Μανώλης Χριστοδουλάκης*: Τώρα θα συγκρίνονται  με το ΠΑΣΟΚ

0

Βρισκόμαστε αμέσως πριν αλλά και αμέσως μετά από εκλογές. Και για να πας στις επόμενες, πρέπει πρωτίστως να έχεις διαβάσει σωστά τις προηγούμενες. Τα υποκειμενικά μηνύματα αυτών μπορούν να αναγνωστούν διαφορετικά. Όμως υπάρχουν και ορισμένα αντικειμενικά, που διαμορφώνουν και τη μεγάλη εικόνα. Αυτή λέει το προφανές. Ότι η τεχνητή πόλωση που επιδιώχθηκε να επιβληθεί στην προεκλογικά συζήτηση, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, «πέτυχε» για την πρώτη μία ισχυρή ανοχή στο δίλημμα για το ποιος από τους δύο εκπροσωπεί καλύτερα το «μη χείρον βέλτιστον». Δίνοντας στον κ. Μητσοτάκη το πλεονέκτημα να συγκρίνεται με την ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ να αρθρώσει στοιχειωδώς μία πειστική εναλλακτική αντιπρόταση διακυβέρνησης. Εγκλωβισμένος σε έναν στείρο αντιδραστικό και οριζόντια καταστροφολογικό λόγο, που έβαζε διαρκώς για την κυβέρνηση τον πήχη χαμηλά. Με αποτέλεσμα τελικά, να περάσει ο ίδιος από κάτω.

Αυτό για το ΓΙΑΣΟΚ, περιγράφει επαρκώς, τόσο το πολιτικό κενό, όσο και τον στόχο.

Από τη μία, απέναντι στον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης παντοδυναμίας της ΝΔ, να αποτελέσει το ισχυρό ανάχωμα μιας υπεύθυνης και αξιόπιστης αντιπολίτευσης. Που θα ορθώσει το ανάστημά της για την προστασία του κοινωνικού κράτους, του κράτους δικαίου, των κοινωνικών δικαιωμάτων, και της θεσμικής Θωράκισης της πολιτείας. Με τρόπο σοβαρό, δομικό και προγραμματικό. Με θάρρος για μεγάλες συναινέσεις όπου προκύπτουν και απαιτούνται, με ευθύνη για θέσεις και αντιπροτάσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο.

Και από την άλλη, να μπορέσει να συγκροτήσει εκ νέου έναν σύγχρονο και ισχυρό προοδευτικό πόλο, ο οποίος προοπτικά θα μπορέσει να εγγυηθεί και πάλι την ελπίδα μιας εναλλακτικής αντιπρότασης διακυβέρνησης. Με στόχο ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, που θα καθιστά τη χώρα ασφαλή και λιγότερο ευάλωτη σε συνθήκες κρίσεων, ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, και ένα τείχος ποιοτικών δημόσιων αγαθών, προστασίας και συνοχής, που θα απαντά πειστικά στις αγωνίες της καθημερινότητας, στο βάρος της ενεργειακής κρίσης, αλλά και στις προκλήσεις της άμβλυνσης των ανισοτήτων, του δημογραφικού ζητήματος, της κλιματικής κρίσης, των επιταγών της ψηφιακής επανάστασης. Που θα βάζει στο επίκεντρο της δυνάμεις της δημιουργίας, της παραγωγής και της υγιούς επιχειρηματικότητας, τους μικρομεσαίους, τους επιστήμονες, τους εργαζομένους, αλλά και όσους ονειρεύονται μία Ελλάδα ισχυρή, αυτοδύναμη, δίκαιη και θεσμική οχυρωμένη.

Στις εκλογές του Μαΐου, το ΠΑΣΟΚ πέτυχε να αυξήσει τις δυνάμεις του κατά 50%. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα, αλλά όχι ο τελικός στόχος. Γιατί για αυτόν, δεν υπάρχει ταβάνι. Προσγειωμένοι στις δυσκολίες της συγκυρίας, προσηλωμένοι στις ανάγκες των δικών μας κοινωνικών προτεραιοτήτων, με νηφαλιότητα και μετριοπάθεια, έχουμε ξανά το θάρρος να κοιτάμε μπροστά και ψηλή.

Με όπλο την αξιοπιστία και τη συνέπειά μας, το έργο, τις μεγάλες τομές και αλλαγές στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας. Με εφόδια το αξιακό φορτίο της δημοκρατικής παράταξης, το ήθος και την αξιοπρέπεια που αποζητά μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Δίνουμε τη μάχη να είμαστε χρήσιμοι ξανά. Ώστε τελικά, αυτή τη φορά, να συγκρίνονται με το ΓΙΑΣΟΚ. Σύγκριση ωφέλιμη για την πατρίδα.

* Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής

Share.

Comments are closed.