Συνεχείς επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν – Στην Τανάγρα έφτασαν ακόμα 16 Έλληνες

0

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων από το Σουδάν, καθώς το απόγευμα της Τετάρτης προσγειώθηκε στην Τανάγρα και το δεύτερο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο μετέφερε άλλους 16 Έλληνες, μία Ελληνοκύπρια, 9 Ρουμάνους και 8 Φινλανδούς πολίτες, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά.
Nα σημειωθεί ότι στις 16:04 απογειώθηκε ένα C-27 από την Ελευσίνα με προορισμό το Ασουάν. Το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησε από το Ασουάν της Αιγύπτου, χθες, στις 17:10 τοπική ώρα για το Τζιμπουτί, απ’ όπου παρέλαβε τους Ρουμάνους και Φινλανδούς πολίτες. Επέστρεψε στο Ασουάν σήμερα στις 04:30 τοπική ώρα για ανεφοδιασμό. Στις 06:30 απογειώθηκε για την Άκαμπα της Ιορδανίας απ’ όπου παρέλαβε 16 Έλληνες και μία Κύπρια υπήκοο. Απογειώθηκε στις 09:00 τοπική ώρα με τελικό προορισμό την Τανάγρα.
Οι πληροφορίες για τον αριθμό των ατόμων που συνολικά έχουν απεγκλωβιστεί από το Σουδάν μέχρι στιγμής είναι συγκεχυμένες και ο αριθμός τους παραμένει ασαφής, ενώ δεν αποκλείεται αυτοί που παραμένουν στη χώρα να φτάνουν τους 80. Όλοι έχουν φροντίσει να κρύβονται σε καταφύγιο ή στα σπίτια τους, ενώ ο εντοπισμός τους γίνεται με δυσκολία. Οι τηλεφωνικές γραμμές πολλές φορές πέφτουν, όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φορτίσουν τις τηλεφωνικές συσκευές που έχουν.

Χαρδαλιάς: Έχουν απεγκλωβιστεί 50 Έλληνες και 22 υπήκοοι φίλιων χωρών
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς που είναι επικεφαλής της αποστολής, συμμετείχε στην επιχείρηση και βρισκόταν σε συνεχή επαφή και συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι και στη σημερινή επιχείρηση η υποστήριξη από τις πρέσβειρες της Ελλάδας στην Αιθιοπία Άννας Φάρου και στην Ιορδανία Ελευθερίας Γαλαθιανάκη είναι εξαιρετικά σημαντική.
«Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται, εξελίσσονται. Αυτή τη στιγμή έχουν απεγκλωβιστεί 72 περίπου πολίτες. 50 Έλληνες υπήκοοι και οι υπόλοιποι υπήκοοι φίλιων χωρών», τόνισε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.
«Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τον εξαιρετικό επαγγελματισμό που έδειξαν και δείχνουν και σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση. Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και ειδικά τα διπλωματικά στελέχη που βρίσκονται εκεί στο πεδίο και που όλες αυτές τις ημέρες δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε δύσκολες διαδικασίες οι οποίες ανάλογα με τη χώρα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε.
«Η προσπάθεια συνεχίζεται με την επίβλεψη πάντα του Συντονιστικού Κέντρου του ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία πάντα με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε, η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη. Νομίζω κάνουμε το αυτονόητο. Κάνουμε αυτό που θα έπρεπε όλοι να θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει. Τους Έλληνες, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω, κανέναν μόνο του στα δύσκολα όσο μακριά και αν βρίσκεται», επεσήμανε ακόμη ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Share.

Comments are closed.