Γιάννης Μαγκριώτης*: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της πολυδιαφημισμένης σύσκεψης του Πρωθυπουργού για την οπαδική βία.

0

Στις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ μετά την σύσκεψη, που κάλεσε ο Πρωθυπουργός, φάνηκε η επικοινωνιακή σκοπιμότητά της, γιατί:

1. Ο Πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, που ήρθε στην Αθήνα για τον αγώνα Μάντσεστερ Σίτυ-Σεβίλλης, για το Super cup, που οργανώνει η ΟΥΕΦΑ, αποδέχτηκε την δίωρη παρουσία του στο Μαξίμου, για να βοηθήσει στην επικοινωνιακή προσπάθεια του Πρωθυπουργού, δεν είπε τίποτα, πέραν του ότι ξόρκισε τους χούλιγκαν των ομάδων, που προκαλούν επεισόδια και μεταξύ των άλλων κάνουν ζημιά στην πολυεθνική οικονομική υπερπαραγωγή τους, που τελευταία, έχει και πρωταγωνιστές τα πετροδολάρια των αυταρχικών Αραβικών καθεστώτων.

2. Ο Μητσοτάκης, πέρα από τις κοινότυπες γενικολογίες, για τον “αθλητισμό που ενώνει” και τον “χουλιγκανισμό που σκοτώνει”, δεν είπε τίποτα καινούριο, που δεν είναι ήδη νομοθετημένο.
Υπάρχουν όμως τρία σημεία των δηλώσεών του, που πρέπει να αναφέρω:
α). Η ΕΛΑΣ θα κάνει τον έλεγχο στην είσοδο των κερκίδων, που φιλοξενούν φιλάθλους που μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια, και όχι οι εταιρείες ασφαλείας που προσλαμβάνουν οι ΠΑΕ.
β). Κάθε ΠΑΕ θα έχει μόνο ένα “Σύνδεσμο Φίλων”, που θα φιλοξενείται σε χώρο της ΠΑΕ.

Για το πρώτο σημείο θέλω να θυμίσω ότι, αυτή ήταν η θέση των ΠΑΕ, γιατί έτσι απαλλάσσονται από έξοδα και πολύ περισσότερο από την ευθύνη, όταν οι εισερχόμενοι φίλαθλοι προκαλούν επεισόδια.

Για το δεύτερο, πρέπει να θυμίσω επίσης ότι, είναι νομοθετημένο. Συγκεκριμένα νομοθετήθηκε, αμέσως μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού.
γ). Μελλοντικά θα μελετηθούν και νέες νομοθετικές αλλαγές που θα αφορούν τον Ποινικό Κώδικα.

Το συμπέρασμά μου: Και να ήθελε ο Πρωθυπουργός να πάρει πιο αποτελεσματικά μέτρα, φοβάται, τους ισχυρούς ιδιοκτήτες των Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών(ΠΑΕ), που είναι και ιδιοκτήτες των ισχυρών ΜΜΕ, όπως και την εκλογική δύναμη των οργανωμένων και μη φιλάθλων.

Μάλιστα παρακάλεσε τους προέδρους των ΠΑΕ, να τοποθετήσουν κάμερες στις κερκίδες των φανατικών οπαδών, κάτι που είναι νόμος του κράτους, μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Θεσσαλονίκης

Πατήστε και δείτε και τα 300 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.