Γιώργος Πατούλης: Επιστρέφουμε στους πολίτες 104.365.470 ευρώ

0

Από χθες πιστώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής (μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής) το ποσό των 104.365.469,57 ευρώ, που είχε δοθεί από ίδιους πόρους της περιφέρειας, για την υλοποίηση της Α’ Φάσης του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, σημειώνεται σε ανακοίνωση της περιφέρειας, με την επισήμανση:
Τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών των υπόλοιπων δήμων της Αττικής, σε συνεργασία με τους δημάρχους, αφού θα δοθούν για την υλοποίηση νέων έργων που έχουν ήδη ενταχθεί στον σχεδιασμό και το τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας.
Πρόκειται, συνεχίζει η ανακοίνωση, για μια πολύ θετική εξέλιξη 7 σημείων:

  1. Για πρώτη φορά στα χρονικά της Περιφέρειας Αττικής αλλά και της ελληνικής αυτοδιοίκησης, επιστρέφει στα ταμεία ενός αυτοδιοικητικού οργανισμού ένα τόσο μεγάλο ποσό, που είχε δοθεί για την εκτέλεση ενός έργου.
  2. Με την «ένεση ρευστότητας» που πραγματοποιήθηκε, ενισχύονται τα ταμειακά διαθέσιμα της περιφέρειας και οι δυνατότητες να υλοποιήσει απαραίτητα έργα, σε κάθε δήμο.
  3. Διαψεύδονται πανηγυρικά όσοι ισχυρίζονταν ότι η περιφέρεια βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, καθώς κανένας φορέας κράτους δεν πιστώνει χρήματα σε χρεοκοπημένους οργανισμούς.
  4. Επιβεβαιώνεται η συνέπεια λόγων κι έργων του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, ο οποίος είχε δεσμευθεί πως τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στα ταμεία της περιφέρειας, μετά την εξασφάλιση του συνόλου της χρηματοδότησης του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου από ευρωπαϊκούς πόρους. Τοποθέτηση που είχαν εξαρχής αμφισβητήσει τόσο η κ. Δούρου, όσο και ο κ. Σγουρός.
  5. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η αποτελεσματικότητα της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας και προσωπικά του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν τολμήσει οι διοικήσεις του χθες, να διεκδικήσουν αυτού του ύψους τη χρηματοδότηση. Ούτε φυσικά είχαν δοθεί σε μια ελληνική περιφέρεια τόσα πολλά χρήματα για την εκτέλεση ενός και μόνου έργου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί δικαίωση για τον ίδιο τον περιφερειάρχη και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής. Όλοι μαζί σαν ομάδα εργάστηκαν συστηματικά και ο ίδιος πέτυχε μετά από πολύμηνη, επίμονη και τεκμηριωμένη με επαρκείς μελέτες διεκδίκηση, να εξασφαλιστεί από ευρωπαϊκούς πόρους ποσό ύψους 365 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση αυτής της εμβληματικής παρέμβασης, που αναδεικνύει το θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής και δημιουργεί ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια Μητροπολιτικά Πάρκα της Ευρώπης.
  6. Αναδεικνύεται με εμφατικό τρόπο πόσα περισσότερα θα μπορούσε να εξασφαλίσει προς όφελος των πολιτών της Αττικής η σημερινή Διοίκηση της περιφέρειας, αν δεν είχε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες στην ομαλή λειτουργία των οργάνων διοίκησης της, από το καλπονοθευτικό σύστημα της απλής αναλογικής, που υπονομεύει την κυβερνησιμότητά της.
  7. Τα 365.470 ευρώ δεν είναι το μόνο ποσό που έχει επιστραφεί στα ταμεία της περιφέρειας στη διάρκεια της θητείας της σημερινής διοίκησης. Άλλα 16.577.206 ευρώ έχουν επιστραφεί, που αφορούν την εκτέλεση έργων όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης της Αίγινας, η εκτροπή του χειμάρρου της Αγίας Αικατερίνης και η διευθέτηση του χειμάρρου Σούρες, η διαπλάτυνση της ΠΕΟ Αθηνών- Θηβών στο τμήμα Μάνδρα- Οινόη, αντιπλημμυρικά έργα στον Δήμο Ν. Σμύρνης, κλπ. Ενώ εκκρεμεί η επιστροφή επιπλέον 16,8 εκατ. ευρώ που αφορούν δαπάνες για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας και την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού για τα νοσοκομεία της Αττικής.

Με αφορμή τη θετική εξέλιξη της επιστροφής των 104 εκατ. ευρώ, ο περιφερειάρχης δήλωσε:
«Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, κάνουμε πράξη την υπόσχεση που δώσαμε στους πολίτες. Η Αττική αλλάζει, με έργα κι όχι με λόγια. Με ειλικρίνεια κι αποτελεσματικότητα κι όχι με ψέματα και συκοφαντίες. Με σχέδιο και όραμα κι όχι με ψεύτικες υποσχέσεις, πάμε την Αττική, ακόμη πιο ψηλά».
Επίσης, ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε την ηγεσία και τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του ΕΠ – ΥΜΕΠΕΡΑΑ και της Περιφέρειας Αττικής, που συνέβαλαν καθοριστικά για αυτή την τόσο θετική εξέλιξη, τονίζοντας ότι η Ρένα Δούρου και ο Γιάννης Σγουρός «οφείλουν μια συγγνώμη, πρώτα στους πολίτες που επιχείρησαν να παραπλανήσουν και μετά στη διοίκηση της περιφέρειας». Ο ίδιος εκτιμά ότι δεν θα το κάνουν, δηλώνοντας: «Στην ηθική και πολιτική χρεοκοπία των αντιπάλων μας, απαντάμε με πετυχημένες διεκδικήσεις και με πρωτοφανούς ύψους ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, για έργα που ωφελούν όλους τους συμπολίτες μας.
Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας απαντά με έργο και μπορεί να εγγυηθεί ότι και τα επόμενα χρόνια, θα είναι περίοδος δημιουργίας κι ανάπτυξης για όλους τους Δήμους του λεκανοπεδίου. Ενώνουμε δυνάμεις. Η Αττική κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία κι αυτοπεποίθηση. Δεν γυρίζουμε πίσω, προχωράμε μπροστά
», υπογραμμίζει ο κ. Πατούλης.

Share.

Comments are closed.