Ανακοίνωση Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ανανεωτικής Αριστεράς

0

1. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είχαν σαφή μηνύματα. Επικράτηση της ΝΔ, συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και άνοδο για ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ. Η νίκη της ΝΔ πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τις δυνάμεις της Αντιπολίτευσης. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν αρκετοί παράγοντες. Η αδυναμία να πειστούν οι πολίτες για εναλλακτικές επιλογές στην οικονομία, η απέχθεια στην φτηνή δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ, η σταδιακή συντηρητική μετατόπιση των Ευρωπαϊκών κοινωνιών καθώς και ο πανίσχυρος μηχανισμός ελέγχου και διαχείρισης της κοινής γνώμης από το Μαξίμου συνθέτουν μερικές πρώτες και βασικές εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα.

2. Η σταδιακή άνοδος νέας Κεντροαριστεράς με κορμό το ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε επί Φ.Γεννηματά το 2015 με την συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων νέας Σοσιαλδημοκρατίας, νέας Ανανεωτικής Αριστεράς και του Προοδευτικού Κέντρου και συνεχίστηκε δυναμικά με την νέα ηγεσία του Ν. Ανδρουλάκη καταγραφεί το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ως μια ανερχομένη πολιτική δύναμη. Μια δύναμη ικανή να θέσει ζητήματα αλλαγής συσχετισμών όχι μόνο στο πεδίο νέας αντιπολίτευσης αλλά και για την προοπτική μιας νέας προοδευτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας στο μέλλον.

3. Στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση έχει μεγάλη σημασία να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη παντοδυναμία της συντηρητικής παράταξης ως εκφραστή στα καθ’ ημάς της περιβόητης «ενιαίας σκέψης». Η συζήτηση που άναψε για τη φορολογία αποδεικνύει την ανάγκη ιδεολογικής απάντησης σ΄ αυτή την «ενιαία σκέψη». Η φορολογική επιβάρυνση της οικογένειας με παιδιά και οι έμμεσοι φόροι που εξανεμίζουν το διαθέσιμο εισόδημα είναι η σύγχρονη μορφή της επίθεσης της ΝΔ στην οικονομία και την κοινωνία. Αυτό είναι το επίδικο της προσεχούς τετραετίας. Η φορολογία του πλούτου, τα σοβαρά ζητήματα της ακρίβειας, των ενοικίων και της δραματικής κατάστασης στις εργασιακές σχέσεις θέτουν ξανά στο τραπέζι τις μείζονες διαφορές της Σοσιαλδημοκρατίας με τις συντηρητικές δυνάμεις γύρω από τις ανισότητες. Κεντρικός μας στόχος είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους και όχι η σταδιακή αποδόμηση του. Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης να ανοίξουν τα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν την κλιματική κρίση από την σκοπιά της πολιτικής οικολογίας.

4. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μπορεί να είναι το πειστικό ανάχωμα, η σοβαρή αντιπολίτευση σε μια δύσκολη περίοδο της συντηρητικής ηγεμονίας που θέτει σε αμφισβήτηση βασικές κοινωνικές κατακτήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται μια ψύχραιμη, προγραμματική αντιπαράθεση με πολιτικές θέσεις και κοινωνικά κινήματα που θα υπερασπιστούν τους μη προνομιούχους.

5. Η Ανανεωτική Αριστερά με τους υποψήφιους του χώρου της στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, τις εκδηλώσεις και τις δράσεις της στήριξε αποφασιστικά το κοινό μας εγχείρημα στην Κεντροαριστερά. Στον δρόμο για τις εκλογές στις 25 Ιουνίου θα συμβάλουμε και πάλι για έναν ισχυρό ρόλο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην πολιτική ζωή με στόχο οι ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας να πείσουν τους πολίτες της χώρας.

Share.

Comments are closed.