Εκδηλώσεις μνήμης για την 108η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων [Βίντεο]

0

Η Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν το αποτέλεσμα μίας μακροχρόνιας διαδικασίας που ξεκίνησε το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, όπως ανέφερε ο μόνιμος επίκουρος καθηγητής του ΔΠΘ Ιάκωβος Ακτσόγλου, μιλώντας σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, η Αρμενική Κοινότητα και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην ιστορική διάσταση του αρμενικού ζητήματος, ο κ. Ακτσόγλου υπογράμμισε: «Το γεγονός αυτό δεν συνιστά παρθενογένεση, διότι τίποτα στην ιστορία δεν γεννάται αυτομάτως. Είναι μία μακροχρόνια διαδικασία η οποία ξεκινά, κατά την άποψή μου, από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τους Τούρκους εκτιμώ ότι αυτή η ιστορία θα καθυστερήσει διότι η άρνηση είναι μία από τις εθνικές επενδύσεις που έχει κάνει η Τουρκία. Και το γεγονός αυτό, έτσι όπως παρουσιάζεται και στην τουρκική ιστοριογραφία, δεν δίνει ακόμη πολλές δυνατότητες προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του γεγονότος. Ζούμε με την ελπίδα πάντοτε, αλλά οι ελπίδες μας δεν είναι βέβαιο ότι πραγματώνονται».
Η εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Αλεξία Ραφαηλίδου, τόνισε η 24η Απριλίου αποτελεί μία μαύρη σελίδα όχι μόνο για το αρμενικό έθνος άλλα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. «Η 24η Απριλίου μάς διδάσκει με τον πιο τραγικό τρόπο πως η ατιμωρησία του θύτη τού δίνει τη δυνατότητα να αρνείται ότι διέπραξε το έγκλημα της Γενοκτονίας, να ενισχύει την αλαζονική του στάση και να τον οδηγεί τελικά σε επανάληψη του εγκλήματος. Σήμερα, η τουρκική αναθεωρητική πολιτική αρνείται τη γενοκτονία που διέπραξε σε βάρος του αρμενικού λαού και προσπαθεί να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπηρετώντας το δόγμα του παντουρκισμού», πρόσθεσε η κ. Ραφαηλίδου.
Ο επίτιμος πρόξενος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Άκης Δαγκαζιάν, σημειώνοντας ότι φέτος συμπληρώνονται 108 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, επεσήμανε πως «ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι εξοντώθηκαν με μόνο λόγο την εθνική τους καταγωγή και τη θρησκευτική συνείδηση. Αυτό αποτελεί τον ορισμό της γενοκτονίας σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η ατιμωρησία επιτρέπει τη συνέχιση των γενοκτονιών. Αυτή ακριβώς η ατιμωρισία της Γενοκτονίας των Αρμενίων δημιούργησε τις προϋποθέσεις για το ολοκαύτωμα των Εβραίων κάποια χρόνια αργότερα και για άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία συνεχίζονται μέχρι και σήμερα».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ανέφερε ότι από χθες, με μία ποδηλατοδρομία στο κέντρο της πόλης, ξεκίνησε ένας κύκλος εκδηλώσεων στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο οποίος θα συνεχιστεί αύριο με την ανάρτηση πανό στο δημαρχείο της πόλης.
«Η Θεσσαλονίκη ως προσφυγομάνα υποδέχτηκε πολλούς πρόσφυγες, Αρμένιους, Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Πόντιους. Έχουμε να διδαχτούμε πάρα πολλά από τους Αρμένιους αδερφούς μας, οπότε όχι μόνο συμμετέχουμε αλλά και ενώνουμε δυνάμεις στην προσπάθεια της καθολικής αναγνώρισης των γενοκτονιών που έγιναν από τον ίδιο τον εχθρό, από την ίδια χώρα με πολλές ημερομηνίες», συμπλήρωσε ο κ. Ζέρβας.
Ακολούθησε πορεία μνήμης για την 108η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων  στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία ξεκίνησε από την Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, όπου νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση.
Η πορεία κατέληξε στο μνημείο των Ηρώων του Γ΄ Σώματος Στρατού, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

Ο Γιάννης Μαγκριώτης για την 108η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Σε ανάρτησή του στο facebook ο πρώην υφυπουργός και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μαγκριώτης, αναφέρει:

«Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Η 24η Απριλίου του 1915, είναι η ημέρα σύλληψης των Αρμένιων διανοούμενων στην Κωνσταντινούπολη. Ακολούθησε η εξόντωση με διάφορους τρόπους 1,5 εκ. Αρμένιων.
Μια οργανωμένη εξόντωση από Οθωμανούς και Νεότουρκους, κάνοντας πράξη το σύνθημα: “Ένα έθνος, ένας λαός“, μια γενοκτονία δηλαδή.
Το ελληνικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε με ψήφισμά του, το 1996, με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την γενοκτονία των Αρμενίων.
Η αρμενική διασπορά πέτυχε την αναγνώριση της γενοκτονίας σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών την Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, όπως και των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης, από την διεθνή κοινότητα και φυσικά από την Τουρκία, είναι χρέος τιμής, αλλά και αποτροπής επανάληψης παρόμιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Ειδικά, η συγνώμη της Τουρκίας θα είναι λυτρωτική για την ίδια και ταυτόχρονα η βάση για ειλικρινείς σχέσεις, καλής γειτονιάς, με τους λαούς της περιοχής

Δείτε βίντεο του GR TIMESαπό την πορεία για την 108η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Share.

Comments are closed.