Είναι σε όλους γνωστό ότι η ιστορία δεν γράφεται με τα «εάν» κι επομένως δεν μπορούν εκεί στην Κουμουνδούρου να στηρίζονται σε αυτά. Δεν μπορούν να αναμασούν διαρκώς ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα:
Εάν το εκλογικό χαστούκι του Ιουνίου δεν ήταν τόσο πολύ δυνατό.
Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποχωρούσε από την ηγεσία αιφνιδίως, για να πάει οικογενειακές διακοπές στη «μάνα» του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, υποχρεώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε διαδικασία άμεσης ανασυγκρότησης και αναζήτηση νέας ηγεσίας.
Οι δυσκολίες για την αξιωματική αντιπολίτευση, δυστυχώς, είναι υπαρκτές και σημαντικά μεγάλε γιατί η κυβέρνηση έχει νωπή και ισχυρή εντολή και οι πολίτες καλούνται από τις παραλίες και τη θερινή ραστώνη να διαλέξουν τον/την επόμενο/-η αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ανεβάζουν τον βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος της Κουμουνδούρου για την εκλογή από τη βάση του αρχηγού.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα εσωκομματικά του είχε κουράσει πολύ πριν τις διπλές κάλπες τον μέσο πολίτη, εξ ου και περισσότεροι του ενός αναλυτών και πολιτικών παρατηρητών χαρακτήρισαν τις εθνικές εκλογές (αμφότερους τους γύρους) ως κάλπες τιμωρίας της (αξιωματικής) αντιπολίτευσης.
- Η προηγούμενη και πρώτη αντίστοιχη εσωκομματική διαδικασία αφορούσε επί της ουσίας μόνον τον Αλέξη Τσίπρα. Από εκεί προήλθε και η μεγάλη συμμετοχή των άνω των 150.000 νέων μελών που ενεγράφησαν ανήμερα της εσωκομματικής διαδικασίας ώστε να μπορούν να ψηφίσουν τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τη στήριξή του προσωπικά στον ίδιο.
- Αντιθέτως, αυτή τη στιγμή, το κόμμα βρίσκεται σε απόλυτη αποσυσπείρωση, παρότι οι άνω της μιας υποψηφιότητες, δημιουργούν εκ των πραγμάτων συνθήκες ανταγωνισμού που αυξάνουν το ενδιαφέρον και ευνοούν τη συσπείρωση.
Είναι χαρακτηριστική η δημόσια δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη «Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα εσωκομματικά μας» κάτι που εκφράζουν πολλού στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.
Για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν και κάποια άλλα στελέχη που είναι πιο αισιόδοξα, χωρίς να θεωρούν και πάλι εφικτή την επανάληψη του αριθμού των τόσων χιλιάδων μελών που ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι Ευκλείδης Τσακαλώτος, ένα εξ αυτών, εκ των πιο προβεβλημένων στελεχών που ανήκουν στην Ομπρέλα διατύπωσε στην «Καθημερινή» την εκτίμησή του για το πόσο γόνιμος εξελίσσεται ο πολιτικός διάλογος στην κούρσα διαδοχής, πιστώνοντάς το στην υποψηφιότητα του.
Τι θα κάνει ο Τσίπρας;
Ο τέως πρόεδρος, αν και ρίχνει μεγάλη σκιά του στην Κουμουνδούρου, δείχνει, με όλους τους τρόπους, ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην εσωκομματική διαδικασία. Τούτο γίνεται εμφανέστερο από το γεγονός ότι στενοί, πιστοί και προσωπικοί συνεργάτες του δεν συντάχθηκαν ομαδικά υπέρ μιας ή άλλης υποψηφιότητας. Μάλιστα ο ίδιος ο Τσίπρα όλο αυτό το διάστημα της απουσίας τηρεί «σιγή ασυρμάτου»
Τυχόν νέες υποψηφιότητες μπορεί να ανακατέψουν την εσωκομματική τράπουλα;
Η διαδικτυακή καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εσωκομματική διαδικασία της 10ης Σεπτεμβρίου είναι στον “αέρα” από το απόγευμα της Πέμπτης και προσδοκά να κινητοποιήσει, αν όχι νέες εγγραφές, τουλάχιστον τα μέλη του κόμματος που είναι εγγεγραμμένα αλλά έχουν απομακρυνθεί, “παγώσει” ή και αποκαρδιωθεί από τις, διαλυτικής φύσεως, μετεκλογικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που απομένει έως τις 2 Σεπτεμβρίου οπότε και πραγματοποιείται το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν θα παραμείνει ίδιος ο αριθμός των διεκδικητών της ηγεσίας. Θα φθάσουν οι τέσσερις (Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς, Τζουμάκας) έως την κάλπη της 10ης Σεπτεμβρίου ή αν το διαρκές συνέδριο θα “βγάλει” και νέους επίδοξους προέδρους, όπως φέρ’ ειπείν τον μεταβατικό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο ή τον Παύλο Πολάκη και κυρίως τι θα σημάνει μια τέτοια υποψηφιότητα για τους συσχετισμούς των ήδη τεσσάρων διεκδικητών.
Βάσει τουλάχιστον των πολιτικών δεδομένων που ισχύουν έως σήμερα, Παύλος Πολάκης και Σωκράτης Φάμελλος “ψαρεύουν” από τη δεξαμενή ψηφοφόρων του Νίκου Παππά και όχι των Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου, που σημαίνει πως ακόμη και ένας εκ των δύο να συμμετάσχει στην κούρσα, θα ανακατέψει την τράπουλα της “βάσης” των υποστηρικτών του επικεφαλής της Κίνησης Μελών (πρώην πλειοψηφίας), Νίκου Παππά, με τις ψήφους του να “διασπώνται”.
Σε κάθε περίπτωση, παρά τις όσες φήμες “πηγαινοέρχονται” στο παρασκήνιο, ολοκληρωμένη εικόνα για το εάν θα υπάρξουν και νέοι, τελευταίας στιγμής θα έχουμε το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, επτά μέρες πριν από την εσωκομματική διαδικασία, στο διαρκές συνέδριο που επικυρώνει τις υποψηφιότητες.