Τίτλοι τέλους για το Documento – Με επιστολή στην ΕΣΗΕΑ o Κ. Βαξεβάνης ανακοινώνει ότι κλείνει την εφημερίδα

0

Τίτλοι τέλους φαίνεται να πέφτουν στην εφημερίδα Documento, της εβδομαδιαίας εφημερίδας που αποτέλεσε τον βασικό βραχίονα προώθησης της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ –αν όχι της προπαγάνδας και των μεθοδεύσεών του όπως στην περιβόητη υπόθεση της καταγγελλόμενης ως «σκευωρίας» της Novartis–, απείλησε ο εκδότης της Κώστας Βαξεβάνης. Ο εκδότης της αποδίδει την ευθύνη στην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, όπως αναφέρεται σε επιστολή που της απέστειλε.
Η αφορμή βέβαια είναι κάπως ασύμμετρη με την φερόμενη ως ειλημμένη απόφαση του κ. Βαξεβάνη για αναστολή της έκδοσης της εφημερίδας: ο ίδιος απέλυσε μια δημοσιογράφο, την Αφροδίτη Ερμίδη, συντάκτρια του πολιτιστικού ενθέτου, η ΕΣΗΕΑ παρενέβη καταδικάζοντας την απόλυση και εκείνος είπε ότι αφού το σωματείο δεν τον αφήνει να διοικήσει την εφημερίδα του, την κλείνει –και όλα αυτά δύο εβδομάδες πριν από τις υποτίθεται κρίσιμες για τη βιωσιμότητα του πολιτικού «project ΣΥΡΙΖΑ» κάλπες της 25ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του e-tetRadio.gr, o κ. Βαξεβάνης ενημέρωσε την Τετάρτη τους εργαζόμενους της εφημερίδας για το επικείμενο κλείσιμο. Ο ίδιος επικαλέστηκε υπόγειο πόλεμο από την ΕΣΗΕΑ και προσωπικά από την πρόεδρό της Μαρία Αντωνιάδου.
«Κάνουν θέμα μια νόμιμη καταγγελία σύμβασης εργαζόμενου η οποία μάλιστα δεν γίνεται στο πλαίσιο περικοπών αλλά αντικαθίσταται από άλλον εργαζόμενο», υποστήριξε ο κ. Βαξεβάνης, καταγγέλλοντας ότι χωρίς καν να τον ρωτήσουν από την ΕΣΗΕΑ τον κατηγόρησαν για μη αποδεκτή απόλυση. «Σκοπός τους είναι να μου αφαιρέσουν το δικαίωμα να διοικώ την εταιρεία μου, πράγμα το οποίο δεν μπορώ να αποδεχτώ», συμπλήρωσε, αποδίδοντάς τους την ευθύνη για το «τέλος».
Μάλιστα στο σχετικό ρεπορτάζ περί κλεισίματος του «Documento» –το οποίο αναπαρήγαγε στα social media και ο ίδιος ο κ. Βαξεβάνης με το σχόλιο «καλύτερα να σε φάνε λιοντάρια από το να σε γρατζουνάνε μαϊμούδες και κοριοί»–, δημοσιεύεται επιστολή του εκδότη της εφημερίδας προς την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ.


«Αγαπητή Μαρία, όπως καλά γνωρίζεις έκανα χρήση του Διευθυντικού δικαιώματος (όπως το αποκαλεί επί δεκαετίες η ΕΣΗΕΑ) αλλά και του νόμου για να προβώ στην καταγγελία σύμβασης μίας συναδέλφου, η οποία κατά τις εκτιμήσεις της εταιρείας και των στελεχών της, δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις. Στη θέση της προσλαμβάνεται άλλο άτομο που κατά την άποψή μας πληροί τα επαγγελματικά κριτήρια. Άρα δεν υπάρχει καμία δυσμενής μεταβολή για την εφημερίδα ούτε προκύπτουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους (περικοπές κτλ)», αναφέρει αρχικά στην επιστολή του ο Κώστας Βαξεβάνης και υπογραμμίζει ότι «στο επάγγελμα αυτό αλλά και σε όλες τις εργασίες όλοι έχουμε προσληφθεί ή απολυθεί κατά καιρούς. Ισόβιοι είναι μόνο οι Μητροπολίτες.
Επειδή στην απόφαση της ΕΣΗΕΑ αφήνετε να εννοηθεί, χωρίς να ισχύει, ότι διαταράσσεται η εργασιακή νομιμότητα και οι συνθήκες εργασίας, θα ήθελα απλώς να σας ενημερώσω ότι η επαγγελματική και δημοσιογραφική επένδυση που έχω κάνει, είναι μια προσωπική επιλογή και φτάνει σε καλά αποτελέσματα με τη συμμετοχή των συναδέλφων», υπογραμμίζει ο εκδότης της εφημερίδας και προσθέτει:
«Η Διοίκηση της Εφημερίδας όπως είναι αυτονόητο ανήκει σε μένα και από τη στιγμή που δεν διαταράσσεται το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, φέρεις αποκλειστικά την ευθύνη για τη χρήση και εκμετάλλευση μιας ψευδούς εικόνας που θέτει σε κίνδυνο την εργασία και το μέλλον άνω των 50 εργαζομένων».
«Το συνδικαλιστικό Σωματείο έχει δικαίωμα να με καλέσει να τηρήσω τα νόμιμα αν έχουν παραβιαστεί. Από τη στιγμή που δεν έχουν παραβιαστεί η Διοίκησης της ΕΣΗΕΑ και εσύ προσωπικά φέρετε την ευθύνη για το τέλος», καταλήγει.

Η Ακρίτα επιβεβαιώνει το κλείσιμο του “Documento”
Τις φήμες για το κλείσιμο της εφημερίδας «Documento» επιβεβαιώνει, ουσιαστικά, η Έλενα Ακρίτα, με ανάρτησή της που ανέβασε στο Facebook.

Όπως αναφέρει σε σχόλιο κάτω από την ανάρτηση, μίλησε με τον ίδιο τον Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος, όπως αφήνει να εννοηθεί της είπε για το κλείσιμο της εφημερίδας.
Η υποψήφια βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, έγραψε για το έντυπο του Κώστα Βαξεβάνη:
«Κλείνει το Documento.
Ανοίξτε σαμπάνιες να το γιορτάσετε εκεί στη ΝΔ.
Tο έντυπο που εφτά χρόνια πολεμήθηκε όσο κανένα, ενόχλησε όσο κανένα, αγωνίστηκε όσο κανένα για την αλήθεια, τη διαφάνεια και την ελευθεροτυπία.
Το έντυπο που δεν φοβήθηκε, δεν παζάρεψε, δεν έκανε πίσω, το έντυπο που με στοιχεία ατράνταχτα κατήγγειλε απάτες και απατεώνες, σκάνδαλα, λαμογιές και απευθείας αναθέσεις. To έντυπο που όσο επέμενε να ρίχνει τον φακό στα σκοτάδια της διαπλοκής, τόσο η διαπλοκή το πολεμούσε.
Ανοίξτε σαμπάνιες, ο Κώστας Βαξεβάνης πάει σπίτι του. Άπειρες φορές αποπειραθήκατε να δολοφονήσετε τον χαρακτήρα του και δεν τα καταφέρατε. Όρθιος φεύγει, με το κεφάλι ψηλά φεύγει και με φυλαχτό τα λόγια του πατέρα του:
«Καλύτερα να σε φάνε λιοντάρια, παρά να σε γρατζουνάνε μαϊμούδες».
Ανοίξτε σαμπάνιες και μετά κοιμηθείτε ήσυχα.
Το DOCUMENTO ποτέ πια δεν θα ταράξει τον ύπνο σας.
Εύχομαι δύναμη και κουράγιο στους συναδέλφους που έδωσαν τον αγώνα
»

Share.

Comments are closed.