Παρουσιάστηκε στην Καλαμαριά το βιβλίο του Κώστα Ανθόπουλου «Η ελληνική εκπαίδευση στην δίνη της κρίσης»

0

Με πρωτοβουλία του Α’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης «Ο Προμηθέας» και των εκδόσεων Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε., έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του εκπαιδευτικού Κώστα Ανθόπουλου, αντιπροέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, μέλους του Δ.Σ. του Α’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και μέλους του Δ.Σ. της Εύξεινου Λέσχης Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Η ελληνική Εκπαίδευση στην δίνη της κρίσης», στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»
Για το βιβλίο μίλησαν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιάννης Αμανατίδης, ο πρώην πρόεδρος ΟΛΜΕ, Νίκος Τσούλιας, το μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ και πρώην πρόεδρος ΔΟΕ, Δημήτρης Μπράτης.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Χρήστος Σερμπίνης, Α’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης «Ο Προμηθέας».

Χαιρετισμό απηύθυναν, η Βάσω Νικολέτου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Καλαμαριάς, ο Βαγγέλης Τσακμακίδης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Καλαμαριάς και ο Μανόλης Καραταράκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Α’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ο Προμηθέας».

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών

Στην ομιλία του ο Χάρης Καστανίδης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι τα κείμενα με το περιεχόμενό τους και τη στοχοθεσία τους, αν και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν χρονικές αναφορές και δεσμεύσεις, διατρέχονται από  διαχρονικότητα είτε γιατί τα εκπαιδευτικά προβλήματα παραμένουν είτε (και) γιατί μόνο εξυφαίνοντας το ιστορικό νήμα της εκπαίδευσης μπορείς να ερμηνεύσεις ουσιαστικά το σήμερα είτε (και) γιατί οι ιδέες και οι προτάσεις του Κώστα Ανθόπουλου είναι ανθεκτικές στο διάβα και στις αλλαγές των καιρών. Επίσης στο βιβλίο αναπτύσσονται μια σειρά από κυρίαρχες κεντρικές ιδέες που αναφέρονται στην αποκέντρωση και στον εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης , στην ενίσχυση του ρόλου της σχολικής μονάδας μέσω ουσιαστικής εμπλοκής του Συλλόγου Διδασκόντων και των κοινωνικών φορέων στον προγραμματισμό σχεδιασμό και υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου και στα ζητήματα που συνδέονται στην ποιοτική αναβάθμιση του σχολείου συνολικά.

Ο Γιάννης Αμανατίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,, στην τοποθέτηση του έκανε αναφορές στην πολυεπίπεδη διαδρομή του συγγραφέα εκπαιδευτική, παιδαγωγική, διοικητική, συλλογική και κοινωνική η οποία δεν είναι μια απλή κατάθεση εμπειρίας, γιατί σε κάθε περίπτωση οι θεωρήσεις του συνδέονται με έρευνες, με στατιστικά στοιχεία, με συμπεράσματα συνεδρίων και με πορίσματα διεθνών οργανισμών. Επίσης επισήμανε μια σειρά από χαρακτηριστικά προβλήματα εκπαιδευτικής πολιτικής που η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας διαχειρίστηκε με εμφανή διάθεση και ανίληψη ριζικής ανατροπής της φυσιογνωμίας του δημοκρατικού σχολείου που επιχειρήθηκε  να εμπεδωθεί και να εφαρμοστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 80 με συγκεκριμένα μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ο Δημήτρης Μπράτης, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ, πρώην πρόεδρος ΔΟΕ τόνισε ότι το πιο σημαντικό στοιχείο στο εν λόγω πόνημα του Κώστα Ανθόπουλου, δεν είναι η περιγραφή των εκπαιδευτικών προβλημάτων και η τεκμηριωμένη ανάλυσή τους αλλά οι προτάσεις του που παρατίθενται στο τέλος κάθε άρθρου. Συνδιαλέγεται αλλά και «αντιπαλεύει» με την πραγματικότητα με σκοπό να μετασχηματίσει όψεις της και να τους προσδώσει μελλοντική αξία με στόχο ένα πιο δημιουργικό μέλλον.
Ανατέμνει τα ζητήματα με ορθολογικές αναλύσεις. Διακατέχεται από κριτική σκέψη – κυρίως προς την πολιτεία και δευτερευόντως προς την κοινωνία – αλλά και από αυτοκριτική διάθεση προς τους εκπαιδευτικούς. Πιστεύει στον διάλογο και στη συλλογική λειτουργία και δράση. Το ύφος του διακρίνεται από μετριοπάθεια και από πνεύμα συνθέσεων των διαφορετικών προσεγγίσεων. Η γραφή του αναζητεί την ουσία των εκπαιδευτικών  ζητημάτων.

Ο Νίκος Τσούλιας, πρώην πρόεδρος ΟΛΜΕ στην ομιλία του ανέφερε πως ο Κώστας Ανθόπουλος, δραστήριος και δημιουργικός εκπαιδευτικός, επιχειρεί σε αυτό το βιβλίο του να ανοίξει τη βεντάλια των περισσότερων δυνατών εκπαιδευτικών όψεων του όλου προβλήματος.
Βαθύς γνώστης ο ίδιος των πολλαπλών πτυχών της εκπαίδευσης και του σχολείου προσεγγίζει με περισσή επιμέλεια ζητήματα που αφορούν τη διοίκηση της εκπαίδευσης, την κοινωνική και δημοκρατική συμμετοχή στο σχολείο, την οικονομική θεώρηση της εκπαίδευσης, την παιδαγωγική ελευθερία και ευθύνη, τη σχολική αυτονομία, την ευρωπαϊκή εμπειρία, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, την ενδοσχολική βία, τη διαχείριση των κρίσεων, το κύρος του εκπαιδευτικού αλλά και την αμφισβήτηση του επαγγέλματός του, την αποκέντρωση στην εκπαίδευση, το εξεταστικό ζήτημα, τον συνδικαλισμό, την προσχολική εκπαίδευση, τις μεταρρυθμίσεις, το περιεχόμενο μιας προοδευτικής εκπαιδευτικής πολιτικής, τον δημοκρατικό ανθρωπισμό, τα προγράμματα σπουδών κλπ κλπ
Πρόκειται για μια πλούσια θεματογραφία 96 άρθρων, στην οποία παρουσιάζεται το status των θεμάτων με την καταγραφή των σχετικών στοιχείων καθώς επίσης και για μια εμβάθυνση στα ζητήματα όχι μόνο με την αναγκαία ματιά του εκπαιδευτικού αλλά και με την αντίστοιχη κοινωνική και πολιτική θεώρηση. Εκτίθεται, δηλαδή, μια ολιστική προσέγγιση των εκπαιδευτικών ζητημάτων. Επίσης αναδεικνύεται η παιδαγωγική αντίληψη και η πολιτιστική θεώρηση του σχολείου.

Τέλος, κλείνοντας την εκδήλωση ο καθηγητής Παιδαγωγικού τμήματος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επιμελητής του βιβλίου Δημήτρης Χαραλάμπους ανέγνωσε βασικά σημεία της παρουσίασης της εισήγησης του Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών Σήφη Μπουζάκη που για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να συμμετέχει στην εκδήλωση αποστέλλοντας το παρακάτω κείμενο:
Το νέο πόνημα του ανήσυχου, στοχαστικοκριτικού φίλου Κώστα Ανθόπουλου, που, βέβαια, έχει και δύο ακόμη σημαντικά εφόδια – πλεονεκτήματα, δηλαδή είναι δασκαλοπαίδι, γιος του αείμνηστου και φωτισμένου Σχολικού Συμβούλου, που είχα τη χαρά να γνωρίσω, Θόδωρου Ανθόπουλου, στον οποίο και αφιερώνει το βιβλίο και είναι και Πόντιος. Αγαπώ τους Πόντιους και αυτή η αγάπη έγινε λατρεία, με τη ‘Σερά η Ψυχή του Πόντου’ του Καλπούζου, την ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού του φίλου Κ. Φωτιάδη, την επίσκεψή μου το 1987 στην Οδυσσσό, την Κριμαία, τη Μαριούπολολη, το Σοχούμι, το κόκκινο ποτάμι του Μανουσάκη και τη γνωριμία και φιλία ξεχωριστών Ποντίων, Ωραίων ως Ελλήνων, του Κώστα Φωτιάδη, του Κώστα Ανθόπουλου, του Α. Παυλίδη, του Γιάννη Χαριτάντη κ.ά.
Ο Κώστας Ανθόπουλος,
1.Παρακολουθεί αδιάλειπτα τις θεσμικές εξελίξεις στην ελληνική εκπαίδευση, γνωρίζοντας πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο, τις προτάσεις Επιτροπών αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις.
2.Δεν έχει γνώμη, έχει γνώση. Γνωρίζει με όλες τις λεπτομέρειες όσα συμβαίνουν στην ελληνική εκπαίδευση και με κάθε λεπτομέρεια το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για την εκπαίδευση, τις εργασίες και τα πορίσματα Επιτροπών, αλλά κα τον διεθνή βηματισμό (ΟΟΣΑ).
Έχοντας τα παραπάνω εφόδια, ο Κώστας στα κείμενα του, σύντομα, περιεκτικά, μεστά, χωρίς ακρότητες και υπερβολές, εστιάζει στα βασικά θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, στους βασικούς άξονες μιας μεταρρύθμισης, δηλαδή τον εκπαιδευτικό (μόρφωση, επιμόρφωση, μετεκπαίδευση, εξομοίωση, μεταπτυχιακά), σχολική γνώση (αναλυτικά προγράμματα, σχολικά εγχειρίδια) και σύστημα διακυβέρνησης (οργάνωση, διοίκηση, εποπτεία, αξιολόγηση).

Έδωσαν το παρών

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν οι: Μανόλης Λαμτζίδης Περιφερειακός Σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας – Πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μαρία Παυλίδου Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Καλαμαριάς, Άρης Τεμεκενίδης Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης Καλαμαριά «Πρώτη Ξανά», Λευτέρης Αβραμίδης Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Καλαμαριάς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης Πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου Καλαμαριάς, Άρης Στυλιανού Άρης Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ – Πρώην Πρόεδρος Δ.Σ. Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδος, Δημήτρης Χαραλάμπους Παιδαγωγικού Τμήματος ΑΠΘ – Επιμελητής έκδοσης βιβλίου, Αγγελική Τσαπακίδου Πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Καλαμαριάς – Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Χρήστος Βάρδας Πρώην Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης –  Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Καλαμαριάς, Άγγελος Πολυζωίδης και Ηλίας Νόνας, Πρώην Διευθυντές Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Share.

Comments are closed.