Νέα Φιλαδέλφεια: Προκαλεί Μιλάνοβιτς «Τους φέρονται σαν αιχμαλώτους πολέμου» – Τον αδειάζει ο πρωθυπουργός της Κροατίας – Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

0

Δεν έχει κοπάσει ακόμα ο θόρυβος που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κροάτη προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς  (Zoran Milanović) για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, και ο  Μιλάνοβιτς προχώρησε σε νέες προκλητικές αναφορές αφήνοντας αιχμές για την ελληνική Δικαιοσύνη, που αποφάσισε την προφυλάκιση και των 105 συλληφθέντων για τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ και κατέληξαν στον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή. Σημειώνεται ότι στην πλειοψηφία τους, οι συλληφθέντες είναι Κροάτες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Κροάτης πρόεδρος υποστήριξε πώς οι ελληνικές αρχές συμπεριφέρονται στους οπαδούς της Ντινάμο Ζάγκρεμπ σαν να είναι αιχμάλωτοι πολέμου και παράσιτα, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι δεν συνάδει με το κράτος δικαίου το γεγονός ότι προφυλακίστηκαν όλοι οι συλληφθέντες.
«Δεν τηρείται ο νόμος. Συμπεριφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους σαν αιχμαλώτους πολέμου. Αν ήμουν ο πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω. Δεν είναι απλό. Μοιάζει με τον νόμο του πολέμου. Τους συμπεριφέρονται σαν αιχμάλωτη μονάδα», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορείς να κρατάς φυλακισμένους 100 ανθρώπους για πέντε μέρες. Αυτές οι πέντε μέρες δίνουν τη δυνατότητα να βρεις τι έγινε και εξάλλου είναι άνθρωποι και οι πολίτες μας έχουν ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε.
«Έχεις πέντε μέρες να βρεις τα παράσιτα από ένα γκρουπ ανθρώπων, και τους προφυλακίζεις όλους, τους σκορπάς σε όλη την Ελλάδα, ώστε να χτυπηθούν και να βιαστούν. Τέλεια, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε. «Δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, καλύτερα να μην την έχουμε».

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας «αδειάζει» τον πρόεδρο: Στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης η υπόθεση των χούλιγκαν
Στο ζήτημα των Κροατών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που έχουν προφυλακιστεί σε 16 ελληνικές φυλακές αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς (Andrej Plenković).

Σε αντίθεση με τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς, τόνισε ότι η υπόθεση είναι στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Οι δηλώσεις του Κροάτη πρωθυπουργού έρχονται σε απάντηση της παραπάνω τοποθέτησης του Μιλάνοβιτς αλλά και στην επιστολή που του είχε στείλει μια ομάδα γονέων και μελών οικογενειών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ Οι γονείς των συλληφθέντων ζητούσαν κυβερνητική παρέμβαση για την ασφάλεια των παιδιών τους και μια δίκαια δίκη από την ελληνική Δικαιοσύνη.
«Κατηγορούνται για τρία εγκλήματα: συνεργασία με εγκληματική οργάνωση, υλικές ζημιές και τραυματισμός. Πρόκειται για σοβαρά εγκλήματα και ένας άνθρωπος σκοτώθηκε. Δεν γίνεται να κατηγορηθούν για τον θάνατος και οι εκατό. Κάνουμε έκκληση στις ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό και η συντριπτική πλειοψηφία των Κροατών πολιτών να απελαθούν στην Κροατία», είπε ο Πλένκοβιτς και συμπλήρωσε με νόημα πως «πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι στα χέρια των Ελλήνων εισαγγελέων και της δικαιοσύνης, όχι στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας».

Η σκληρή απάντηση της Αθήνας στον Κροάτη πρόεδρο
«Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δικαίου. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση» αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ στον Κροάτη πρόεδρο και κλείνε με τη φράση «Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες.

Αναλυτικά η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ
«Από την πρώτη στιγμή, οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική δολοφονία του Έλληνα φιλάθλου.

Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δικαίου. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά. Η δε ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα.
Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες.»

Share.

Comments are closed.