4ο ετάπ ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας:  Στην Αρχαία Ολυμπία ο τερματισμός – Τελικά αποτελέσματα – Δηλώσεις

0

Χώρα, Πύργος Τριφυλίας, Μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορα, Γαργαλιάνοι, Μαραθόπολη, νήσος Πρώτη, Φιλιατρά, Ζαχάρω, Λίμνη Καϊάφα τα περάσματα του τελευταίου ετάπ του φετινού Γύρου που τερμέτισε στην Αρχαία Ολυμπία το μεσημέρι

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2023 ολοκληρώθηκε σήμερα, Σάββατο 6 Μαΐου, με το 4ο και τελευταίο ετάπ (133,5 χλμ & 1.089μ. υψομετρικής διαφοράς), το οποίο θα ξεκινήσει και πάλι από το μαγευτικό Navarino Dunes της Costa Navarino, αυτή τη φορά όμως με διαφορετική κατεύθυνση και τερματισμό στην Αρχαία Ολυμπία.
Η εκκίνηση δόθηκε στις 9:30 το πρωί και αμέσως το γκρουπ των ποδηλατών θα κινήθηκε βορειοανατολικά, στην ενδοχώρα, για να φτάσει πρώτα στη Χώρα και μετά στην πρώτη ανάβαση της ημέρας, στον Πύργο Τριφυλίας.
Εκεί άλλαξε κατεύθυνση, προς τα δυτικά και πέρασε από τους Γαργαλιάνους και επέστρεψε στα παράλια του Ιονίου, στη Μαραθούπολη.
Στη συνέχεια, οι αθλητές συνέχισαν την πορεία τους προς τα βόρεια, κατά μήκος του Κυπαρισσιακού Κόλπου, περνώντας διαδοχικά από τα Φιλιατρά, την Κυπαρισσία, τη Ζαχάρω και τη Λίμνη του Καϊάφα.
Ακολούθησαν τα νότια περίχωρα του Πύργου και λίγο μετά ήρθε ο τερματισμός στην Αρχαία Ολυμπία, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της υφηλίου.
Στην ιερή γη που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έπεσε η αυλαία του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου.
Για μια ακόμη μέρα, η διαδρομή είχε ιστορικές αναφορές αλλά και τουριστικές προτάσεις, αφού πέρασε δίπλα από το μυκηναϊκό ανάκτορο του ομηρικού Νέστορα στον λόφο του Εγκλιανού, έφτασε στους Γαργαλιάνους με την πανοραμική θέα στον απέραντο ελαιώνα του μεσσηνιακού κάμπου, τη Μαραθούπολη και τη Νήσο Πρώτη με τα ερείπια από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και τις αρχαίες επιγραφές, μποήκε στην Ηλεία και αφήνοντας πίσω της τη λίμνη του Καϊάφα, κατευθύνθηκε προς τον Πύργο, όπου άλαλξε πορεία, αυτή τη φορά προς τα ανατολικά, στη βόρεια όχθη του ποταμού Αλφειού και τον Κρόνιο λόφο, στην Αρχαία Ολυμπία, εκεί όπου το 776 π.Χ. διεξήχθησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, εκεί όπου κάθε δυο χρόνια γίνεται η αφή της ολυμπιακής φλόγας σε μια σεμνή, υποβλητική, δωρική τελετή, πριν ταξιδέψει στην εκάστοτε διοργανώτρια πόλη.
Σημεία ενδιαφέροντος

  • Χλμ 0: Εκκίνηση / Navarino Dunes – Costa Navarino
  • Χλμ 14,8: Σπριντ ανάβασης 1 – Κατ.2 / Πύργος Τριφυλίας
  • Χλμ 32,2: Ενδιάμεσο σπριντ 1 / Μαραθόπολη
  • Χλμ 85,4: Ενδιάμεσο σπριντ 2 / Ζαχάρω
  • Χλμ 98,9: Σπριντ ανάβασης 2 – Κατ.3 / Σαμικό
  • Χλμ 133,5: Τερματισμός / Αρχαία Ολυμπία

Τελικά αποτελέσματα του ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2023

Γενική Κατάταξη – Γαλάζια Φανέλα
Πρόκειται για τη σημαντικότερη κατάταξη στον αγώνα. Στο τέλος του πρώτου ετάπ βγαίνει η πρώτη γενική κατάταξη. Από κει και μετά προστίθεται σε κάθε αθλητή ο χρόνος του ετάπ κάθε ημέρας και βγαίνει η ανάλογη προσωρινή γενική κατάταξη. Ο αθλητής που βρίσκεται στην πρώτη θέση, φοράει στη διάρκεια του αγώνα την κυανή φανέλα για να μπορούν να τον ξεχωρίζουν οι υπόλοιποι, αλλά και οι θεατές. Την τελευταία μέρα του γύρου, ο ποδηλάτης που θα έχει τον μικρότερο συνολικό χρόνο στα 5 ετάπ είναι και ο μεγάλος νικητής.

Τα τελικά αποτελέσματα για την γαλάζια φανέλα
α/α Αθλητής Ομάδα Χρόνος
1 LEITÃO IÚRI CAJA RURAL SEGUROS RGA 15:04:58
2 GATE AARON BOLTON EQUITIES BLACK SPOKE +0:06’’
3 ANIOŁKOWSKI STANISŁAW HUMAN POWERED HEALTH +0:09’’
4 TOWNSEND RORY BOLTON EQUITIES BLACK SPOKE +0:12’’
5 OTRUBA JAKUB ATT INVESTMENTS +0:19’’
6 MILTIADIS ANDREAS CYPRUS +0:19’’
7 CURRIE LOGAN BOLTON EQUITIES BLACK SPOKE +0:21’’
8 TUREK DANIEL ATT INVESTMENTS +0:22’’
9 STITES TYLER UNITED STATES U23 +0:23’’
10 DUPONT TIMOTHY TARTELETTO ISOREX +0:26’’

 

Γενική Κατάταξη – Κόκκινη Φανέλα
Αυτή η βαθμολογία έχει να κάνει με τους πόντους που κερδίζουν οι αθλητές στο ενδιάμεσο σπριντ ευθείας και στον τερματισμό. Ανάλογα με την δυσκολία του ετάπ, τα ενδιάμεσα σπριντ είναι τοποθετημένα σε διαφορετικά σημεία. Όποιος αθλητής έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του γύρου, κερδίζει την πρωτιά στη συγκεκριμένη βαθμολογία.

Τα τελικά αποτελέσματα για την κόκκινη φανέλα
α/α Αθλητής Ομάδα Πόντοι
1 LEITÃO IÚRI CAJA RURAL SEGUROS RGA 9
2 ANIOŁKOWSKI STANISŁAW HUMAN POWERED HEALTH 6
3 DUPONT TIMOTHY Tarteletto Isorex 5
4 JAKOUBEK TOMÁŠ ATT Investments 4
5 YEMANE DAWIT Bike Aid 5
6 STITES TYLER United States U23 4
7 LELANDAIS RÉMI Cross Team Legendre 4
8 BUDZINSKI TOMASZ HRE Mazowsze Serce Polski 4
9 OTRUBA JAKUB ATT Investments 3
10 TUREK DANIEL ATT Investments 3

 

Γενική Κατάταξη – Πορτοκαλί Φανέλα
Για να αναδειχθεί ο «βασιλιάς των βουνών» υπολογίζονται οι πόντοι που δίνονται στους ποδηλάτες μόλις περάσουν την κορυφή ενός βουνού, το λεγόμενο σπριντ ανάβασης. Οι πόντοι ποικίλλουν ανάλογα με τη δυσκολία της ανηφόρας. Έτσι τα βουνά χωρίζονται σε κατηγορίες, με τα πιο δύσκολα να δίνουν περισσότερους πόντους και τα πιο εύκολα λιγότερους αντίστοιχα. Όποιος αθλητής έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του γύρου, κερδίζει την πρωτιά στη συγκεκριμένη βαθμολογία.

Τα τελικά αποτελέσματα για την Πορτοκαλί Φανέλα
α/α Αθλητής Ομάδα Πόντοι
1 MILTIADIS ANDREAS Cyprus 26
2 YEMANE DAWIT Bike Aid 17
3 SANTAROMITA ALESSANDRO Green Project Bardiani CSF Faizanè 14
4 OTRUBA JAKUB ATT Investments 10
5 BUDZINSKI TOMASZ HRE Mazowsze Serce Polski 10
6 BUDIAK ANATOLII Terengganu Polygon 7
7 WEULINK MEINDERT ABLOC CT 6
8 DORN VINZENT Bike Aid 6
9 STITES TYLER United States U23 6
10 MEENS JOHAN Bingoal WB 6

 

Κατάταξη Καλύτερου Νέου Αθλητή – U23
Πρόκειται για τη γενική κατάταξη που λαμβάνει υπόψη της μόνο τους χρόνους από όσους ποδηλάτες είναι κάτω των 23 ετών την 1η Ιανουαρίου της χρονιάς που διεξάγεται ο γύρος. Όπως και στην κατάταξη της κυανής φανέλας, έτσι και εδώ, στο τέλος του πρώτου ετάπ βγαίνει η πρώτη κατάταξη, με τον καλύτερο νέο αθλητή, αυτόν δηλαδή που έχει τον μικρότερο χρόνο, να φοράει τη λευκή φανέλα. Την τελευταία μέρα του γύρου, ο ποδηλάτης που θα έχει τον μικρότερο συνολικό χρόνο στα 5 ετάπ είναι και ο νικητής στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Τα τελικά αποτελέσματα Νέου Αθλητή – U23
α/α Αθλητής Ομάδα Χρόνος
1 CURRIE LOGAN BOLTON EQUITIES BLACK SPOKE 15:05:19
2 JUNEAU FRANCIS BIKE AID +0:25’’
3 SHIPLEY GABRIEL UNITED STATES U23 +26″
4 CONFORTI LORENZO GREEN PROJECT BARDIANI CSF FAIZANÈ +0:27’’
5 ARVANITOU NIKIFOROS SOFER SAVINI DUE OMZ +0:39’’
6 GULLICKSON LEO UNITED STATES U23 +0:42’’
7 ETXEBERRIA JOSU CAJA RURAL SEGUROS RGA +0:43’’
8 CHRISTIAN SEAN UNITED STATES U23 +0:57’’
9 GULLICKSON FINN UNITED STATES U23 +1:17’’
10 BONILLO IKER GREEN PROJECT BARDIANI CSF FAIZANÈ +2:44’’

 

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Γιούρι Λεϊτάο: «Είμαι πολύ χαρούμενος. Έγινε μεγάλη μάχη όλες αυτές τις μέρες. Δείξαμε ότι έχουμε δυνατή ομάδα, δεν θα μπορούσα να κερδίσω τον αγώνα χωρίς την υποστήριξή τους.
Όταν ο Γκέιτ πήρε το μπόνους, απέκτησε το πάνω χέρι, αλλά από την άλλη πλευρά η Bolton Equities Black Spoke μάς… βοήθησε, ανέλαβαν αυτοί να πιάσουν τους αθλητές που είχαν «ξεκολλήσει».
Στην ευθεία έπρεπε «απλώς» να σπριντάρω. Στον τελευταίο λόφο είχα δύο δικούς μου και δεν χρειάστηκε να πάω πολύ γρήγορα. Στην κατηφόρα οι συναθλητές μου επιτάχυναν μέχρι τα τελευταία 400 μέτρα και πρόλαβα να πιάσω τον Γκέιτ.
Στο τελικό σπριντ δεν κατάφερα να πάρω τη νίκη στο ετάπ, αλλά κερδίσαμε τη γενική κατάταξη κι αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Πριν από το Γύρο δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να κερδίσω ετάπ και τον Γύρο, ήταν αδιανόητο για εμένα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικό για όλη την ομάδα
».

Στάνισλαβ Ανιολκόφσκι: «Ήταν καλή μέρα για εμάς, έγινε πολύ καλή δουλειά από την ομάδα μου.
Και στο τρίτο ετάπ με βοήθησαν πολύ, αλλά εγώ δεν είχα εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου. Σήμερα τα καταφέραμε! Ήταν μία πολύ ωραία μέρα σε μία πολύ ωραία χώρα, την Ελλάδα.
Στο σπριντ, που ήταν πολύ γρήγορο, κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια για να περάσω μπροστά.
Την πρώτη μέρα δεν μας βγήκε ό,τι είχαμε προγραμματίσει, αλλά είμαστε γενικά ικανοποιημένοι
».

Ανδρέας Μιλτιάδης: «Ως Κύπριος είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα σε αυτό το ιστορικό μέρος, την Αρχαία Ολυμπία. Ευχαριστήθηκα τον Γύρο πάρα πολύ.
Ήρθα εδώ έχοντας βλέψεις για τη γενική κατάταξη, ήμουν τέταρτος στον Πρόλογο και τελικά κατέκτησα την πορτοκαλί φανέλα, ύστερα από τις συγκυρίες που με ευνόησαν τη δεύτερη μέρα, στο ετάπ στο Ηράκλειο.
Είμαι χαρούμενος που είμαι και 6ος στη γενική και ελπίζω να λάβω μέρος στο Γύρο Ελλάδας και το 2024
».

Λόγκαν Κάρι: «Προσπαθήσαμε για το μπόνους, το πήραμε και ενισχύσαμε την αυτοπεποίθηση μας. Είχαμε πλάνο για τον τερματισμό, αλλά προφανώς δεν λειτούργησε, αν και βάλαμε τον Γκέιτ σε θέση για το τελικό σπριντ.
Τα παιδιά της Caja Rural έκαναν εξαιρετική δουλειά, δεν υπήρχε κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να κάνουμε από τη δική μας πλευρά.
Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να κρατήσω μέχρι το τέλος τη λευκή φανέλα.
Εκπληκτικό το συναίσθημα να βρίσκεσαι εδώ στην Αρχαία Ολυμπία
».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner