Τράπεζα Θεμάτων: Δέχτηκε 165 εκατ. χτυπήματα χάκερ από 114 χώρες σε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις

0

Ως την πιο σημαντική ιστορικά κυβερνοεπίθεση που έχει γίνει σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό, χαρακτήρισε την κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος.
Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε επίσης ότι η επίθεση σχετίζεται και με την κατάσταση της μεταβατικής υπηρεσιακής κυβέρνησης που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή ενόψει τον εκλογών.
Ο κ. Σκέρτσος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι έγιναν 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες μέσα σε μία ώρα, με στόχο την τράπεζα θεμάτων, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας.
«Χθες η επίθεση απετράπη στις 9 το πρωί, σήμερα η δεύτερη, πολύ πιο έντονη επίθεση απετράπη στις 8 το πρωί. Υπάρχει κανονική ροή θεμάτων στα σχολεία. Να υπενθυμίσω ότι χθες 9 στα 10 σχολεία λειτούργησαν κανονικά. Σήμερα σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία οι καθηγητές οι μαθητές έχουν πάρει τα θέματα», σημείωσε.
«Θέλουμε να εφησυχάσουμε τους γονείς και τους μαθητές για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Δεν θα υπάρξει κανένα θέμα συμμετοχής. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, καθημερινά διαχειριζόμασταν τέτοιες επιθέσεις και αποτρέπαμε τέτοιες επιθέσεις. Είναι μια επίθεση προς τις οικογένειες και τους μαθητές. Έχουμε διασφαλίσει 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της κυβερνοασφάλειας από το Ταμείο Ανάκαμψης, τρέχουν ήδη, αλλά προφανώς δεν έχουν ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει μία πηγή, είναι συστήματα οργανωμένου κυβερνοεγκλήματος και θα γίνει η αναγκαία έρευνα», δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος.

Πρόεδρος ΙΕΠ: Μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει ζήσει η χώρα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Γιάννης Αντωνίου, δήλωσε πως «ζούμε μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει ζήσει η χώρα». «Το πρόβλημα αφορά την ψηφιακή καρδιά του κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι το βράδυ της Δευτέρας ελήφθησαν επιπλέον μέτρα προστασίας του συστήματος, παρ’ όλα αυτά «βρέθηκε τρόπος να τα παραβιάσουν, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί ακόμη και χθες».
«Οι εξετάσεις θα γίνουν», τόνισε «ζητάμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των παιδιών, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», είπε ο κ. Αντωνίου και διαβεβαίωσε ότι θα τελειώσουν όλα τα σχολεία σήμερα.
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στη μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών, καθώς πρόκειται για εντελώς άλλο σύστημα. «Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι παρόμοιο, δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο», είπε ο κ. Αντωνίου.

Παρέμβαση Ντογιάκου για τις κυβερνοεπιθέσεις
Άμεση ήταν η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου για τη δεύτερη διαδοχική ημέρα προβλημάτων στο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Έμπειροι αστυνομικοί συγκεντρώνουν στοιχεία, ενώ μπορεί να γίνουν και κατασχέσεις ευρημάτων, ώστε η ΕΛΑΣ να εντοπίσει και να συλλάβει τους δράστες.
Νωρίτερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο, ζητώντας τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά και τη σε βάθος έρευνα.
Σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Ντογιάκου, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

Αλέξανδρος Κόπτσης: Όλη τη νύχτα δεν είχε καταγραφεί κάποια επίθεση
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης έκανε λόγο για “επίθεση μεγατόνων“. Όπως είπε «ενώ όλη τη νύχτα ήμασταν πάνω στο θέμα και δεν είχε καταγραφεί κάποια επίθεση και είχαμε λάβει περισσότερα μέτρα, το πρωί είχαμε μια μεγαλύτερη επίθεση όχι μόνο στο σύστημα αυτό αλλά και στα παράπλευρα συστήματα».
Ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας ξεκαθάρισε τέλος πως δεν πρόκειται να υπάρξει ανάλογο πρόβλημα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ έδωσε εντολή προς όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις παρά τις όποιες καθυστερήσεις.

Share.

Comments are closed.