Τομέας Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής: Γιατί κλείνει το 2ο Δημοτικό Σχολείο του Μονάχου;

0

Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό ήταν πάντα υπόθεση εθνική με κυρίαρχη σημασία. Η παρουσία της και η στήριξή της αποτελεί μία πολιτική με ιδιαίτερη βαρύτητα και ταυτόχρονα μία μεγάλη πρόκληση στην σημερινή εποχή.  Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση ιδιαίτερα στη Γερμανία λαμβάνει και ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις, εκεί όπου  η ελληνική κοινότητα έχει μεγάλη και ιστορική παρουσία.
Το κλείσιμο του 2ου Δημοτικού Σχολείου «ο Πυθαγόρας» του Μονάχου – όταν μάλιστα η βιωσιμότητά του είναι δεδομένη με τους πάνω από 100 μαθητές /τριες που εκπαιδεύει – αποτελεί μια ανεξήγητη επιλογή. Μια επιλογή που προκαλεί ερωτήματα, αφού παράλληλα υπάρχει και σχετική επιχορήγηση από τη Βαυαρική κυβέρνηση. 
Θεωρούμε ότι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση όχι μόνο δεν πρέπει να συρρικνωθεί, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχυθεί. Να λειτουργεί με τέτοιους όρους, ώστε να διασφαλίζει τη γενικότερη παιδεία των μαθητών αλλά και των επιλογών των οικογενειών τους, που επιθυμούν να καλλιεργήσουν το μορφωτικό αγαθό και το πολιτισμικό φορτίο της πατρίδας. Επιπρόσθετα αλλά  με κυρίαρχο πρόσημο, να δρα ως παράγοντας που θα ενισχύει τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας που – και ως μία λιγότερο διαδεδομένη γλώσσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση – αποτελεί και ευρύτερο ευρωπαϊκό στόχο.
Σε μια νέα πραγματικότητα στην οποία διαμορφώνονται συνθήκες πιο ουσιαστικής διασύνδεσης με τον ελληνισμό εκτός συνόρων, σε μια εποχή στην οποία η πρόκληση των καιρών είναι η ενίσχυση του αξιακού φορτίου της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας και η ενίσχυσή της και στο γλωσσικό πεδίο, είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη ως επιλογή και ως πολιτική η συρρίκνωση των δομών εκπαίδευσης εκεί όπου χτυπά πιο δυνατά η καρδιά του Ελληνισμού.

Share.

Comments are closed.