Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε «λεφτά υπάρχουν», η φράση που έγινε viral πριν από 14 χρόνια [Βίντεο]

0

Την πολυσυζητημένη φράση «λεφτά υπάρχουν» επανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, χθες στην ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τον «Κώδικα Μετανάστευσης».
Υπενθυμίζουμε ότι η φράση αυτή που χρησιμοποιήθηκε αποκομμένη από τη φράση: «Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις, αν προσελκύσεις επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να αβγατίσουν και να δημιουργήσουν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο και θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των «ημέτερων» και των ισχυρών στη χώρα μας», 14 χρόνια πριν, κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, ως πρόεδρος τότε του ΠΑΣΟΚ και λίγο πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ο κ. Παπνδρέου αναφέρθηκε και στην τραγωδία των Τεμπών, υπογραμμίζοντας ότι το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ αποδείχθηκε «προπαγανδιστική φούσκα».
Αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές, είπε ότι πάμε σε αυτές «με πολίτες δυσαρεστημένους και σε βαθιά απορία […] γιατί η Ελλάδα να κατρακυλά σε δείκτες και να θρηνεί ανείπωτες, άδικες και αχρείαστες τραγωδίες, όπως των Τεμπών, όταν μάλιστα σήμερα, λεφτά υπάρχουν».
Σχολιάζοντας το αίτημα του σημερινού πρωθυπουργού να λάβει εντολή για να αλλάξει το Σύνταγμα, ο κ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε – μεταξύ άλλων – αν φταίει το Σύνταγμα «που καταπατάτε κάθε έννοια διαφάνειας, αξιοκρατίας, λογοδοσίας, ισονομίας», «που τεμαχίζετε έργα για να διαπραγματεύεστε με επιχειρηματίες και τα οποία δεν ολοκληρώνονται και ποτέ, όπως η τηλεδιοίκηση στον σιδηρόδρομο», «για ό,τι χτίσατε ένα παρακράτος παρακολουθήσεων αντιπάλων, επιχειρηματιών αλλά και δικών σας ακόμα υπουργών;».
Ειδικότερα για το νομοσχέδιο, είπε ότι η κυβέρνηση επενδύει στη «μιζέρια»: Όταν τα χέρια στα χωράφια δεν επαρκούν και οι ανάγκες σε κάποια επαγγέλματα δεν καλύπτονται, έρχεστε με κάποιες διακρατικές συμφωνίες, να λύσετε δήθεν το πρόβλημα, με φτηνό εργατικό προσωπικό, το οποίο καταδικάζετε σε όρους γαλέρας, με άδηλο μέλλον, ενώ παράλληλα, δίνετε και σε κάποιους παραγωγούς και επιχειρηματίες μια προσωρινή λύση μέσω τυχαίας κατανομής εισαγομένων εργατικών χεριών, ανεξάρτητα από το αν μπορούν ή όχι να ανταποκριθούν στις ανάγκες είπε ο κ. Παπανδρέου επικαλούμενος την εμπειρία του από την περιοχή του, την Αχαΐα και την Ηλεία.
Όπως είπε, η προσωρινότητα και μη κοινωνική ένταξη των μεταναστών, θα οδηγήσουν στην περιθωριοποίησή τους ενώ αυτές οι συνθήκες θα συμπιέσουν ακόμα περισσότερο τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας για τους Έλληνες εργαζόμενους σε τόσους τομείς. «Μιλάμε για τη εμπέδωση ενός εργασιακού μεσαίωνα. Δηλαδή, διώχνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό λόγω έλλειψης αξιοκρατίας, συνθηκών εργασίας και επαγγελματικής προοπτικής και προσπαθούμε να τους αντικαταστήσουμε με φτηνότερο εργατικό δυναμικό» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπανδρέου, που είπε ότι δεν αποδέχεται τη φοβική αντίληψη δήθεν πατριωτών που μας ποτίζουν με τον φόβο των βαρβάρων που έρχονται να αλώσουν τον κήπο του θεού, τόνισε ότι η καλλιέργεια της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και του φόβου είναι που «γκετοποιεί» εργαζόμενους και δημιουργεί εντάσεις στην κοινωνία.
Έθεσε μάλιστα το ερώτημα «αν περιποιεί τιμή στη χώρα μας και στον πολιτισμό μας, υποψήφιος βουλευτής να δέχεται ρατσιστικές επιθέσεις το 2023 λόγω της καταγωγής τού πατέρα του, παρά το ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα, σπούδασε στην Ελλάδα και είναι μάχιμος δικηγόρος». «Αυτοί που καλλιεργούν αυτές τις φοβικές συμπεριφορές, αυτοί που φοβούνται τους ”βαρβάρους”, είναι και οι ίδιοι που θέλουν να εκμεταλλεύονται τους μετανάστες, σε συνθήκες που θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν βάρβαρες για την σύγχρονη εποχή» επισήμανε.
Τέλος, αναφέρθηκε στα νέα παιδιά, «τα οποία δεν γνωρίζουν άλλη πατρίδα. Η πατρίδα τους είναι η Ελλάδα. Και τους έχουμε κάνει πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δημιουργώντας ένα κοινωνικό πρόβλημα και μια πιθανή κοινωνική έκρηξη. Αυτά τα παιδιά θέλουν θαλπωρή. Πρέπει να τους κάνουμε να αισθανθούν πραγματικά Έλληνες. Και είμαι σίγουρος ότι θα είναι από τους καλύτερους πολίτες αυτής της χώρας».

Δείτε σε βίντεο ολόκληρη την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου

Share.

Comments are closed.