Γιάννης Μαγκριώτης*: Τι σημαίνει η παραίτηση Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ;

0

Ο Τσίπρας είχε δύο επιλογές μετά την νέα μεγάλη ήττα του:

  1. Να παραμείνει στην ηγεσία του Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία, με μικρές οργανωτικές και πολιτικές προσαρμογές, περιμένοντας την φθορά της κυβέρνησης, για να ανακάμψει.
  2. Να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγάλες αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις και στον ευρύτερο χώρο της δημοκρατικής και προοδευτικής αντιπολίτευσης.

Η πρώτη επιλογή ήταν αδιέξοδη, θα οδηγούσε σε νέες ήττες, που θα τον οδηγούσαν σε ταπεινωτική παραίτηση.

Η δεύτερη, δεν σημαίνει ότι, θα πετύχει τους στόχους που ανακοίνωσε, δημιουργεί όμως, έστω λίγες προϋποθέσεις για να επιτευχθούν.

Είμαι βέβαιος ότι, δεν γνωστοποίησε σήμερα τους προσωπικούς του στόχους, θα μετρήσει τις αντιδράσεις, μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, και σταδιακά θα τις παρουσιάζει.
Ξέρει ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν στην ηγεσία, δεν μπορεί να ανακάμψει, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Ξέρει όμως επίσης ότι, χωρίς αυτόν, ο ΣΥΡΙΖΑ, γρήγορα θα πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Η εξέλιξη αυτή, αφορά και τα άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης.

Χρειάζεται ουσιαστική και ψύχραιμη ανάλυση.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» και ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Θεσσαλονίκης

Πατήστε και δείτε και τα 290 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

 

Share.

Comments are closed.