Πέθανε σε ηλικία 84 ετών, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος

0

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια. 
Την ανακοίνωση έκανε η οικογένειά του μέσω του λογαριασμού του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ στο Twitter.
«Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε σήμερα από κοντά μας, ήσυχα στο σπίτι του, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του και τους στενούς του συνεργάτες. Καλό ταξίδι λατρεμένε μας. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη» ανέφερε χαρακτηριστικά η οικογένειά του.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θεόδωρος Πάγκαλος πέθανε σήμερα το μεσημέρι στις 13:00 ενώ βρισκόταν σπίτι του. Αισθάνθηκε αδιαθεσία, τον έπιασε ταχυκαρδία, ωστόσο μέχρι να φτάσει ο γιατρός σπίτι του, ο πρώην υπουργός είχε καταλήξει.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ξεχώριζε για την ευφυΐα του, την αυτοκαταστροφική του φύση, τις προκλητικές ατάκες του, ορισμένες από τις οποίες χαρακτήρισαν ολόκληρες πολιτικές περιόδους, τις συγκρούσεις στο κόμμα και στο κοινωνικοπολιτικό πεδίο, αλλά και την ταραχώδη προσωπική ζωή.
Ήταν μία φυσιογνωμία εξόχως ενδιαφέρουσα, με φανατικούς οπαδούς, αλλά και το ίδιο φανατικούς εχθρούς – σε όλα τα μήκη και πλάτη του πολιτικού κόσμου. Οξυδερκής, μα και με την αλαζονεία της ευφυίας, ξεπερνούσε συχνά τα όρια του συμβατικού πολιτικού, ακόμα κι όταν επρόκειτο για λεπτά θέματα διπλωματίας στην εξωτερική πολιτική.

Ποιος ήταν ο Θόδωρος Πάγκαλος
Ο Θόδωρος Πάγκαλος υπήρξε ενεργό μέλος της Δημοκρατικής Αντίστασης Σπουδαστών 1-1-4 και ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη. Ο εκλιπών μπορεί να θεωρείται σήμερα ιστορικό στέλεχος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος αλλά πριν την Χαριλάου Τρικούπη, είχε “περάσει” από τον Περισσό, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Μάλιστα, συμμετείχε ως εκπρόσωπος των Οργανώσεων της Δυτικής Ευρώπης στην 12η Ολομέλεια του ΚΚΕ, κατά την οποία αποφασίστηκε η διάσπαση, τότε που προέκυψε το λεγόμενο “ΚΚΕ Εσωτερικού”.

Από το 1981 που εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, εξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έθεσε υποψηφιότητα.
Μελανή σελίδα στην πολιτική του πορεία μπορεί να χαρακτηριστεί  η υπόθεση Οτσαλάν το 1999, με τον Θεόδωρο Πάγκαλο να είναι τότε υπουργός Εξωτερικών. Συγκεκριμένα ο Κούρδος ηγέτης του PKK είχε καταφύγει στην Ελλάδα ενώ καταδιωκόταν από την Τουρκία. Μεταφέρθηκε, με έγκριση του Πάγκαλου, στην ελληνική πρεσβεία της Κένυας συνοδευόμενος από τον τότε αξιωματικό της ΕΥΠ Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος αργότερα δέχτηκε προφορικές εντολές να βγάλει τον Οτσαλάν έξω από την πρεσβεία. Πολλοί υποστήριζαν ότι οι εντολές αυτές προέρχονταν από τον Πάγκαλο, ενώ ο ίδιος το είχε αρνηθεί κατηγορηματικά.
Τρία χρόνια νωρίτερα, το 1996 είχε διαχειριστεί, πάλι ως υπουργός Εξωτερικών, την κρίση των Ιμίων, ενώ συμμετείχε στην ομάδα των τεσσάρων (μαζί με Βάσω Παπανδρέου, Παρ. Αυγερινό και Κ. Σημίτη), η οποία θεωρήθηκε η απαρχή της πορείας που οδήγησε σε διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Κώστα Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Υπήρξε συγγραφέας πολλών άρθρων και διαφόρων βιβλίων μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα “Παγκοσμιοποίηση και Αριστερά” (2001), “Εφήμεροι Προφήτες – Αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού και κοινωνικά κινήματα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης” (2005), “Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι” (2005), “Παρέμβαση στην Επικαιρότητα” (1994) και “Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα” (1988).
Είχε κάνει τρεις γάμους και ήταν πατέρας πέντε παιδιών.

Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Θόδωρου Πάγκαλου

Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου
Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ένας πολιτικός με μακρόχρονη διαδρομή, που έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στη δημόσια ζωή με τους άοκνους αγώνες του για τη δημοκρατία.
Ήταν από τις ηγετικές μορφές του φοιτητικού κινήματος της δεκαετίας του ’60, μέσα από τη δράση του στη Νεολαία Λαμπράκη, στην Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) και στην παραδοσιακή Αριστερά.
Κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας διαδραμάτισε, πάντα στην πρώτη γραμμή, καθοριστικό ρόλο στην αντίσταση κατά της χούντας, με αναφορά τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στρατεύτηκε στο Πατριωτικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΠΑΜ), με καθοδηγητή τον Μίκη Θεοδωράκη και συνεργάστηκε με άλλες αντιστασιακές οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 1974, μετά τη Μεταπολίτευση και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχε από την πρώτη στιγμή, στους αγώνες του Κινήματος και πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια να εξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη σε ισχυρό ρεύμα κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.
Ο Θ. Πάγκαλος, από το 1981 ως το 2012, εκλεγόταν πάντα πρώτος βουλευτής στο Υπόλοιπο Αττικής, με έδρα την Ελευσίνα, την πόλη που αγαπούσε και είχε ταυτιστεί. Καθ’ όλη αυτή την περίοδο προσέφερε με σθένος, ακεραιότητα και αποτελεσματικότητα τις υπηρεσίες του από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης και είχε ξεχωριστή συμβολή στην ισότιμη και ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τη σύζυγο και τα παιδιά του.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου για τον θάνατο του Θόδωρου Πάγκαλου
Ο Θόδωρος Πάγκαλος υπήρξε από τους σημαντικότερους αγωνιστές και πολιτικούς της αριστεράς και του σοσιαλιστικού κινήματος.
Η ιδεολογική και πολιτική του συγκρότηση, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αναλυτική και συνθετική δυνατότητά του και τον πλούτο των γνώσεων του, τον καθιστούσαν στέλεχος αναφοράς στην πολιτική ζωή του τόπου.
Συνεργαστήκαμε συστηματικά με τον Θόδωρο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτίμησα τη θέληση και τον πατριωτισμό του.
Τον Θόδωρο Πάγκαλο τον εκτιμούσες ακόμη και όταν διαφωνούσες ριζικά με τις απόψεις του.
Όσοι τον γνωρίσαμε και αγωνιστήκαμε μαζί του θα έχουμε πάντα στη σκέψη μας τον πνευματώδη λόγο του.
Καλό ταξίδι φίλε Θόδωρε.

Η δήλωση του Κώστα Σημίτη
«Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένα αυστηρός κριτής των πολιτικών εξελίξεων με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ακριβούς εικόνας τους.
Θα θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του
» αναφέρει σε συλλυπητήρια δήλωση για τον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο Κώστας Σημίτης.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του Κώστα Σημίτη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών (1996-1999) και Πολιτισμού (2000).

Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης με ανάρτησή του στο Twitter κάνει λόγο για έναν ευφυέστατο άνθρωπο που «Ο Θόδωρος Πάγκαλος ήταν ευφυέστατος, ευρυμαθής και πάντοτε με το θάρρος της γνώμης του. Ακατάβλητο σκαρί μιας άλλης εποχής. Έλειψε πρόωρα από την πολιτική. Θα μας λείψει και από τη ζωή. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του


Ο Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο Twitter μνημονεύει τον εκλιπόντα ως έναν άνθρωπο που αγαπούσε την Ελλάδα.
«Ειλικρινή Συλλυπητήρια στην Οικογένειά του Θεοδώρου Παγκάλου. Ένας ευφυής άνθρωπος που αγαπούσε την Ελλάδα. Καλό του ταξίδι», ήταν το μήνυμά του.


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής,  Γιάννης Σγουρός σε ανάρτησή τοτον χαρακτηρίζει ευπατρίδη της πολιτικής, έναν ευφυή άνθρωπο υ: «Με μεγάλη συγκίνηση αποχαιρετώ τον φίλο Θόδωρο Πάγκαλο, έναν ευπατρίδη της πολιτικής, έναν ευφυή άνθρωπο . Ο Θόδωρος Πάγκαλος στη συνεργασία μας, τόσο στη Νομαρχία Αθηνών όσο και στην Περιφέρεια Αττικής, ήταν πάντα δίπλα μας Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.»


Ο βουλευτής Ηλείας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης αναφέρει σε ανάρτησή του «Ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπηρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, διαμορφωτής της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Εκρηκτικός, ευφυής, αιρετικός, δεν περνούσε αδιάφορος. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του


Η τομεάρχης παιδείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου αναφέρει: «Το τέλος μιας εποχής που σφράγισε τη χώρα. Θλίψη για την απώλεια του Θεόδωρου Πάγκαλου. Τον σπουδαίο πολιτικό που διατήρησε το σθένος να λέει τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς περιτύλιγμα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner