Γαλλία: Ο 94χρονος ακροδεξιός Ζαν-Μαρί Λεπέν, εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο με καρδιακό επεισόδιο.

0

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο ιδρυτής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, 94 ετών, διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με την ηλεκτρονική του έκδοση του περιοδικό Le Point.
Ο κ. Λεπέν αισθάνθηκε αδιαθεσία και εξάντληση ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, στη Ρουέιγ-Μαλμεζόν, δυτικά του Παρισιού, και πιθανόν υπέστη καρδιακό επεισόδιο, πρόσθεσε το περιοδικό, επικαλούμενο φίλο του ακροδεξιού βετεράνου της γαλλικής πολιτικής και άλλες πηγές, που δεν κατονόμασε.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro, επιβεβαιώνει το άρθρο του Le Point και αναφέει ότι οι γιατροί χαρακτηρίζουν «σοβαρή» την κατάσταση της υγείας του.
Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του και το ότι έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική εδώ και χρόνια, ο πέντε φορές ατυχήσας υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας διατηρεί επιρροή στη γαλλική δεξιά και ακροδεξιά. Ο συνιδρυτής του Εθνικού Μετώπου το 1972 υπήρξε επικεφαλής του επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Η κόρη του Μαρίν κληρονόμησε την ηγεσία της παράταξης το 2011, άλλαξε το όνομά της σε Εθνικό Συναγερμό και αποπειράθηκε να διευρύνει την απήχησή της, να την «αποδαιμονοποιήσει».
Απέπεμψε τον πατέρα της από το κόμμα το 2015, εξαιτίας επανειλημμένων δηλώσεών του με τις οποίες ιδίως υποβάθμιζε το Ολοκαύτωμα. Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν έδωσε σκληρή μάχη εναντίον της και συνεχίζει να αντιμετωπίζει με πικρία την απόφαση της κόρης του, την οποία κατηγορεί για «προδοσία».
Δηλώνει εξάλλου αμετανόητος για τις απίστευτες τοποθετήσεις του στην πορεία των ετών, πάνω απ’ όλα για το Ολοκαύτωμα («λεπτομέρεια της ιστορίας»), για τον ρατσισμό (κατ’ αυτόν, υπάρχει «ανισότητα των φυλών»), για την ναζιστική στρατιωτική κατοχή στη Γαλλία («δεν ήταν ιδιαίτερα απάνθρωπη»)…

Share.

Comments are closed.