Έξαλλος ο Τσαβούσογλου με τον Μπάιντεν για το μήνυμα “κόλαφος” αναφορικά με την Γενοκτονία των Αρμενίων

0

Οργισμένη είναι η αντίδραση της Τουρκίας στο ισχυρό μήνυμα του Λευκού Οίκου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlüt Çavuşoğlu) άσκησε οξύτατη κριτική στις ΗΠΑ με αφορμή την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Με ανάρτησή του στο Twitter , ο Τούρκος υπουργός επέκρινε, εμφανώς εκνευρισμένος, την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για “τα γεγονότα του 1915 μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας“, όπως χαρακτηρίζει τη γενοκτονία το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στον Τζο Μπάιντεν έγραψε ότι πρόκειται για «Άλλη μια προσπάθεια πολιτικών τσαρλατάνων να διαστρεβλώσουν την ιστορία! Οι πολιτικά κατευθυνόμενες δηλώσεις δεν μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Όσοι επιμένουν επίτηδες στα λάθη τους προορίζονται να μείνουν στη μνήμη ως υποκριτές. Κανείς δεν θα τολμήσει να μας κάνει διάλεξη για την ιστορία μας


24 Απριλίου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη σημερινή
 Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων η οποία ανέφερε:
«Σήμερα, θυμόμαστε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern –της Γενοκτονίας των Αρμενίων– και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ.
Στις 24 Απριλίου 1915, οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη –η αρχή μιας συστηματικής εκστρατείας βίας κατά της αρμενικής κοινότητας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στο θάνατο– μια τραγωδία που επηρέασε για πάντα γενιές αρμενικών οικογενειών. 
Καθώς ενωνόμαστε με τα έθνη όλου του κόσμου στη μνήμη αυτής της οδυνηρής ιστορίας, αναλογιζόμαστε επίσης την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού. Πολλοί από αυτούς που επέζησαν αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν νέες ζωές σε νέες χώρες – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ και σε όλο τον κόσμο, ο αρμενικός λαός αντιμετώπισε το κακό με ελπίδα. Ανοικοδόμησαν τις κοινότητές τους. “Καλλιέργησαν” τις οικογένειές τους και διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν το έθνος μας. Είπαν επίσης τις ιστορίες τους -και τις ιστορίες των προγόνων τους- για να θυμηθούν και να διασφαλίσουν ότι γενοκτονία όπως αυτή που συνέβη πριν από 108 χρόνια δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά.  
Σήμερα, ας ανανεώσουμε αυτή την υπόσχεση. Ας δεσμευτούμε εκ νέου να μιλήσουμε κατά του μίσους, να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψουμε τις φρικαλεότητες. Και μαζί, ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να σφυρηλατήσουμε ένα καλύτερο μέλλον – ένα μέλλον όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό

Share.

Comments are closed.