Ομιλία Στέφανου Παραστατίδη* στην Βουλή για την τροπολογία σε σχέση με τους μαθητές των ΕΠΑΣ [Βίντεο]

0

Παρακάτω παραθέτουμε απόσπασμα από την συνολική ομιλία του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνου του κοινοβουλευτικού τομέα Παιδείας,  Στέφανου Παραστατίδη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και άλλες διατάξεις για τη φορολογική διαδικασία, την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», που αφορά την τροπολογία σε σχέση με τους μαθητές ΕΠΑΣ (μετά το σημείο 5:48 του παρακάτω βίντεο).

«[…] Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα κλείσω την ομιλία μου αναφερόμενος στην διάταξη της τροπολογίας που επιτρέπει την εγγραφή των μαθητών των ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ στη Β τάξη επαγγελματικού Λυκείου, ακόμα και αν δεν έχουν την απαιτούμενη από το νόμο πιστοποίηση του ΕΟΠΠΕΠ και την οποία το Υπουργείο Παιδείας αναγκάζεται να φέρει άρον άρον. 
Διαβάζοντάς την παρέφρασα την φράση «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» στην αντίστοιχη «ο διάβολος κρύβεται στις τροπολογίες». 
Γιατί καλές είναι οι μεγαλόπνοες προγραμματικές δηλώσεις από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας, η θεοποίηση της ψηφιοποίησης, οι εκθέσεις ιδεών και οι αγιογραφίες στον Τύπο αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. 
Και η πραγματικότητα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού) δεν διενέργησε  ως όφειλε τις εξετάσεις πιστοποίησης τόσο για τους μαθητές των ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ όσο και για τους μαθητές του μεταλυκειακού έτους μαθητείας των ΕΠΑΛ όπως επίσης και για τους εκπαιδευτές ενηλίκων.  
Αυτή η δυσλειτουργία του ΕΟΠΠΕΠ που μεταθέτει στο μέλλον πολλές πιστοποιήσεις επαγγελματικών προσόντων, οφείλεται στην αδιαφορία επί 4 χρόνια της Κυβέρνησης όπως αυτή αποτυπώνεται με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση ενός κεφαλαιώδους για την επαγγελματική εκπαίδευση Οργανισμού.  
Τις συνέπειες αυτής της πλήρους αδιαφορίας της κυβέρνησης για τον ΕΟΠΠΕΠ φοβάμαι ότι θα συνεχίσουν και στο μέλλον να υφίστανται οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ ΙΕΚ καθώς και πολλές κατηγορίες επαγγελματιών.  
Θα ψηφίσουμε την συγκεκριμένη διάταξη γιατί δεν θέλουμε να παραμένουν σε ομηρία οι απόφοιτοι των ΕΠΑΣ που δεν φταίνε σε τίποτα.  
Περιμένω όμως με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τον Υπουργό Παιδείας και τις κυρίες Υφυπουργούς να μας αναλύσουν, πέραν των γενικών και αόριστων εξαγγελιών τους, πώς θα αντιμετωπίσουν τα φλέγοντα προβλήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης που τους υποχρεώνουν να φέρουν άρον – άρον υστέρων τσαπατσούλικες τροπολογίες όπως αυτή. […]»

Δείτε βίντεο με ολόκληρη την ομιλία του κ Παραστατίδη στη στη Βουλή – 4 Σεπτεμβρίου 2023

* Ο Στέφανος Παραστατίδης είναι Βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα της Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Share.

Comments are closed.