Νίκος Ανδρουλάκης: «Όχι» σε Μητσοτάκη και Τσίπρα – Άλλο πολιτικό πρόσωπο πρωθυπουργός [Βίντεο]

0

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, το βράδυ της Τετάρτης (22/3), μιλώντας στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, άνοιξε τα χαρτιά του,  σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες.
Συγκεκριμένα  σκιαγράφησε το πρόσωπο που θα προτείνει ως πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει μετά τις εκλογές, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως αυτός πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο, εμμένοντας στην άρνησή του να αποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα.
Με τον τρόπο αυτό διέψευσε σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας για μη πολιτικά πρόσωπα όπως π.χ. ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.
Σε σχέση, λοιπόν, με το μετεκλογικό περιβάλλον, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «οι πρώτες εκλογές θα δείξουν τον δρόμο μίας κυβέρνησης, που θα μπει εμπόδιο στην αλαζονεία, τη φαυλότητα και το πελατειακό κράτος. Στόχος μου είναι να έχουμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, μία ισχυρή δημοκρατική παράταξη, με το πρόγραμμα που έχω παρουσιάσει. Να είναι μία νέα εποχή. Μία εποχή όπου η ανανέωση δεν θα είναι απλά μία ατάκα ή ένα ηλικιακό χαρακτηριστικό, αλλά θα σηματοδοτεί την ανανέωση του πολιτικού ήθους. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό ήθος. Οι πολιτικοί να σηκώνουν την ευθύνη. Να έχουμε συνέπεια λόγων και πράξεων. Η κρίση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού προς τους πολιτικούς είναι τεράστια. Δεν τραβάει άλλο. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει» και συμπλήρωσε πως «δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο, ούτε πολιτικοί ούτε ολιγάρχες. Ο λαός θα ψηφίσει και, εγώ προσωπικά, με αίσθημα ευθύνης, θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και προοπτική μόνο από την πρώτη Κυριακή. Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις “ή εγώ ή ο Τσίπρας”, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει “ούτε ο ένας ούτε ο άλλος” αλλά δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε “ή εγώ ή αυτός”;»
Ερωτηθείς για το αν η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Θα καλέσω όσους θεωρούν ότι αυτά που λέμε στο πρόγραμμά μας είναι θετικά για την πατρίδα. Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα του προοδευτικού ρεαλισμού και μιλά συγκεκριμένα. Πρόσωπα τα οποία έπαιζαν με τη δραχμή, δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν κομμάτι ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για τη χώρα».
Για την προϋπόθεση του ισχυρού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής την Α΄ Κυριακή για να γίνει προγραμματική συζήτηση, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ο ελληνικός λαός δεν θα μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να πάμε σε αυτό το στάδιο. Ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί να σου λέει ο λαός ότι δεν σε θέλει στην κυβέρνηση και εσύ να προσπαθείς να μπεις με το στανιό. Όπως επίσης, όταν ο λαός ρίχνει πολύ σε ποσοστά το σημερινό κόμμα εξουσίας ή το προηγούμενο, δεν μπορεί να μην παίρνουν το μήνυμα τα πρόσωπα, που διοίκησαν τη χώρα».
Σε ερώτηση σχετικά με το πρόσωπο για τη θέση του Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είπε: «Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως αυτά που διαβάζω και διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή των πολιτικών προσώπων θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των κομμάτων. «Γι’ αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει στα πρόσωπα των υπουργείων – γιατί δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία – να έχουν υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας» ανέφερε.
Αναφορικά με τη δήθεν απόρριψη δυο προσκλήσεων για συνάντηση που του απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ισχυρίστηκε στη συνέντευξή στους «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως «δείχνει ότι, δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο. Όταν σε αυτό το επίπεδο μιλάς με αυτά τα ανώριμα επιχειρήματα, δείχνεις την προσωπική σου αγωνία. Τον καταλαβαίνω τον κ. Μητσοτάκη. Αγωνιά. Αγωνιά γιατί γνωρίζει ότι πια οι πιθανότητες να μην είναι Πρωθυπουργός είναι πολλές. Και αυτό θα είναι πολύ θετικό για τη χώρα βλέποντας τα πεπραγμένα του κ. Μητσοτάκη. Όπως, πιστεύω, θα είναι πολύ θετικό για τη χώρα να μην επιστρέψει ο κ. Τσίπρας και να υπάρχει μία κυβέρνηση που θα δίνει πραγματική προοπτική στον ελληνικό λαό. Στην πολιτική χρειάζεται γενναιότητα, σεβασμός στους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό» περιγράφοντας ότι η πρώτη φορά που συνομίλησαν ήταν σε διάδρομο της Βουλής παρουσία δημοσιογράφων οπότε και ο κ. Μητσοτάκης του απηύθυνε ένα αόριστο “να τα πούμε”, που ποτέ δεν συνοδεύτηκε από επίσημη θεσμική πρόσκληση. Ακολούθως, οι δυο τους ξαναβρέθηκαν στη δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ιούλιο – δυο μέρες πριν την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Άρειο Πάγο για την απόπειρα παγίδευσης με το predator- .
«Στο περιθώριο της παρουσίας μας εκεί, έρχεται ο Πρωθυπουργός και μου λέει: “Γιατί δεν στηρίζετε την αλλαγή στην ανεξάρτητη αρχή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα; Αφού χρειάζονται 3/5, πρέπει να βοηθήσετε και εσείς να υπάρξει αυτή η αλλαγή”. Του απάντησα: “Βιάζεστε πάρα πολύ. Αν βιάζεστε τόσο, συνεννοηθείτε με τον κ. Βελόπουλο ή τον κ. Τσίπρα”. Το είπα αυτό γιατί γνώριζα πολύ καλά το σκάνδαλο του Predator και μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να αλλάξει τον κ. Μενουδάκο λέγοντας συγχρόνως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα συγχωνεύσει και τις αρχές» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Θέλω να πω στον ελληνικό λαό σχετικά με τη χθεσινή προσέγγιση του Πρωθυπουργού ότι ήθελε να συναντηθούμε: Υπάρχουν θεσμικοί τρόποι. Και το κόμμα μας, τόσο με τη δική μου ηγεσία όσο και παλαιότερα, είναι κόμμα ευθύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ

Share.

Comments are closed.