«Ο Ανδρέας μέσα από τα μάτια των παιδιών του» – Παρουσίαση σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ [Βίντεο]

0

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Ανδρέα Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, στον κήπο του βιβλιοπωλείου «Πολύεδρο», στην Πάτρα, την οποία οργάνωσε το Ίδρυμα «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία είχε τίτλο «Ο Ανδρέας Παπανδρέου μέσα από τα μάτια των παιδιών του», προβλήθηκε σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό και ακολούθησαν αφηγήσεις από τα παιδιά του, τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Παπανδρέου
Όπως ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, «θέλαμε να μιλήσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο για τον Ανδρέα, δίνοντας ταυτόχρονα μια διαφορετική νότα. Και μάλιστα, επειδή ακριβώς αυτήν τη χρονική περίοδο, όπου πολλοί μιλούσαν για τον Ανδρέα, άλλοι τον μιμούνταν, άλλοι τον εκθείαζαν, άλλοι τον υιοθετούσαν και άλλοι ακόμα τον εχθρεύονται, γι’ αυτό είπαμε να δώσουμε μια διαφορετική εικόνα του Ανδρέα και της ζωής του μέσα από τα δικά μας μάτια, που βεβαίως είναι και τα μάτια πολλών που έζησαν κοντά του».

Αναφερόμενος στα αρχεία του ιδρύματος, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «υπάρχουν πολλά αρχεία και κάναμε ήδη μία προσπάθεια για να τα αναδείξουμε, όχι μόνο για εμάς και τους παλαίμαχους, αλλά και για τη νέα γενιά, ώστε να δει τους ιστορικούς αγώνες για την πρόοδο στη χώρα μας».
Όσον αφορά στο οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «είναι ένα διαφορετικό κομμάτι της ζωής του Ανδρέα Παπανδρέου, δηλαδή από τη θέση του οικογενειάρχη, του πατέρα, του ανθρώπου που χαίρεται τη ζωή», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «αυτές οι στιγμές είναι οι χαρούμενες στιγμές, διότι είχαμε και δύσκολες στιγμές, όπως εξορίες και δικτατορίες».
Επίσης, είπε ότι «αυτό το οποίο εμείς προσπαθήσαμε απόψε να δείξουμε είναι κάποιες σκηνές λίγο διαφορετικές από αυτές που γνωρίζουμε, διότι ουσιαστικά η εμπειρία και η ζωή του καθενός οπωσδήποτε έχει και μία παιδευτική διαδικασία και στην πολιτική».
Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν είναι τυχαίες οι απόψεις που διαμόρφωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αφού έζησε εξορίες, δούλεψε με διανοούμενους, γύρισε όλο τον κόσμο και συζητούσε με πολλούς προοδευτικούς πολιτικούς, ενώ άκουγε κινήματα που είχαν αναδειχθεί».
«Είπαμε», συνέχισε, «να ξεκινήσουμε από τη γενέτειρα αυτού του κινήματος και τη γενέτειρα της οικογένειας, γιατί πραγματικά νομίζω ότι η Ιστορία είναι απαραίτητη για να μπορούμε να μπολιάσουμε και τις νεότερες γενιές, όχι μόνο για την Ιστορία, αλλά και για τις ιδέες, τις αρχές και τους αγώνες που δόθηκαν από τόσους πολλούς για μία δημοκρατική Ελλάδα».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος έκανε έρευνα στα αρχεία του ιδρύματος και συγκέντρωσε οπτικοακουστικό υλικό, περιέγραψε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα όσα προβλήθηκαν, αλλά και στιγμές που έζησε μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον παππού του, Γεώργιο Παπανδρέου.

Δείτε βίντεο από την εκδήλωση

Share.

Comments are closed.