Γιάννης Μαγκριώτης*: Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες & η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ

0

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ τελείωσε με αποτυχία, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που έρχεται, θα έχει την ίδια κατάληξη;

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Προχθές ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, χωρίς απόφαση για το βασικό θέμα της, την μεταναστευτική πολιτική.

Ουγγαρία και Πολωνία, ακολουθώντας την εθνικιστική, φοβική πολιτική, δεν επέτρεψαν να ψηφιστεί η υιοθέτηση της συμφωνίας που κατέληξαν οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών μελών της ΕΕ. Μια συμφωνία ημιτελής, που ψηφίστηκε με ειδική πλειοψηφία μελών της ΕΕ και αθροίσματος πληθυσμών.

Η χώρα μας ήταν υπερ της συμφωνίας, παρ’ ότι δεν μας καλύπτει ουσιαστικά.

Στην συζήτηση όμως, αυτό που κυρίως επιδίωξε ο κ. Μητσοτάκης, ήταν η διαγραφή από το κοινό ανακοινωθέν του τραγικού δυστυχήματος, ανοικτά της Πύλου. Μπελάδες είχε και με τις έρευνες που ζητά η Frontex, για την συμπεριφορά του λιμενικού σώματος απέναντι σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών, που επιχείρησαν να έρθουν στην χώρα μας, χωρίς νόμιμα έγγραφα, τον Απρίλιο στο Αιγαίο.

Στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίνλιους της Λιθουανίας, στις 11-12/Ιουλίου, η ημερήσια διάταξη αφορά την ενίσχυση της Ουκρανίας και τον πόλεμο με την Ρωσία. Στο θέμα αυτό η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν αντίθετες θέσεις, το σημαντικότερο θέμα όμως θα είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Ουγγαρία δεν την έχει επικυρώσει ακόμη, όμως το βέτο της Τουρκίας είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Στο περιθώριο της Συνόδου θα γίνει και η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογαν, μετά την επανεκλογή και των δύο.

Η συνάντηση είναι βέβαιο ότι δεν θα λύσει τα προβλήματα, θα δείξει όμως, τι περιθώρια υπάρχουν για να κλείσει το ρήγμα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, που τόσο πολύ θέλει η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες, για

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» και ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Θεσσαλονίκης

Πατήστε και δείτε και τα 291 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.