Πού ψηφίζω στις εθνικές εκλογές 2023 – Δείτε με ένα «κλικ» το εκλογικό διαμέρισμα

0

Μέσω της ειδικής εφαρμογής του ΥΠΕΣ «Μάθε πού ψηφίζεις» μπορούν οι Έλληνες πολίτες να πληροφορηθούν πού θα ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, αλλά και στις πιθανές επαναληπτικές εκλογές στις 2 Ιουλίου 2023
Οι εκλογές 2023, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου και πλέον κόμματα και ψηφοφόροι ετοιμάζονται για τη μεγάλη αναμέτρηση. Υπενθυμίζεται ότι οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Στις εθνικές εκλογές 2023 μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (μέχρι τις 31/12 του έτους των εκλογών).
Οι πολίτες που επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν εγγραφεί σε εκλογικό κατάλογο του δήμου τους και να διατηρούν το δικαίωμα του εκλέγειν, δηλαδή να μην τους έχει επιβληθεί ποινή στέρησης του δικαιώματος.
Στις εκλογές του 2023 θα μπορέσουν να ψηφίσουν και οι Έλληνες του εξωτερικού. Βασική προϋπόθεση είναι τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στην ελληνική επικράτεια και να έχουν κάνει φορολογική δήλωση.
Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν στις εκλογές χωρίς σταυρούς, απλώς με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζω στις εκλογές 2023
Οι πολίτες που επιθυμούν να διαπιστώσουν πού ψηφίζουν στις εκλογές μπορούν να επισκεφθούν την ειδική εφαρμογή του ΥΠΕΣ «Μάθε πού ψηφίζεις».

Στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:

  • είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης),
  • είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμό σας.

Κάνοντας «κλικ» στο κουμπί «Αναζήτηση» εμφανίζεται ένα πίνακας, που δείχνει τον αριθμό δημοτολογίου, το εκλογικό διαμέρισμα και τον κωδικό του εκλογικού διαμερίσματος:

Βρείτε την εφαρμογή του ΥΠΕΣ «Μάθε πού ψηφίζεις» πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.