Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μου – Στα… κάγκελα οι 53+ γιατί δεν τους επέτρεψαν να μιλήσουν. [Βίντεο]

0

Με καθυστέρηση σχεδόν δύο ωρών ξεκίνησε η ομιλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή η οποία ήταν μια Κεντρική Επιτροπή-εξπρές, που άρχισε με την ομιλία του κ. Τσίπρα και τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς όμως να μιλήσει κανένας, όπως πρότεινε το Εκτελεστικό Γραφείο.
Το γεγονός αυτό ήταν που προκάλεσε την αντίδραση της ομάδας των 53+, οι οποίοι δεν γνώριζαν τίποτα από την αρχή και ενημερώθηκαν μόλις 5 λεπτά πριν την έναρξη, ότι δεν θα γίνουν ομιλίες.
Μάλιστα ο Νίκος Βούτσης έθεσε το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή και ζήτησε να γίνουν ομιλίες, ώστε να υπάρξει συζήτηση, ωστόσο αυτό απορρίφθηκε και υπερψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία η πρόταση του Εκτελεστικού που έλεγε ότι δεν θα γίνουν άλλες ομιλίες πλην του Τσίπρα.  Μάλιστα όποια από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής επιθυμούσαν να μιλήσουν μπορούσαν να στείλουν γραπτώς τις θέσεις τους.

Τσίπρας: Αυτές είναι οι τρεις αιτίες της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ
Κατά τη διάρεκια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις τρεις αιτίες της συντριβής του κόμματος που αναφέροντας:

  1. Ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της («την ατζέντα του φόβου», όπως είπε) και να υποστηρίξει έτσι στο δίπολο σταθερότητα-αλλαγή, ως πλειοψηφική την τάση του δικού της αφηγήματος. Και αυτό το κατάφερε αξιοποιώντας διαρκώς και δικά μας λάθη. Πολλά εκ των οποίων αδιανόητα και καθοριστικά. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο να πάμε στην κάλπη και η συζήτηση στα καφενεία και στις παρέες να μην είναι όσα συμβαίνουν το 2023 (…) Αλλά να συζητάμε όσα συνέβησαν 8 χρόνια πριν. Ο κ. Τσίπρας απέδωσε αυτή την αιτία στη «μιντιακή υπεροπλία» της ΝΔ αλλά και στα «κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν το κύριο μέτωπό τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».
  2. Η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που, εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει, της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. «Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική. Και αυτό βοήθησε αφάνταστα τη ΝΔ να εμπεδώσει τη δική της ατζέντα». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης. Μιας αμήχανης πρότασης που οδηγεί σε μια ασταθή κυβέρνηση. Σε αντίθεση με την πρόταση του αντιπάλου μας, που έμοιαζε πιο κατανοητή και συμπαγής: Αυτοδυναμία για να έχουμε σταθερότητα».
  3. Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ «ως κόμματος, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν την κάλπη, δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση». Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, φωτογραφίζοντας τον Γ. Κατρούγκαλο, «οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα».

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Share.

Comments are closed.