Οι προσδοκίες και οι φόβοι των κόμματων ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου

0

Τα κόμματα έχουν πλέον μπει στην τελική ευθεία της νέας εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου με τα επιτελεία τους να καταστρώνουν νέες στρατηγικές για να προσελκύσουν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους και βέβαια θέλουν να αποφύγουν λάθη και αστοχίες που θα μπορούσαν να «θολώσουν» το αφήγημα των κομμάτων ενόψει της 25ης Ιουνίου.
Είναι προφανές ότι το κάθε κόμμα εκκινεί από διαφορετική αφετηρία στη νέα εκλογική μάχη, θέτοντας το κάθε ένα το δικό του στόχο.

Στη Νέα Δημοκρατία αυτό που επισημαίνεται τόσο από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από κορυφαία στελέχη, είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.
Η «ατάκα» που επαναλαμβάνεται διαρκώς είναι ότι «οι κάλπες είναι άδειες» θέλοντας έτσι να δείξουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία χαλαρότητα στην ψήφο. Άλλωστε ο πρωταρχικός στόχος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν είναι άλλος από το να καταφέρει να σχηματίσει μία «ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οδυνηρή ήττα της 21ης Μαΐου προκάλεσε σοκ και αμηχανία. Την επόμενη ημέρα αυτής της ήττας αναζητήθηκαν τα αίτια και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μαζί με πρωτοκλασάτα στελέχη επιχείρησαν να κάνουν «επανεκκίνηση» και να ρίξουν το βάρος στη νέα προεκλογική περίοδο και τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, ειδικότερα την ακρίβεια, τους μισθούς και τις συντάξεις.

Ο μεγαλύτερος φόβος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ύπαρξη μίας περαιτέρω αποσυσπείρωσης με διαρροές ψηφοφόρων είτε προς το ΠΑΣΟΚ είτε προς αριστερά κόμματα ενώ το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα, είναι να πειστούν οι ψηφοφόροι του για την αλλαγή στρατηγικής που αποφασίστηκε. Άλλωστε αυτό καταδεικνύεται και από το σύνθημα Τσίπρα επί της ουσίας είναι «στρίψατε προς τ΄ αριστερά».

Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Στη Χαριλάου Τρικούπη, ευελπιστούν ότι θα συνεχιστεί η δυναμική που καταγράφηκε στις προηγούμενες κάλπες και πλέον στόχος είναι να «αλιεύσουν» ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει να εκτοξεύει «πυρά» τόσο προς τη ΝΔ, όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου σε μια κυβέρνηση λαϊκιστών με γραβάτες, που περιφρονεί τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και τα πραγματικά προβλήματά του, αυξάνοντας καθημερινά τις ανισότητες εις βάρος της μεσαίας τάξης» τόνισε στην ομιλία του στη Ρόδο.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ανέφερε μεταξύ άλλων «ο στόχος να διατηρήσουμε τουλάχιστον τους 26 βουλευτές που μας έδωσε ο λαός στις 21 Μαΐου, σημαίνει πρακτικά ότι χρειάζεται να αυξήσουμε κι άλλο τις ψήφους και τα ποσοστά μας, κόντρα σε έναν ακόμα πιο άδικο εκλογικό νόμο» και τόνισε χαρακτηριστικά: «θα αποτελέσουμε τη μόνη μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των άλλων».

Το κυρίαρχο στοιχείο όμως είναι η επίλυση του γρίφου της αυτοδυναμίας, δηλαδή αν μετά την κάλπη της 25ης Ιουνίου θα προκύψει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση και η δυσκολία στη λύση του γρίφου προκύπτει από το γεγονός ότι υπάρχουν δύο κόμματα τα οποία «φλερτάρουν» με την είσοδό τους στη Βουλή, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Αν τελικά Πλεύση Ελευθερίας και το κόμμα Νίκη περάσουν το κατώφλι του 3% – μέχρι στιγμής μάλιστα φαίνεται να επιβεβαιώνεται αυτό το ενδεχόμενο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις – τότε θα δυσκολέψει ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης και τότε, με επτακομματική Βουλή, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν πιάνουν το όριο του 3% για να μπουν στη Βουλή.
Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, τόσο μικρότερος είναι ο πήχης για την αυτοδυναμία.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διενεργηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το οποίο προβλέπει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα. Συγκεκριμένα το πρώτο κόμμα μόλις φθάσει ποσοστό 25% παίρνει μπόνους 20 έδρες. Δηλαδή, μοιράζονται οι 280 έδρες αναλογικά και ο πρώτος παίρνει κι άλλες 20 έδρες. Για κάθε επιπλέον 1% πάνω από το 25% παίρνει μπόνους ακόμη δύο έδρες, με μάξιμουμ τις 30. Δηλαδή, αν πάρει ακόμη 15% και φτάσει το 40%, παίρνει άλλες 30 έδρες, και φθάνει τις 50 έδρες ως μπόνους.

Share.

Comments are closed.