Τουλάχιστον 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι είναι αγνοούμενοι μετά την ανατροπή και βύθιση ενός αλιευτικού σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοιχτά των νότιων ακτών της Ελλάδας , σε μια από τις χειρότερες τέτοιες καταστροφές φέτος.
Το Λιμενικό Σώμα ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη ότι το σκάφος βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, 47 ναυτικά μίλια (87 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά της Πύλου, ανοιχτά των ακτών της Πελοποννήσου. Το σημείο βρίσκεται κοντά σε μια από τις βαθύτερες περιοχές της Μεσογείου.
Το δυστύχημα προκάλεσε μια εκτεταμένη επιχείρηση διάσωσης που τη δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι, το Λιμενικό, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί περίπου 100 άνθρωποι. Στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συμμετέχουν έξι σκάφη Το Λιμενικό, μια φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, ένα στρατιωτικό μεταγωγικό και ένα ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, καθώς και πολλά ιδιωτικά σκάφη.
Τέσσερις από τους επιζώντες νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας με συμπτώματα υποθερμίας. Δεκάδες άλλοι μεταφέρθηκαν σε προστατευμένες περιοχές της πόλης που δημιουργήθηκαν από το Δήμο Καλαμάτας και την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες για να λάβουν στεγνά ρούχα και ιατρική φροντίδα.
Κανένας από τους διασωθέντες δεν είχε εξοπλισμό ασφαλείας, όπως σωσίβια, είπε το Λιμενικό.
Δεν είναι σαφές πόσοι επιβάτες μπορεί να βρίσκονται ακόμα στο νερό ή να έχουν παγιδευτεί στο βυθισμένο σκάφος, αλλά ορισμένες αρχικές αναφορές υποδηλώνουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι μπορεί να επέβαιναν στο πλοίο.
Το σκάφος με προορισμό την Ιταλία πιστεύεται ότι απέπλευσε από την περιοχή Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη.
Οι ελληνικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν αμέσως το λιμάνι αναχώρησής του, αλλά αξιωματούχος του υπουργείου ναυτιλίας είπε ότι οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν από την Αίγυπτο, τη Συρία και το Πακιστάν.
Οι ελληνικές αρχές και η υπηρεσία προστασίας των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Frontex ειδοποιήθηκαν για πρώτη φορά την Τρίτη για το σκάφος που πλησίαζε.
Μετά από αυτόν τον πρώτο συναγερμό, αεροσκάφη της Frontex και δύο εμπορικά πλοία εντόπισαν το σκάφος να κατευθύνεται βόρεια με μεγάλη ταχύτητα, σύμφωνα με το Ελληνικό Λιμενικό. Περισσότερα αεροσκάφη και πλοία στάλθηκαν στην περιοχή. Ωστόσο, οι επανειλημμένες κλήσεις στο σκάφος που προσέφερε βοήθεια απορρίφθηκαν, είπε η ακτοφυλακή.
«Το απόγευμα ένα εμπορικό πλοίο πλησίασε το πλοίο και του παρείχε τρόφιμα και προμήθειες, ενώ οι [επιβάτες] αρνήθηκαν οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια», ανέφερε. Ένα δεύτερο εμπορικό πλοίο που το πλησίασε αργότερα προσέφερε περαιτέρω προμήθειες και βοήθεια, τα οποία απορρίφθηκαν, πρόσθεσε. Το βράδυ, ένα περιπολικό της ακτοφυλακής έφτασε στο σκάφος «και επιβεβαίωσε την παρουσία μεγάλου αριθμού μεταναστών στο κατάστρωμα», ανέφερε η δήλωση. «Αλλά αρνήθηκαν οποιαδήποτε βοήθεια και είπαν ότι ήθελαν να συνεχίσουν στην Ιταλία».
Η υπηρεσία υποστήριξης Alarm Phone ανέφερε στο Twitter ότι ειδοποίησε τις αρχές μετά από επικοινωνία μαζί της την Τρίτη από ένα σκάφος που βρίσκεται σε κίνδυνο στην ελληνική ζώνη Έρευνας και Διάσωσης. «Σύμφωνα με τους ανθρώπους, στο πλοίο επέβαιναν 750 άτομα», έγραψε στο Twitter. «Η επαφή χάθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα». Δεν ήταν σαφές αν αυτό ήταν το σκάφος που βυθίστηκε.
Ο Γιάννης Καρβέλης, περιφερειακός διευθυντής Υγείας, χαρακτήρισε την κατάσταση «τραγική και πολύ δύσκολη». «Φοβάμαι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος επειδή ο αριθμός των επιβαινόντων ήταν πολύ μεγαλύτερος από την χωρητικότητα του σκάφους».
Ξεχωριστά την Τετάρτη, ένα γιοτ με περισσότερα από 70 άτομα ρυμουλκήθηκε σε λιμάνι στη νότια ακτή του νησιού της Κρήτης, μετά από κλήση κινδύνου από τις αρχές.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι συνηθισμένες, αλλά τον περασμένο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε διεθνή πίεση λόγω βίντεο που φέρεται να δείχνει τη βίαιη απέλαση μεταναστών και προσφύγων που παρασύρθηκαν στη θάλασσα.
Πέρυσι, σχεδόν 3.800 άνθρωποι πέθαναν σε μεταναστευτικές διαδρομές εντός και από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφηκε εκεί από το 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Το έργο του ΔΟΜ για τους αγνοούμενους μετανάστες κατέγραψε 3.789 θανάτους το 2022 κατά μήκος θαλάσσιων και χερσαίων οδών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των διελεύσεων από την έρημο Σαχάρα και τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Η Ελένη Σπαθάνα, δικηγόρος που συνεργάζεται με την Ελληνική ΜΚΟ Refugee Support Aegean, είπε στο Al Jazeera ότι «δεν υπάρχουν λόγια» για να περιγράψουν την τελευταία τραγωδία. «Η αντίδρασή μας είναι σοκαριστική φυσικά», είπε η κ. Σπάθανα, τονίζοντας ωστόσο ότι οι αλλεπάλληλες θαλάσσιες καταστροφές ήταν υποπροϊόν των μεταναστευτικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «[Αποτελούν] μια παρενέργεια των αποτρεπτικών πολιτικών της ΕΕ και όλων αυτών των προσπαθειών – ανεξάρτητα από το τι – για να κρατηθούν οι άνθρωποι που χρειάζονται προστασία και υποστήριξη εκτός της επικράτειας της ΕΕ».
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…
Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…