Συντριπτική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ τα επίσημα αποτελέσματα- Μπορεί να υπάρξει ενδεχόμενο παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα;

Ανυπολόγιστη είναι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου και μάλιστα αρκετοί πολιτικοί αναλυτές φτάνουν στο σημείο να θέσουν και θέμα για την παραμονή του Τσίπρα στην ηγεσία του.
Με τα επίσημα αποτελέσματα να δείχνουν ότι Νέα Δημοκρατία λαμβάνει το 40,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μόλις το 20,06%, αυτό το αποτέλεσμα οδηγεί σε μια πολύ μεγάλη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Αλλαγή που αναγκαστικά περιέχει και το ερώτημα για το ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον ηττημένο.

Φυσικά με βάση το σημερινό αποτέλεσμα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Νέα Δημοκρατία έχει εξασφαλίσει την αυτοδυναμία και στις επόμενες εκλογές, αυτές της αυξημένης αναλογικής. Αυτό το ισχυριζόμαστε διότι, ενώ θεωρητικά ο Μητσοτάκης σχηματίζει κυβέρνηση και από την κάλπη της απλής αναλογικής, αν θελήσει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τούτο δεν προκύπτει από πουθενά, με βάση τις δηλώσεις του, ο οποίος τώρα δεν επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας, κάτι που φυσικά δεν επιθυμεί, για διαφορετικούς λόγους, ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Πλέον η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι τόσο μεγάλη, που στα τηλεοπτικά πάνελ πολιτικοί αναλυτές και σχολιαστές αρχίζουν να θέτουν ερώτημα για το αν μπορεί να σταθεί στην ηγεσία του κόμματος της αριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας.
Η διαφορά είναι χαοτική και αυτή η πολύ βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί σοκ στην Κουμουνδούρου. Δεδομένου ότι πολύ μεγάλα ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ όπως: Νίκος Φίλης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Πάνος Σκουρλέτης, Χαρά Καφαντάρη, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Μαντζουράνης , Βασιλική Κατριβάνου, Νάσος Αθανασίου, Τρύφων Αλεξιάδης, Γιώργος Σταθάκης, Ανδρέας Ξανθός, Μάκης Μπαλαούρας, μένουν εκτός Βουλής, αυτό  επιτείνει αυτό το σοκ. Το κλίμα στο κόμμα είναι προφανώς πολύ βαρύ και από την κριτική δεν θα μπορεί να εξαιρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Και το ερώτημα πλέον είναι: Μπορεί να τεθεί θέμα ηγεσίας;
Εκτιμούμε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις. Στην πρώτη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αλλαγές και για σύγκλιση των οργάνων. Να θεωρήσουμε ότι σκέφτεται και το δικό του μέλλον; Δεν γνωρίζουμε. Αλλά το αποτέλεσμα της κάλπης δεν είναι μόνο μια συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και μια προσωπική αποδοκιμασία του ίδιου του προέδρου του.

Το βέβαιο είναι ότι όλοι θα περιμένουν την διεξαγωγή των επόμενων εκλογών, αυτών του Ιουλίου, δεδομένου ότι στο ενδιάμεσο μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν εσωκομματικές εξελίξεις. Επομένως όλα είναι ανοιχτά, για μετά τις επερχόμενες εκλογές.
Πάντως το εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση και ούτε υπάρχει πρόσωπο που να μπορεί να αναπληρώσει τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι σε όλους γνωστό ότι δεν μπορεί να υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα. Όμως μετά από μια τέτοια ήττα μπορεί ο κ. Τσίπρας να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος; Το βέβαιο είναι ότι αν παραμείνει, ελλείψει αντιπάλου, ο κ. Τσίπρας θα είναι ένα αδύναμος ηγέτης.
Όμως ένας αδύναμος ηγέτης είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει, μετά από αυτή της τεράστια ήττα, να δημιουργήσει ένα νέο, τελείως διαφορετικό κόμμα, κεντροαριστερό, λιγότερο τοξικό, που θα μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία, μη διαθέτοντας το κύρος να έρθει σε σύγκρουση με τις παθογένειες του ΣΥΡΙΖΑ και μη έχοντας το ειδικό πολιτικό βάρος να τα βάλει με τους βαρόνους του κόμματος;
Μάλιστα αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ορισμένοι διαβλέπουν ότι στις δεύτερες εκλογές, πιθανώς η ήττα να είναι ακόμα πιο μεγάλη και να υπάρξει ανατροπή στην ισορροπία των δυνάμεων στην αντιπολίτευση, πώς θα μπορούσαν τα παραπάνω να υλοποιηθούν;

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου και η συνεργασία με τη Cinobo ανοίγει και πάλι το «Cine Paris» στην Πλάκα

Από το 1920 το «Cine Paris» στην Πλάκα ήταν ένα σημείο αναφοράς για το σινεμά…

16 ώρες ago

Στέφανος Παραστατίδης*: Βιώσιμη γαλήνη – Δίκαιη λύση

Βιώσιμη γαλήνη είναι η περιγραφή που το ειρηνευτικό σχέδιο της Αιγύπτου και του Κατάρ αποδίδει…

16 ώρες ago

Στα ύψη η τιμή του καφέ – «Δεν έχουμε δει τα χειρότερα» λένε οι ειδικοί [Βίντεο]

"Πικρός" αναμένεται να είναι ο καφές, το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων, προσεχώς, καθώς η τιμή του ολοένα και…

17 ώρες ago

Τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών παρουσίασε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης το πρωί της Παρασκευής, 26 Απριλίου 2024, έδωσε…

18 ώρες ago

Συνάντηση Χάρη Δούκα – Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, συναντήθηκε χθες Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης…

19 ώρες ago

Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 59-63: Μεγαλειώδης πρόκριση για το «Θρύλο» στο Final-4 της Euroleague με «διπλό» στη Βαρκελώνη

Ο Ολυμπιακός ξανάκανε αυτό που ξέρει να κάνει. Πέρασε νικητής για δεύτερη φορά στη σειρά…

1 ημέρα ago