Εκλογές 2023: Ποιοι έχασαν την έδρα τους στη Βουλή ενώ είχαν εκλεγεί τον Μάιο

0

Οι χθεσινές εκλογές έφεραν ανακατατάξεις στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα Βουλή.
Τις βαρύτερες απώλειες τις καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που από 71 έδρες τον Μάιο βρίσκεται με 48 τον Ιούνιο, κάτι που έχει στοιχίσει σε πρωτοκλασάτα ονόματα του κόμματος, όπως οι Βρούτσης, Δραγασάκης, Ξενογιαννακοπούλου κ.ά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εκλέγει υποψήφιο σε συνολικά 23 νομούς.
Ας δούμε αναλυτικά τις απώλειες κάθε κόμματος

Οι παράπλευρες απώλειες που είχε η Νέα Δημοκρατία είναι κυρίως από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.
Σε σχέση με τον Μάιο έχασε την έδρα της η Φωτεινή Πιπιλή στην Α’ Αθηνών και οι Γεώργιος Κουμουτσάκος και Άρια Αγάτσα από τον Β1 Βόρειο Τομέα, καθώς και ο Δημήτρης Καλογερόπουλος στον Β2 Δυτικό Τομέα. Εκτός μένει και η Μαρία Συρεγγέλα σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να κρατήσει αυτή την έδρα. Το ίδιο ισχύει και για τον Δημήτρη Βενιέρη Βελόπουλο στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον Νότιο Τομέα μένουν εκτός οι Τάσος Γαϊτάνης και Ιωάννα Γκελεστάθη, και στην Α’ Ανατολικής Αττικής οι Βάσω Κόλλια και Αικατερίνη Κατσανδρή.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αφήνει εκτός Βουλής πολλά «δυνατά» ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Πόπη Τσαπανίδου έχασε τη θέση από το Επικρατείας, ενώ εκτός Βουλής μένουν μεταξύ άλλων οι Νίκος Βούτσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ιωάννης Δραγασάκης, Ιωάννης Μουζάλας, Ιωάννης Ραγκούσης και Χρήστος Σπίρτζης.
Εκτός Βουλής μένει και η Ρένα Δούρου, αλλά είναι πιθανό την έδρα που έχει ο Αλέξης Τσίπρας στον Δυτικό Τομέα Αθηνών να μην την κρατήσει.
Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει χωρίς εκπροσώπηση σε Δωδεκάνησα (Καραγιάννη Χρύσα), Καβάλα (Ελευθεριάδου), Καρδίτσα (Μιχαλάκης), Κυκλάδες (Συρμαλένιος), Λέσβο (Μπουρνούς), Πιερία (Γκούνας).
Εκτός, σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, έμειναν και οι Γρηγόρης Θεοδωράκης, Γεώργιος Κυριακόπουλος, Σωκράτης Βαρδάκης, Γιάννης Αμανατίδης, Δώρα Αυγέρη, Γιάννης Στέφος και Θόδωρος Καρυπίδης.

Αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ είναι μικρές. Από αυτούς που δεν επιβεβαιώνεται το αποτέλεσμα του Μαΐου είναι ο Αθανάσιος Γλαβίνας, που χάνει τη μοναδική έδρα του κόμματος στη Β’ Θεσσαλονίκης.
Ακόμη, το ΠΑΣΟΚ χάνει τη μονοεδρική που είχε σε Καρδίτσα (Αθανάσιος Παπαγεωργίου), Κορινθία (Κατερίνα  Ταγαρά), Μεσσηνία (Παναγιώτης  Αδαμόπουλος), Σέρρες (Μιχάλης  Τζελέπης), Τρίκαλα (Γιώργος Οικονόμου) και Φθιώτιδα (Νίκος Τσώνης).

Το ΚΚΕ, πέρα από μία έδρα από τη Δυτική Αθήνα (Γεώργιος Πέρρος), έχασε την έδρα στα Ιωάννινα (Νικόλαος Έξαρχος), Κοζάνη (Κουζιάκη Τίνα), Μεσσηνία (Νικόλαος Κουτρουμάνος), Τρικάλων (Αχιλλέας Κανταρτζής), Χανίων (Αλέκος Μαρινάκης), ενώ χάνει και την έδρα που είχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη Φθιώτιδα, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μία από τις άλλες δύο περιφέρειες στις οποίες είχε θέσει υποψηφιότητα (της Α’ Θεσσαλονίκης ή του Βόρειου Τομέα Αθηνών).

Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, χάθηκε η έδρα στην Αχαΐα (Ιωάννης Λαϊνιώτης), στην Εύβοια (Βασίλειος Αρμόνης), μία από τις δύο έδρες στην Α’ Θεσσαλονίκης (Χαράλαμπος Παναγιωτίδης) και η έδρα της Λάρισας που είχε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Share.

Comments are closed.