Ο Κώστας Ασκούνης εξήγγειλε ομάδα στήριξης οικονομικά ευάλωτων δανειοληπτών, στην Καλλιθέα Αττικής

0

Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου στη χθεσινή εκδήλωση – ενημέρωση που διοργάνωσε η Δημοτική Παράταξη «Προοπτική Ζωής» στην Καλλιθέα Αττικής,  με θέμα «Κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δανειοληπτών» και ανέδειξε στην πράξη την αγωνία χιλιάδων συμπολιτών που ζουν χωρίς ουσιαστική προστασία της κατοικίας τους, καθώς τα funds και τα servicers έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Παράλληλα η ταυτόχρονη αύξηση των επιτοκίων δημιούργησε νέα αδιέξοδα στους δανειολήπτες.

Την εκδήλωση – ενημέρωση άνοιξε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης και πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, ο οποίος ευχαρίστησε για την παρουσία του τον κόσμο και τους ομιλητές και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Δ.Σ.Α κ. Δημήτρη Βερβεσό. Ο κ. Ασκούνης στην ομιλία του τόνισε, ότι οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας είναι ένα θέμα πραγματικά επίκαιρο, καυτό, με πολλές οικονομικές και κυρίως κοινωνικές προεκτάσεις που τους αφορά όλους, εργαζόμενους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους που έχουν να αντιμετωπίσουν την απουσία προστασίας της πρώτης κατοικίας και όχι μόνο και ότι η κατοικία αποτελεί βασικό, πολιτικό και κοινωνικό δικαίωμα των πολιτών.
Ο κ. Ασκούνης κλείνοντας την εκδήλωση ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδας στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και υπερχρεωμένων δανειοληπτών που θα αποτελείται από νομικούς, οικονομολόγους και λογιστές, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση γι’ αυτούς. 

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτριος Βερβεσός έκανε μία ιστορική αναφορά στο Νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καταλήγοντας ότι μετά το 2020 καταργήθηκε κάθε διάταξη προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Υπογράμμισε, ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στο πλαίσιο του θεσμικού και κοινωνικού του ρόλου έχει ταχθεί έμπρακτα στο πλευρό των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, των ευάλωτων δανειοληπτών και για το λόγο αυτό παρενέβη στον Άρειο Πάγο στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Ο κ. Βερβεσός τόνισε ότι η ευθύνη είναι πολιτική και η Κυβέρνηση οφείλει να επιλύσει τώρα το ζήτημα με σαφή νομοθετική πρόβλεψη.
Τέλος, κλείνοντας ανέφερε ότι στον αγώνα μας για τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου θα παραμείνουμε ανυποχώρητοι.

Το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτριος Λυρίτσης, μίλησε για τις δυνατότητες που έχουν οι δανειολήπτες, ώστε να σώσουν την κατοικία τους και ανέλυσε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος, ώστε να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από δύο σχεδόν χρόνια λειτουργίας του θεσμού έχουν γίνει δεκτές μόλις 3.323 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε οφειλές 1.085 εκατ. ευρώ σε σχέση με το συνολικό ποσό ιδιωτικού χρέους 270 δις ευρώ.

Τόνισε, ότι η όποια «επαφή» γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας χωρίς να υπάρχει ουδεμία επικοινωνία με τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων πριν τον πλειστηριασμό.
Η οικονομολόγος κα Αναστασία Σαπουνά επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι τα  χρέη των δανειοληπτών δεν είναι μόνο προς τις Τράπεζες και τα funds, αλλά υπάρχουν μεγάλες οφειλές ακόμη και προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, που αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το δημόσιο χρέος δημιουργεί νέα δυσβάσταχτα χρέη προς τους πολίτες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθήνας Νίκος Κουγιουμτζής, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καλλιθέας Ανδρέας Αναστόπουλος και Μιχάλης Νικολαράκος, το μέλος του Δ.Σ. Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής – Νήσων Ζήσιμος Μελιδώνης,  οι πρώην υποψήφιοι Δήμαρχοι Καλλιθέας και πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιάννης Χατζόπουλος και Βαγγέλης Παπαδάκης, ο Πρόεδρος του ΝΟΤΚ Ανδρέας Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος του ΝΑΟΕΦΚ Γιάννης Σαμαρτζής, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΑΛΛΙΘΕΑ FUTSAL Θάνος Μαντίκος, το μέλος του Δ.Σ. «ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ» Γιώργος Βλασσόπουλος, το μέλος του Συντονιστικού Κοινωνικής Ασφάλισης ΣΥΡΙΖΑ  Γιώργος Στασινός, οι υποψήφιοι Βουλευτές Νοτίου Τομέα ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Γιάννης Αμοιρίδης, Νικήτας Αναστόπουλος, Νίκος Ανδρουλακάκης, Λουκάς Αποστολίδης, Στέφανος Ξεκαλάκης, Άρης Τσαμπίρας, Παύλος Χρηστίδης, ο υποψήφιος Βουλευτής Νοτίου Τομέα ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μανώλης Βανδώρος, ο υποψήφιος Βουλευτής Νοτίου Τομέα Ελληνική Λύση Παντελής Ελευθεριάδης, ο Γραμματέας Συντονιστικού ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Καλλιθέας Κώστας Αναστασιάδης.

Share.

Comments are closed.