Ραγδαίες εξελίξεις από την εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επιθέσεις στην Ελλάδα

0

Εξαρθρώθηκε δίκτυο διεθνούς τρομοκρατίας που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συλληφθέντες είναι δύο Πακιστανοί ιρανικής καταγωγής, 27 και 29 χρόνων και αυτός που τους έδινε οδηγίες και κατευθύνσεις είναι επίσης ομοεθνής τους από το εξωτερικό και βρίσκεται στο Ιράν, ο οποίος τους υποσχόταν αμοιβές για τις ενέργειές τους.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα χτυπούσαν εστιατόριο ισραηλινών συμφερόντων με αέριο στο κέντρο της Αθήνας, στου Ψυρρή. Επίσης προέβαιναν σε στρατολογήσεις άλλων ατόμων για ανθρωποκτονίες και ρίψεις εκρηκτικών. Τα χτυπήματα θα γίνονταν για λογαριασμό του Ιράν.
Όπως έγινε γνωστό οι έρευνες ξεκίνησαν μετά από δύο περιστατικά.
Την σύλληψη Πακιστανών στην Κύπρο, το 2021, για επίθεση σε ισραηλινό στόχο και ένα χρόνο μετά το 2022, ύστερα από νέες συλλήψεις Πακιστανών, αυτή τη φορά στην Τουρκία όπου σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο στην Κωνσταντινούπολη.
Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν φωτογραφίες και μηνύματα στα κινητά των συλληφθέντων ενώ έγιναν και κατ’ οίκων έρευνες σε Ζάκυνθο και Αθήνα και ακολούθησαν προσαγωγές και άλλων ομοεθνών τους.
Συγκεκριμένα, οι συλληφθέντες Πακιστανοί βρίσκονταν παράνομα στη χώρα, 4 και 5 χρόνια αντίστοιχα. Ήταν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη σε αγροτικές και οικοδομικές εργασίες. Πριν από 1,5 μήνα προσήχθησαν και τους πήραν κινητά και ψηφιακά στοιχεία, που υπήρχαν οι συνομιλίες με τον ομοεθνή τους, που λένε ότι είναι στο Ιράν. Επίσης υπήρχαν φωτογραφίες και βίντεο που αποτύπωναν το συγκεκριμένο εστιατόριο.
Οι αμοιβές που τους υποσχόταν ήταν σε δικά τους χρήματα που αντιστοιχούσαν σε 10.000-15.000 ευρώ. Τους έλεγε για την επίθεση να χρησιμοποιήσουν όπλα ή εκρηκτικά. Αν δεν μπορούν, όταν έχει πολύ κόσμο να βάλουν φωτιά με φιάλες υγραερίου προκειμένου να καούν όσοι βρίσκονταν στο εσωτερικό του. Τους προέτρεπε να στρατολογήσουν και άλλα άτομα προκειμένου να κάνουν δολοφονίες σε πλατείες, στάδια και εμπορικά κέντρα.
«Να σκοτώσουμε 2, να σκοτώσουμε 3, όσους περισσότερους μπορούμε» φέρεται να τους έγραφε.
Η αστυνομία προχώρησε σε ακόμη 15 προσαγωγές πακιστανών που φέρεται να επιχείρησαν να τους στρατολογήσουν αλλά δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.
Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση.
Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ´αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακουργηματικού χαρακτήρα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα), καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.
Οι συλληφθέντες έχουν λάβει προθεσμία και αναμένεται να οδηγηθούν σε τακτικό ανακριτή την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
«Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα μας
Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)  εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.
Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.
Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.
Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.
Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  • είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
  • σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.
Οι έρευνες συνεχίζονται

Θεοδωρικάκος: Οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους
Στο μήνυμά του για την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε: «Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας».

Share.

Comments are closed.