197η Επέτειος «Εξόδου» του Μεσολογγίου:  Εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου στην Αθήνα [Πλήρες φωτορεπορτάζ]

0

Αυτό το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Απριλίου, πέρα από τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που υλοποιούνται στο Μεσολόγγι, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία και σε κλίμα συγκίνησης στην Αθήνα διήμερες εκδηλώσεις μνήμης για την 197η Επέτειο της Ηρωικής Εξόδου των «Ελευθέρων Πολιορκημένων» του Μεσολογγίου.
Συγκεκριμένα χθες Σάββατο βράδυ 1 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. διοργανώθηκε από το Σύλλογο Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών» στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών μια πολύ όμορφη συναυλία από τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι:

  • Γεώργιος Αντύπας, Πρόεδρο του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών», Αντιστράτηγο ε.α.
  • Σπήλιος Λιβανός, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Νέας Δημοκρατίας
  • Νικόλαος Νούλα, Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών και του Οργανισμού Λεοντείων Σχολών.
  • Ιωάννη Τσώλος, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου. εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ακολούθησε ομιλία από τη Δικηγόρο κ Ιωάννα Λαχανά, με θέμα: «Αθανάσιος Ραζή–Κότσικας – Ο αδικημένος Ήρωας».
Η εκδήλωση έκλεισε τραγούδια από τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Σταύρου Μπερή.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, τα μέλη του Συλλόγου παρέθεσαν δεξίωση στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών.

Την Κυριακή 2 Απριλίου τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Αθηνών επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των πεσόντων στις Πολιορκίες και Έξοδο των «Ελευθέρων Πολιορκημένων», παρουσία του Δημάρχου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου.
Ακολούθησε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Σεραφείμ Παπανικολάου, Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικό Γραμματέα του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών.
Στη συνέχεια ακολούθησε, μέσω της οδού Ερμού, πομπή προς το Μνημείο του «Άγνωστου Στρατιώτη», με επικεφαλής την Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Χρήστος Καψάλης» και με τη συνοδεία δύο τμημάτων αρματωμένων του Συλλόγου Πανηγυριστών «Ο Άη–Συμιός» και του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «Ο ΛΙΑΡΟΣ».
Την πομπή ακολούθησε πλήθος κόσμου με επικεφαλής τον δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνο Λύρο, η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μεσολογγίου κ. Όλγα Δασκαλή.
Στο μνημείο του «Άγνωστου Στρατιώτη» έγινε κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου, την Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών», τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών, τον εκπρόσωπο του ΓΕΕΘΑ, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής και εκπροσώπους άλλων Συλλόγων.
Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο από τη φιλαρμονική  του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Χρήστος Καψάλης».
Ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής Γεώργιο Αντύπα, όλα τα μέλη και τους συμμετέχοντες οι οποίοι κρατούν ζωντανή την μακραίωνη ιστορία και παράδοση του Μεσολογγίου και δήλωσε σχετικά:
«Εδώ στην Αθήνα την πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους το Μεσολόγγι φέρνει σήμερα την τιμητική παρουσία του. Μπορεί εδώ να εδρεύει ο κυβερνητικός και διοικητικός μηχανισμός του κράτους όμως στο Μεσολόγγι κατοικεί η ψυχή του.
Εκεί φυλάσσονται οι ιεροί σκοποί του. Αυτοί στους οποίους οφείλουμε την ύπαρξη μας. Την οντότητα μας ως έθνος, ως χώρα, ως άνθρωποι. Έχουμε χρέος ιερό ποτέ μην το ξεχνούμε ! Τιμή και δόξα στο Μεσολόγγι

Δείτε φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από τις διήμερες εκδηλώσεις στην Αθήνα για την 197η Επέτειο της Ηρωικής Εξόδου των «Ελευθέρων Πολιορκημένων» του Μεσολογγίου

Share.

Comments are closed.