Categories: Διεθνή

Συγγνώμη από τον Δήμαρχο Σμύρνης Tunç Soyer για το πάρτι στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Βουκόλου – «Φταίει η εταιρεία διαχείρισης»

«Συγγνώμη» ζήτησε ο Δήμαρχος Σμύρνης Τουντς Σογέρ (Tunç Soyer) μετά τις αντιδράσεις για το πάρτι ηλεκτρονικής μουσικής που έγινε στον ιστορικό Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Βουκόλου, το βράδυ της Παρασκευής.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Σμύρνης Γιώργος Θεοδωρίδης δήλωσε ότι ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης τον κάλεσε στο τηλέφωνο και εξέφρασε τη λύπη του για την ψυχαγωγική οργάνωση στην εκκλησία του Αγίου Βούκολου, που χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο, και είπε: «Ήταν ένα ατυχές γεγονός, τώρα είναι ώρα να κοιτάξουμε στο μέλλον» του είπε.
Πέρα από αυτό και λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε στην ελληνική ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης και την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών ο δήμαρχος της πόλης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη.
Σε ανακοίνωση του Δήμου Σμύρνης, ο οποίος αποδίδει την ευθύνη για το βέβηλο πάρτι εντός του Αγίου Βουκόλου στην εταιρεία διαχείρισης του ναού ως Πολιτιστικού Κέντρου αναφέρει:
«Ο Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης ζητά συγγνώμη για την διοργάνωση αυτή στην εκκλησία του Αγίου Βουκόλου, δηλώνοντας ότι η εκδήλωση στον Ιερό Ναό, που χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο, πλήγωσε την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα. Ο δήμος ανακοίνωσε ότι η εκκλησία χρησιμοποιείται για πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες και η εκδήλωση δεν έχει καμία σχέση με τον δήμο. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι συντάχθηκε έκθεση, γιατί η εταιρεία δεν τήρησε τους όρους ενοικίασης και ως εκ τούτου δεν της επεστράφη η εγγύηση. Ο δήμος τόνισε ότι η εκκλησία θα αξιοποιηθεί στο μέλλον με σεβασμό στο ιστορικό παρελθόν της».
«Τα μέλη της ελληνορθόδοξης κοινότητας έχουν δίκιο που αντέδρασαν. Θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο στην διασκέδαση από τη διοίκηση του δήμου. Η εκκλησία του Αγίου Βουκόλου, η οποία χρησιμοποιείτο ως Πολιτιστικό Κέντρο από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Σμύρνης, ο οποίος ελέγχεται από το CHP, δεν έχει προσβληθεί ποτέ έτσι», ανέφερε ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του AKP Σμύρνης Μπιλάλ Σαϊγκιλί (Bilal Saygili).
Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, εξέδωσε ανακοίνωση μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην ελληνική ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης το πάρτι ηλεκτρονικής μουσικής που έγινε στον ιστορικό Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Βουκόλου, το βράδυ της Παρασκευής (7/07).
Η Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη διοργάνωση πάρτυ με ηλεκτρονική μουσική εντός του ιστορικού ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη, ο οποίος χρησιμοποιείται από τις τουρκικές Αρχές ως χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η διοργάνωση πάρτυ συνιστά προσβολή και βεβήλωση ενός ιστορικού μνημείου που στο παρελθόν υπήρξε χώρος θρησκευτικής λατρείας.
Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα ώστε να αποδίδεται ο απαιτούμενος σεβασμός στην πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά όλων των θρησκειών στην επικράτειά της.», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Δείτε ρεπορτάζ τούρκικων ΜΜΕ ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Παύλος Χρηστίδης*:  Πατριωτική Αυτοπεποίθηση

Έπειτα από πολλά συναπτά έτη, κατά τα οποία ο ελληνικός λαός βίωσε με τον χειρότερο…

3 ώρες ago

Ημερίδα για την ενδοσχολική βία & παραβατικότητα στο Αγρίνιο

Το Σχολικό Δίκτυο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (Σ.Δ.Ε.Υ.) του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου- Λυκείου Αγρινίου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ.) το…

6 ώρες ago

Cine ΑΡΓΩ: Πέμπτη 23/5 προβολή του ντοκιμαντέρ “ΕΜΠΡΟΣ: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο”

Σε κάθε δραστηριότητα που γίνεται θεσμός υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που αξίζουν λίγο παραπάνω, που…

7 ώρες ago

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι και η συνοδεία του – Ποιος ήταν ο πρόεδρος του Ιραν [Φωτο]

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θρίλερ με τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου, με τα ιρανικά…

8 ώρες ago

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο του Ιράν Ραΐσι συνετρίβη Σε εξέλιξη οι έρευνες για επιζώντες

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι (Ebrahim Raisi) και τον υπουργό Εξωτερικών…

20 ώρες ago

Εξετάσεις PISA: Στάση εργασίας κήρυξε η ΔΟΕ την Τετάρτη 22/05/2024, με στόχο την ακύρωση της υλοποίησης αυτών των εξετάσεων

Η Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) με ανακοίνωσή της αναλύει τους λόγους για τους οποίους είναι…

1 ημέρα ago