Πέθανε η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη – Η πορεία στο σινεμά και το ΠΑΣΟΚ

0

Την τελευταία της πνοή άφησε, το Μεγάλο Σάββατο (15/04), σε ηλικία 83 ετών η ηθοποιός, Κατερίνα Χέλμη, που μεσουράνησε κατά τα χρόνια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.
Ο θάνατος της Κατερίνας Χέλμη έγινε γνωστός από την Πέτρα Τερζή, παραγωγό ταινιών, που έγραψε σε μια ανάρτησή της στο Facebook: «RIP Κατερίνα Χέλμη, σε ευχαριστώ για τη φιλία σου και τα διδάγματα σου. Είχες αξιοπρέπεια, ήθος, ευθύτητα, βαθια σκέψη, απεραντο ταλέντο, σπινθηροβόλα ματια και ήσουν ακούραστη και με κοφτερό μυαλό μέχρι την τελευταία στιγμή. Μας λύπησες πολύ με την τελευταία έξοδό σου από τη σκηνή της ζωής, θα είσαι πάντα μέσα στη καρδιά μας στην πιο εκλεκτή θέση».

Ποια ήταν η Κατερίνα Χέλμη
Γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1939 στην Αθήνα. Η πρώτη εμφάνισή της στον κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε το 1957 στην ταινία «Μπαρμπαγιάννης ο κανατάς», όμως η μεγαλύτερη επιτυχία της είναι «Τα κόκκινα φανάρια», στην οποία είπε τη θρυλική ατάκα «Μην φύγεις, Ντόρη, θα φαρμακωθώ». Υπήρξε, επίσης, η αντίζηλος της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η αγάπη μας».


Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, η Κατερίνα Χέλμη πήρε μέρος σε περισσότερες από 25 ταινίες και σε 4 τηλεοπτικές σειρές. Ασχολήθηκε, επίσης, με τη συγγραφή αρκετών βιβλίων. Σύζυγός της ήταν ο καθηγητής και ακαδημαϊκός, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.
Σε αντίθεση με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, ο οποίος ήταν στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και διευθυντής του Ιδρύματος Καραμανλή, η Κατερίνα Χέλμη δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ, ως μέλος της Επιτροπής Συνδικαλιστικού Επιστημόνων – Καλλιτεχνών. Επίσης, στις δημοτικές εκλογές του 1994 εξελέγη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, με την παράταξη του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον θάνατο της Κατερίνας Χέλμη
«Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου έφυγε από κοντά μας η σπουδαία κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου, Κατερίνα Χέλμη.
Σπάνιος άνθρωπος, εξαιρετική δασκάλα, πάντα κοντά στους νέους με το πλατύ, γεμάτο φροντίδα, χαμόγελο της.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, είχε συμμετάσχει σε περισσότερες από 25 ταινίες και σε 4 τηλεοπτικές σειρές. Υπηρέτησε με ήθος το ελληνικό θέατρο για πάνω από πέντε δεκαετίες, σε ερμηνείες υψηλού επιπέδου και αμέτρητες παραστάσεις, μια πραγματική θεατρίνα.
Είχε ασχοληθεί επίσης με τη συγγραφή αρκετών βιβλίων. Σύζυγός της ήταν ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.
Η Κατερίνα Χέλμη δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ, ως μέλος της Επιτροπής Συνδικαλιστικού Επιστημόνων-Καλλιτεχνών. Στις δημοτικές εκλογές του 1994 εξελέγη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με την παράταξη του Θεόδωρου Πάγκαλου.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής την αποχαιρετά με σεβασμό και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς τους οικείους της.
Καλό της ταξίδι

Share.

Comments are closed.