Σπάνια και αραιά πραγματοποιούνται συζητήσεις για το φεμινισμό, τη φεμινιστική πολιτική και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην επίτευξη της έμφυλης ισότητας.
Στη χώρα μας, κατά την προεκλογική περίοδο για τις εθνικές εκλογές δεν έγινε ούτε μια συζήτηση για την ανάγκη ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών, για τη μάστιγα της βίας κατά των γυναικών, για τις άνισες αμοιβές, για την γυάλινη οροφή, έστω για τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών στα κοινά λόγω επικαιρότητας. Κόμματα, πολιτικοί και media, δημοσιογράφοι αδιαφόρησαν συστηματικά…
Σε ολόκληρο το debate των πολιτικών αρχηγών δεν έγινε ούτε μια υποερώτηση (όχι ερώτηση) από τους δημοσιογράφους για τα φεμινιστικά ζητήματα, για το φεμινιστικό προϋπολογισμό, για την εκτόξευση των γυναικοκτονιών, για την ενδοοικογενειακή βία, για το κίνημα #Metoo και ούτε ένας αρχηγός κόμματος – όλοι άνδρες – δεν θεώρησε σημαντικό να συνδέσει στις απαντήσεις του με την έμφυλη διάσταση.
Λεπτομέρειες, έχουμε άλλα σοβαρά ζητήματα να ασχοληθούμε, όπως λέει και μια καλή μου φίλη ξανά και ξανά.
Και ξαφνικά στις πανελλήνιες εξετάσεις στο μάθημα της έκθεσης το θέμα αφορούσε στο φεμινισμό! Μια λέξη που αποφεύγουμε και να ξεστομίσουμε στο δημόσιο διάλογο ως ξεπερασμένη.. ναι ναι ξεπερασμένη ήρθε και έγινε το θέμα της έκθεσης για το έτος 2023.
Και ξαφνικά εκεί που δεν συζητούσαμε για το φεμινισμό… να και ο νεοφεμινισμός και ξεκίνησε μια συζήτηση για το ποιες είναι οι σύγχρονες φεμινίστριες, ποιες είναι ξεπερασμένες, ποιες περισσότερο χαρούμενες, ποιες περισσότερο επιθετικές…
Μαζί με τη συζήτηση προέκυψε ένα ακόμη δίπολο, μια ακόμη δήθεν διαφοροποίηση, μια διαφορετική ανάγνωση που προσπαθεί να αποδοθεί με όρους παλιών και νέων, παραδοσιακών και μοντέρνων φεμινιστριών…
Αγαπητές και αγαπητοί ο φεμινισμός είναι μια μεγάλη συζήτηση που ΔΕΝ γίνεται και που σκόπιμα αποσιωπείται.
Καμιά γυναίκα δεν θέλει να είναι θύμα, καμιά γυναίκα δεν θέλει να βρίσκεται με άνισους όρους στην εργασία, στην πολιτική, στην οικογένεια.
Κάθε γυναίκα θέλει να πληρώνεται το ίδιο για ίδια εργασία, να κάνει καριέρα με τις ίδιες προϋποθέσεις, να μοιράζεται τις δουλειές του σπιτιού, να ζει όπως θέλει και να μην δολοφονείται από το σύζυγο, το σύντροφο, πρώην ή νυν, υπενθυμίζεται στην ανασκόπηση του 2022 μετρήσαμε 24 γυναικοκτονίες…
Ας δούμε την πραγματικότητα. Η πατριαρχική κοινωνία και η τοξική αρρενωπότητα είναι εδώ, χωρίς να καταδικάζει συλλήβδην τους άνδρες, χωρίς να ισοπεδώνει τις σχέσεις, χωρίς να οδηγεί σε συγκρούσεις, όμως είναι εδώ.
Οι αγώνες των φεμινιστριών οικοδομήθηκαν και οικοδομούνται πάνω σε γενιές γενναίων γυναικών και κοριτσιών που πέτυχαν ήδη πολλά, που διεκδικούν περισσότερα, που δυναμώνουν, που αγαπούν, που ονειρεύονται… και που δεν αμφιταλαντεύονται για τα επιτεύγματα και τις μάχες τους!
Το ανωτέρω άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα huffingtonpost.gr
* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι διδάσκουσα στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, αντιπρόεδρος γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρόεδρος της ΕΓΕ Αθήνας.
Δείτε τα 92 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…
Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…