Ζέφη Δημαδάμα*: Pasokification – Η αντιστροφή

0

Όσοι βιάστηκαν να χαρούν με την ταύτιση του ονόματος του ΠΑΣΟΚ με τη συντριβή των σοσιαλιστών στην Ευρώπη, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφθούν. ‘H ακόμη καλύτερα να σπεύσουν να βρουν τη νέα ονομασία της αντιστροφής, που σταθερά διαπιστώνεται σχετικά με το ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι με τον όρο Πασοκοποίηση (διεθνώς Pasokification) περιγράφεται η μείωση της εκλογικής επιρροής των σοσιαλδημοκρατικών και σοσιαλιστικών κομμάτων στην Δυτική Ευρώπη κατά τη δεκαετία του 2010 και η ταυτόχρονη ανάδυση εθνικιστικών, λαϊκιστικών, αριστερών ή δεξιών εναλλακτικών. Ο όρος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ του οποίου η εκλογική δύναμη απο 44% στις εθνικές εκλογές του 2009 στο 5% το 2012. Έκτοτε ο όρος χρησιμοποιήθηκε σε παρόμοιες μειώσεις που υπέστησαν πολλά άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα (βλ. wikipedia.org).

Να όμως που έφτασε η ώρα να αναζητήσουμε νέους όρους για την αντίστροφη πορεία, δηλαδή για την ανάκαμψη της σοσιαλδημοκρατίας και του σοσιαλισμού με την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 και την αύξηση του ποσοστού του κατά 40% από τις εκλογές του 2019.

Μην προτρέχετε, καμιά έπαρση και κανένας μικρομεγαλισμός αλλά μια “ανάσα” για όλες και όλους εμάς που μείναμε και στηρίξαμε το ΠΑΣΟΚ το σοσιαλιστικό κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο έκανε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και μείωσε τις ανισότητες, που οικοδόμησε ένα ανθεκτικό και δίκαιο κοινωνικό κράτος.

Ακούστηκαν πολλά αυτές τις μέρες από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ ότι πανηγυρίζουμε, ότι θριαμβολογούμε για την αύξηση του ποσοστού μας. Η καθίζηση του ΠΑΣΟΚ όταν έφτανε στα όρια του 3% ήταν ένα μεγάλο “τραύμα” για εμάς και τους πολίτες που μείναμε και στηρίξαμε την προσπάθεια για την αποκατάσταση της αλήθειας και της προσφοράς του κόμματος μας στην Ελλάδα.

Δεν πρόκειται επομένως να απολογηθούμε σε κανέναν γιατί είμαστε χαρούμενοι, καθώς βήμα βήμα από το 3% φτάσαμε στο 11,5% και ευελπιστούμε και αγωνιζόμαστε στις 25 Ιουνίου να φτάσουμε ακόμη ψηλότερα με την επαναφορά των δημοκρατών πολιτών στο χώρο μας.

Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται για συγκεκριμένους λόγους, επανέρχεται χωρίς λαϊκισμό, χυδαιότητα, απαξίωση, ύβρεις σε αντίθεση με τους “αντιπάλους”.

Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται για να διαμορφωθεί μια αντιπολίτευση με σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις για τη δημόσια υγεία- το ΕΣΥ, για τη δημόσια παιδεία, για το κοινωνικό κράτος, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για αξιοπρεπείς μισθούς και για ολοκληρωμένες απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και της καινοτομίας.

Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται για να γίνει ανάχωμα στην συντήρηση της ΝΔ και στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίξει τη δημοκρατία και τους θεσμούς που αντιμετωπίζουν πολυάριθμες προκλήσεις.

Γιατί αν η δημοκρατία δεν προστατευθεί η δυσαρέσκεια, ο θυμός και η αδιαφορία θα συνεχίσουν να αυξάνονται και να οδηγούν σε αυταρχικά και λαϊκιστικά δύσβατα και αδιέξοδα μονοπάτια.

Το ανωτέρω άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα thesocialist.gr

* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι διδάσκουσα στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών,  αντιπρόεδρος γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρόεδρος της ΕΓΕ Αθήνας

Δείτε τα 91 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα

Share.

Comments are closed.