Η πρόταση Ανδρουλάκη για «άγνωστο» πολικό πρόσωπο για πρωθυπουργό θα επιφέρει ρήξη με τον Λοβέρδο;

0

Τις τελευταίες ώρες κομματικά στελέχη της Χ. Τρικούπη επισείουν τον κίνδυνο να μπει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σε νέα περίοδο εσωστρέφειας, με αφορμή την αντιπαράθεση της ηγεσίας με τον Ανδρέα Λοβέρδο και μάλιστα σε μια στιγμή που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δείχνει να ανακάμπτει.
Ας δούμε τι έχει συμβεί.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας την αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη ότι θα προτείνει για πρωθυπουργό άλλο πολιτικό πρόσωπο, εκτός από Μητσοτάκη-Τσίπρα, υπογράμμισε πως «όταν απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει να προτείνουμε πρόσωπα» καλώντας ουσιαστικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κατονομάσει πριν τις εκλογές ποιον θέλει για πρωθυπουργό, προκειμένου να γνωρίζει ο ψηφοφόρος τι θα προκύψει σε ενδεχόμενη κυβερνητική σύμπραξη.
Άμεση ήταν η σκληρή διαρροή της Χ. Τρικούπη – μόλις 18 λέξεων – που αποτελεί ένα σαφέστατο μήνυμα προς τον κ. Λοβέρδο για ταύτιση με κυβερνητικά στελέχη: «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Α. Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γ. Οικονόμου και τον Α. Σκέρτσο» ανέφεραν.
Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν από τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη που δήλωσε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές, θα προτείνει άλλο πολιτικό πρόσωπο, επιμένοντας στη γραμμή «όχι Μητσοτάκης ή Τσίπρας για πρωθυπουργός».
Χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης είχε δηλώσει στην ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγιριάδη:
«Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως αυτά που διαβάζω και διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου, για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο» υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι η επιλογή των πολιτικών προσώπων θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των κομμάτων, τονίζοντας ταυτοχρόνων ότι εάν δεν έχει ισχυρό διψήφιο ποσοστό το ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπει σε συγκυβέρνηση. «Αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ο ελληνικός λαός δεν θα μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να πάμε σε αυτό το στάδιο. Ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί να σου λέει ο λαός ότι δεν σε θέλει στην κυβέρνηση και εσύ να προσπαθείς να μπεις με το στανιό. Όπως, επίσης, όταν ο λαός ρίχνει πολύ σε ποσοστά το σημερινό κόμμα εξουσίας ή το προηγούμενο, δεν μπορεί να μην παίρνουν το μήνυμα τα πρόσωπα που διοίκησαν τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ποιος είναι ο στόχος του κ. Ανδρουλάκη;
Ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν τριπλός:

  1. Να καταδείξει ότι δεν έχει αλλάξει γραμμή, επιμένοντας στο «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας».
  2. Να κάψει σενάρια ότι απεργάζεται τεχνοκρατική κυβέρνηση με επικεφαλής επίσης τεχνοκράτη (έχει ακουστεί ο κ. Στουρνάρας).
  3. Να επιχειρήσει να προσελκύσει τους ψηφοφόρους, ιδίως του μεσαίου χώρου, που έχουν απογοητευτεί από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Οι της Χ. Τρικούπη φαίνεται να είναι εκνευρισμένοι και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν ακόμα και διαγραφές στελεχών του κόμματος εάν δεν υπηρετούν την αυτόνομη πορεία του κόμματος. Θεωρούν ότι τέτοιες κινήσεις θολώνουν την εικόνα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προς την κοινωνία.
Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, μετά τις διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη. Ο ίδιος εμφανίστηκε στην Βουλή, χωρίς να αναφερθεί στο συμβάν. Μάλιστα, όταν οι δημοσιογράφοι τον πλησίασαν για δήλωση, απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο. Ωστόσο, τους κράτησε σε απόσταση καθώς φορούσε μάσκα: «Επειδή ανησυχώ μην έχω κορονοϊό και σας κολλήσω» είπε.

Share.

Comments are closed.