Εκλογές 2023: Υποχρεώσεις μελών εφορευτικής επιτροπής – Αντιπρόσωπος κόμματος και πληρεξούσιος υποψηφίων

0

Τα μέλη και οι αναπληρωτές των εφορευτικών επιτροπών προκύπτουν ύστερα από κλήρωση και είναι υποχρεωμένα να παρουσιαστούν στο εκλογικό κέντρο και να εκτελέσουν το καθήκον τους.
Σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο, τον γραμματέα, καθώς και τέσσερα μέλη, που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά.
Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, (Π.Δ. 96/2007) η μη προσέλευση του μέλους της εφορευτικής επιτροπής αποτελεί αδίκημα. Μάλιστα, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής μπορεί να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του μέλους της εφορευτικής επιτροπής στο εκλογικό τμήμα.
Σε περίπτωση που κάποιο μέλος της εφορευτικής επιτροπής επικαλεστεί κώλυμα, όπως π.χ. ασθένεια ή εγκυμοσύνη, που δεν επιτρέπει την παρουσία του, οφείλει να είναι σε θέση να το αποδείξει (π.χ. ιατρική γνωμάτευση), ενώ θα πρέπει να γνωρίζει πως η παρουσία του ή μη στην επιτροπή εναπόκειται, τελικά, στη διακριτική ευχέρεια του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής.
Η ενημέρωση του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής για τυχόν κωλύματα θα πρέπει να γίνεται εγκαίρως, κυρίως για πρακτικούς λόγους (αντικατάσταση του μέλους, ανάθεση αρμοδιοτήτων στα λοιπά μέλη κ.ο.κ.).
Αξίζει να τονιστεί πως στο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται ότι τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τα καθήκοντά τους ανεξαρτήτως αν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως.

Αντιπρόσωπος κόμματος και πληρεξούσιος υποψηφίων
Σύμφωνα με το άρθρο 40 (του Π.Δ. 96/2007), κάθε συνδυασμός κόμματος ή συνασπισμός κομμάτων ή ανεξαρτήτων και κάθε μεμονωμένος υποψήφιος έχουν το δικαίωμα να διορίσουν από έναν αντιπρόσωπο και έναν αναπληρωτή τους σε κάθε εκλογικό τμήμα.

Εάν οι προτεινόμενοι αντιπρόσωποι των μεμονωμένων υποψηφίων είναι περισσότεροι από τρεις, η εφορευτική επιτροπή, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ενεργεί μεταξύ αυτών κλήρωση για τον καθορισμό τριών απ’ αυτούς, που μόνο αυτοί ή οι αναπληρωτές τους παραμένουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας.
Ο διορισμός των αντιπροσώπων και αναπληρωτών τους γίνεται με γραπτή δήλωση του αρχηγού του κόμματος ή του εξουσιοδοτημένου απ’ αυτόν υποψήφιου του οικείου συνδυασμού ή του μεμονωμένου υποψηφίου.
Εκτός από τους αντιπροσώπους, κάθε υποψήφιος μπορεί να διορίσει με συμβολαιογραφική πράξη έναν πληρεξούσιο, που θα ενεργεί αντί γι’ αυτόν τα σχετικά με την εκλογή σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Και τα πολιτικά κόμματα έχουν το δικαίωμα να διορίζουν από ένα πληρεξούσιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Δείτε το προεδρικό διάταγμα (26/ 2012) με τίτλο «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών»

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner