σήμερα για χημειοθεραπεία που   μπορεί να στοιχίζει περισσότερο αναβάλλεται.
Έχουμε πολλές φορές πει ότι η δημόσια υγεία δεν φτιάχνει με 5% δημόσιες δαπάνες υγείας. Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 7,5%.
Όπου υποχωρεί ο δημόσιος τομέας τα κενά καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας με τον πολίτη να βάζει πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη.
Η αναγέννηση του ΕΣΥ δεν εξαρτάται  από την αποτελεσματικότητα του Υπουργού υγείας που είναι αποδεδειγμένη, αλλά  συνολικά από τη κυβέρνηση. Από τα λεφτά.
Τα νοσοκομεία σήμερα εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ. Θηλιά στο λαιμό των προϋπολογισμών τους.
Γίνεται όμως καλή διαχείριση των λιγοστών χρημάτων που λαμβάνουν τα νοσοκομεία;
Ασφαλώς και όχι.
Παράδειγμα. Σταδιακά από τα νοσοκομεία απολύονται 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση και εγκαθίστανται εργολάβοι.
Επίσης οι πρόσθετες ανάγκες των νοσοκομείων στις εν λόγω υπηρεσίες καλύπτονται  με εργολάβους αφού τα νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν συμβασιούχους.
Στα νοσοκομεία  ο κάθε εργαζόμενος των εργολάβων στοιχίζει περισσότερο από τον γιατρό.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούν  οι εργολάβοι στα νοσοκομεία  δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Λαμβάνουν τα μισά χρήματα από όσα δικαιούνται. Τα νοσοκομεία όμως πληρώνουν στους εργολάβους τα διπλά από ότι θα πλήρωναν εάν παρέμειναν ή προσλάμβαναν  συμβασιούχους.
Θέσαμε το ζήτημα αυτό στον Υπουργό Υγείας και τον Υφυπουργό οικονομικών κο Πετραλιά. Ήδη ζήτησαν στοιχεία από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Παράδειγμα στο Νοσοκομείο Νίκαιας ανέθεσαν σε εργολάβο την φύλαξη για δύο μήνες  με 10 φύλακες. Το  ποσό  είναι 71.622,40 ευρώ με το ΦΠΑ. Είναι αναρτημένο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Δηλαδή το μήνα οι 10 φύλακες κοστίζουν 35.800 ευρώ. Δηλαδή ο κάθε ένας 3.500 ευρώ ο μήνας. Εαν  προσλάμβανε συμβασιούχους ή επικουρικούς θα στοίχιζαν  ακριβώς τα μισά χρήματα(14.500 ευρώ) και οι εργαζόμενοι θα  λάμβαναν μεγαλύτερο μισθό  από ότι τώρα  μέσω του εργολάβου.
Στοιχίζουν περισσότερο από γιατρούς ο κάθε ένας από τους 6.000 εργαζόμενους που απολύεται και στη θέση τους αναλαμβάνει εργολάβος.
                                              Μιχ, Γιαννάκος  Πρόεδρος  ΠΟΕΔΗΝ
»

 

Share.

Comments are closed.