Ποια κοινοβουλευτικά όπλα δεν διαθέτει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση

0

Πρώτα πρώτα η χαμηλή δύναμη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν του δίνει πλέον τη δυνατότητα να καταθέσει πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνηση και τούτο γιατί από τον κανονισμό της Βουλής θα πρέπει την πρόταση να την υπογράψουν τουλάχιστον το ένα έκτο (1/6), δηλαδή 50 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει μόλις 48. Επομένως, για να χρησιμοποιήσει αυτό το κοινοβουλευτικό όπλο, θα πρέπει υποχρεωτικά να συνεργαστεί με κάποιο άλλο κόμμα ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ακόμα, όσον αφορά την κατάθεση πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής απαιτούνται υπογραφές τουλάχιστον 60 βουλευτών, δηλαδή το ένα πέμπτο (1/5). Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αναζητήσει 12 υπογραφές από βουλευτές άλλων κομμάτων (ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. ή Κ.Κ.Ε. ή Ελληνική Λύση ), για να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό.
Αξίζει να αναφερθεί ότι προβλέπεται το δικαίωμα της μειοψηφίας για συγκρότηση 2 εξεταστικών επιτροπών ανά κοινοβουλευτική περίοδο αρκεί να υπογραφούν από τουλάχιστον 10 βουλευτές. Ωστόσο, για να εγκριθούν απαιτούνται 120 υπογραφές. Ακόμα και αν συστρατευτούν για τον σκοπό αυτό ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας, δεν καταφέρνουν να φτάσουν τον αριθμό που απαιτείται, καθώς αθροίζουν 110 βουλευτές και τότε είναι αναγκασμένη η μειοψηφία να αναζητήσει τη στήριξη ενός εκ των δεξιότερων κομμάτων, ήτοι της Ελληνικής Λύσης, Νίκης ή Σπαρτιατών.

Share.

Comments are closed.