Με ανακοίνωσή της η επικεφαλής του συνδυασμού «ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών», Όλγα Δασκαλή, παρουσιάζει τις προτάσεις της για το ζήτημα ύδρευσης – αποχέτευσης στο δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου:
Αναλυτικά η ανακοίνωση της κ. Δασκαλή
«Ύδρευση και Αποχέτευση σε Οινιάδες, Αιτωλικό, Μεσολόγγι – Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών – Όλγα Δασκαλή
Δύο από τα βασικά προβλήματα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου που χρειάζονται επιτακτικά επίλυση είναι οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης.
Ζούμε σε ένα τόπο με πλούσιο υδροφορικό σύστημα το οποίο μπορεί να παρέχει πόσιμο νερό σε κάθε κοινότητα του Δήμου. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν είναι συνετή η επιβάρυνση του με αποχετευτικά λύματα. Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι δύο ζητήματα που αλληλοσυνδέονται και μας θυμίζουν την παροιμία “ό,τι κάνεις στη θάλασσα το βρίσκεις στο αλάτι”.
Ο συνδυασμός “Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών” με επικεφαλής την κα. Όλγα Δασκαλή, έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση για τη σταδιακή επίλυση αυτών των δύο ζητημάτων. Ξεκάθαρα, ιεραρχημένα βήματα, με στόχο τη μεσοπρόθεσμη παροχή ποιοτικού νερού και ταυτόχρονα τη βιώσιμη διαχείριση των αποχετευτικών λυμάτων σε όλο τον Δήμο και σε κάθε Κοινότητα.
Τα δεδομένα της υφιστάμενης κατάστασης είναι τα εξής:
Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσολογγίου (ΔΕΥΑΜ) έχει ένα δίκτυο 300 χιλιομέτρων, διαχειρίζεται 112 αντλιοστάσια, διαθέτει 3 βιολογικούς καθαρισμούς και παρέχει υπηρεσίες σε 23.500 υδρόμετρα.
Από τις 19 κοινότητες του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου:
Ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Ηλίας, το Ευηνοχώρι, η Κατοχή, το Μάστρο, το Νεοχώρι, η Σταμνά, τα Φραγκουλαίικα και το Χρυσοβέργι υδρεύονται από γεωτρήσεις κοντά στις Κοινότητες τους.
Ο Άγιος Θωμάς, το Άνω Κουδούνι, τα Ελληνικά, το Μεσολόγγι, τα Μούσουρα και τα Ρέτσινα υδρεύονται από τις γεωτρήσεις στον Εύηνο ποταμό.
Το Αιτωλικό υδρεύεται από την πηγή του Κεφαλοβρύσου και τις γεωτρήσεις στα Τσαγκρινέϊκα.
Η Γουριά, το Λεσίνι και το Πεντάλοφο υδρεύονται από τις πηγές του Αγίου Δημητρίου (Πενταλόφου).
Η στοχοθεσία του συνδυασμού “Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών” βασίζεται στα βήματα:
- Κατασκευή του τροφοδοτικού αγωγού από τη νέα δεξαμενή στο Λεσίνι μέχρι το κεντρικό δίκτυο για υδροδότηση της Κατοχής, του Νεοχωρίου, της Μάστρο και της Μαγούλας από τις πηγές του Αγ. Δημητρίου (Πενταλόφου).
- Δημιουργία αποχέτευσης μικρών συστημάτων σε Γουριά, Μάστρο, Πεντάλοφο, Σταμνά, Φραγκουλαίικα, Χρυσοβέργι.
- Αναζήτηση εναλλακτικού τρόπου ύδρευσης Αιτωλικού
- Αλλαγή των δικτύων ύδρευσης σε Άγιο Γεώργιο, Άγιο Θωμά, Νεοχώρι, Μαγούλα, Σταμνά.
- Αναβάθμιση του Βιολογικού καθαρισμού Μεσολογγίου.
- Μελέτη νέας γεώτρησης στην πεδιάδα της Σταμνάς για την εξασφάλιση της επάρκειας του νερού σε Κοινότητες που γειτνιάζουν.
- Αποτελεσματική λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού Νεοχωρίου με ευρεία κλίμακα σύνδεσης στο δίκτυο, των οικιακών αποχετεύσεων της περιοχής/ Εκσυγχρονισμός των αντλιοστασίων/ Σύνδεση του νέου δικτύου Κατοχής στο Βιολογικό.
- Κατασκευή αγωγού από Κεφαλόβρυσο και Αιτωλικό έως Βιολογικό Νεοχωρίου/ Κατάργηση υπάρχοντος Βιολογικού Αιτωλικού/ Αποσυμφόρηση Λιμνοθάλασσας.
- Αντικατάσταση τροφοδοτικού αγωγού ύδρευσης από τις γεωτρήσεις του Ευήνου μέχρι το κεντρικό δίκτυο Μεσολογγίου.
- Προμήθεια και χρήση Ψηφιακών υδρομέτρων.
- Επέκταση της τηλεμετρίας.
Πηγές χρηματοδότησης για τα παραπάνω αποτελούν οι Εθνικοί πόροι, το Ταμείο Υποδομών (ΤΑΜΥΠΟΔ), ΕΣΠΑ και τα Περιφερειακά Προγράμματα.
Ταυτόχρονα, απαιτείται συνεχής διεκδίκηση για την ενίσχυση της εταιρείας με το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα. Υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις και η δημοτική αρχή οφείλει να είναι αρωγός στην προσπάθεια κάλυψη τους.
Ο απώτερος στόχος για τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης είναι να εξυγιανθεί οικονομικά. Η αναγκαία χρήση μεγάλου αριθμού αντλιοστασίων για την ύδρευση και την αποχέτευση ομβρίων και ακαθάρτων του Δήμου, επιβάλλει να μεριμνήσουμε για την ενεργειακή αυτονομία της εταιρείας.
Εκ μέρους του συνδυασμού
“Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών”
Επικεφαλής συνδυασμού Όλγα Δασκαλή»