Νίκος Ανδρουλάκης: Ήρθε η ώρα για ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών [Βίντεο]

0

Με δύο αναφορές, στην 49η επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας και στις καταστροφικές πυρκαγιές, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
«Τιμούμε την Δημοκρατία, το τέλος της δικτατορίας και του μετεμφυλιακού κράτους των διακρίσεων», είπε αρχικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ άφησε σαφείς αιχμές για τις κυβερνητικές ευθύνες σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες και εθελοντές, που την τελευταία εβδομάδα μάχονται με τις φλόγες σε όλη την Ελλάδα. Θεωρώ αδιανόητο, αρμόδια χείλη να διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς, αλλά η Ρόδος να καίγεται 7 μέρες», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Παράλληλα όμως επέκρινε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε μεν ότι φέτος υπάρχουν περισσότερα εναέρια μέσα και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα και ότι εκταμιεύτηκαν περισσότεροι κρατικοί πόροι προς την τοπική αυτοδιοίκηση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ωστόσο «δεν μας είπε γιατί το επιτελικό κράτος απέτυχε και φέτος να καθαρίσει τα δάση και να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες. Δεν μας είπε αν έλεγξε πώς αξιοποιήθηκαν οι κρατικοί πόροι, από την τοπική αυτοδιοίκηση, όταν για παράδειγμα καταγγέλλεται ότι περιφέρειες άνοιξαν προσφορές για την αντιπυρική προστασία για την περίοδο 2023-2024 ακόμα και μέσα στον Ιούλιο. Τι έχει υλοποιηθεί από το εθνικό σχέδιο πολιτικής προστασίας “Αιγίς” ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ; Τι απέγιναν τα ειδικά συστήματα παρακολούθησης και προειδοποίησης με drones, τα 13 περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα πολιτικής προστασίας;».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι η επικοινωνία έχει κοντά ποδάρια και έρχεται η ώρα της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.
«Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα βήματα. Ο φυσικός πλούτος μας χάνεται και δεν μπορούμε να παραμένουμε αναποτελεσματικοί. Τρεισήμισι εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν στη χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια. Στην Αττική έχουν απομείνει ελάχιστοι πνεύμονες πρασίνου» παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τόνισε ότι «ήρθε η ώρα για ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών, ένα άλλο μοντέλο δασοπροστασίας, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουμε στα πέντε δασολογικά τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης. Χωρίς να σπαταλάμε πόρους ή να τους χρησιμοποιούμε για να μεταφέρουμε την ευθύνη αλλού και στο τέλος να μην ανήκει σε κανέναν».
Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε ειδική αναφορά έκανε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, όπου υπογράμμισε ως εισηγητής του rescEU όταν ενεκρίθη, πως δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή βοήθειας και στην αγορά εναέριων μέσων πυρόσβεσης, αλλά έχει εξασφαλιστεί 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την προμήθεια των νέων Canadair. «Κάτι που παραλείψατε να πείτε κατά την προχθεσινή επίσκεψη σας στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Ένα πολύ βασικό κομμάτι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού είναι και η πρόληψη. Εκμεταλλευτείτε το! Είναι πλέον προφανές ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τον σχεδιασμό και τις δράσεις πρόληψης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και συμπλήρωσε: «Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτό που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι θα είναι μία νέα κανονικότητα που οδηγεί σε έναν όλεθρο για τον φυσικό πλούτο της χώρας αλλά και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων».

Δείτε σε βίντεο την ομιλία του κ. Ανδρουλάκη στη Βουλή

Share.

Comments are closed.