Μανώλης Χριστοδουλάκης*: Το ΠΑΣΟΚ δεν… κοπιάρεται

0

O Μανώλης Χριστοδουλάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στην Ανατολική Αττική και πρώην γραμματέας του κόμματος, λίγο πριν από το τελικό ραντεβού στην κάλπη, σε συνέντευξη που έδωσε στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο και την εφημερίδα Political, χαράσσει ευδιάκριτες διαχωριστικές γραμμές με τους πολιτικούς του αντιπάλους και διαμηνύει πως «η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι υποστύλωμα και παρακολούθημα κανενός. Καλά κάνουν και ανησυχούν…». Ταυτόχρονα, με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του κόμματός του αλλά και στην επόμενη μέρα των εκλογών λέει με νόημα: «Ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα σημαίνει σοβαρή προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο από την κάλπη της απλής αναλογικής».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Χριστοδουλάκη

Πώς εξηγείτε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν ανέβει οι τόνοι της κριτικής από τη ΝΔ;
Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι υποστύλωμα και παρακολούθημα κανενός. Καλά κάνουν και ανησυχούν, γιατί θα υλοποιήσουμε στο ακέραιο τη δέσμευσή μας ότι μοναδικός μας γνώμονας θα είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού και της χώρας. Ο δυνητικά στρατηγικός αντίπαλος της ΝΔ είναι το ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζουν καλά στη ΝΔ ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται με αυτό τον τρόπο θα έχουν ένα χαμηλό πήχη να περνούν βολικά από πάνω. Για αυτό και εμείς θέλουμε να πείσουμε τους προοδευτικούς πολίτες ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντιμετωπίσει τη ΝΔ.

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί τη συνθηματολογία του ΠΑΣΟΚ;
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται και δεν τεμαχίζεται. Σήμερα θα πρόσθετε ότι δεν κοπιάρεται. Εμείς όλοι αντιλαμβανόμαστε γιατί αντιγράφει τη συνθηματολογία. Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ο κ. Τσίπρας λοιδορούσε και σπίλωνε, έχει συνδεθεί -ναι, με τα λάθη του- με τις καλύτερες μέρες του ελληνικού λαού. Αυτό προσπαθεί απεγνωσμένα να ανακαλέσει. Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Τσίπρας είναι ότι εκτίθεται. Τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν άδεια πουκάμισα που μπορεί να φορά άνετα ο οποιοσδήποτε. Εξέφραζαν πολιτικές, εξέφραζαν το DNA μιας ιστορικής παράταξης που ήρθε από πολύ μακριά. Οι μειοψηφικές λογικές αυτό δεν μπορούν να εγκολπώσουν και δεν μπορούν να διαμορφώσουν καμία στιβαρή κοινωνική δυναμική. Συνεπώς για να μην εκτίθεται κανείς καλό είναι να έχουν μεγαλύτερη φαντασία στα συνθήματα και τα αφηγήματά τους.

Με την ένταση που επικρατεί θεωρείτε εφικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας;
Πρόκειται για σκιαμαχίες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι ματαιοδοξίες του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα στον καμβά ενός πολιτικού συστήματος που έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Προσωπικές ματαιοδοξίες στην αρένα, αυτό είναι μέχρι σήμερα το προεκλογικό σκηνικό. Καμία απολύτως συζήτηση ουσίας για πολιτικές. Να είναι σίγουροι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό θα το βρουν μπροστά τους, γιατί πολύ απλά θα βρουν το ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπροστά τους. Όσο και να θέλουν να πάνε αλλού τη συζήτηση, θα αποκαλυφτεί η τραγική προγραμματική τους αδυναμία, ότι το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι τελικά η καρέκλα της εξουσίας. Αυτό πραγματικά αποκαλύφθηκε από τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως ζήτημα ουσίας την αποτυχία των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να ηγηθούν μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα υπηρετούσε πραγματικά τον τόπο και την κοινωνία. Και αυτό είναι ένα ξεκάθαρο διακύβευμα. Θα έλεγα ότι είναι η πιο ξεκάθαρη θέση που διατυπώνεται αυτήν τη στιγμή.

Το φάντασμα της ακροδεξιάς κινείται και πάλι απειλητικά πάνω από την πολιτική ζωή του τόπου. Τι έφταιξε και βγήκε πάλι μπροστά μας;
Να πούμε πρώτα ότι πληρώσαμε τις παλινωδίες της κυβέρνησης με τις νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και τον Κασιδιάρη άνετο να πολιτεύεται μέσα από τις φυλακές. Το μείζον όμως είναι ότι το πολιτικό σύστημα δεν αντιμετώπισε στο ίδιο το κοινωνικό επίπεδο και στο επίπεδο των ιδεών την ακροδεξιά. Την έθρεψε με την αλαζονεία του και πολλές φορές με την υποκρισία του. Εδώ είναι το πραγματικό διακύβευμα μιας νέας γενιάς πολιτικών. Να αλλάξουν αυτό το πολιτικό παράδειγμα. Να εμπνεύσουν ξανά εμπιστοσύνη.

Τι θα σημαίνει για τον πολίτη ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός σας για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της χώρας;
Ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα σημαίνει σοβαρή προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο από την κάλπη της απλής αναλογικής. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα σημαίνει κυβερνητικό πρόγραμμα με πολύ συγκεκριμένους στόχους για καταπολέμηση ανισοτήτων: μείωση έμμεσων φόρων σε βασικά αγαθά, μείωση φορολογίας μισθωτής εργασίας και δίκαιη φορολόγηση του πλούτου εκεί που πραγματικά υπάρχει, κατάργηση προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, κοινωνικές κατοικίες με χαμηλό ενοίκιο για τις νέες οικογένειες και τους φοιτητές, επαναφορά καθορισμού κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους, επένδυση στο ΕΣΥ, επένδυση στη μικρομεσαία επιχείρηση, επένδυση στην Παιδεία με εθνικό απολυτήριο ποιότητας για το παιδί που τελειώνει το Λύκειο. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα σημαίνει έμφαση στις δικές μας πηγές ενέργειας, απεξάρτηση από τις ξένες πηγές, δραστική μείωση του κόστους ενέργειας και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης με ενεργειακή δημοκρατία: κάθε παραγωγός, κάθε νοικοκυριό, κάθε επιχείρηση γίνεται παραγωγός της ενέργειας που καταναλώνει με γενίκευση της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα σημαίνει κράτος που μπορεί να διασφαλίσει τα παραπάνω γιατί λειτουργεί με διαφάνεια και λογοδοσία. Κράτος χρήσιμο και αποτελεσματικό.

* Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής

Share.

Comments are closed.