Καστανίδης: Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είχε ζητήσει πειθαρχικές διώξεις για την ασφάλεια στα τρένα

0

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, , στην επιτροπή της Βουλής, ανέφερε ότι από την ημέρα της τραγωδίας απέφυγε να τροφοδοτήσει εντάσεις. Προτείναμε συγκεκριμένα πράγματα όπως ο ορισμός διακομματικών διοικήσεων στον ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ για να προχωρήσει σε υποδείξεις και έργα που δεν θα αμφισβητούνταν από κανένα επόμενο. Επίσης είχαμε ζητήσει για να μην υπάρξουν αμφισβητήσεις διακομματική Επιτροπή για τα αίτια. Και αξιοποίηση της διάταξης του ΠΚ για ταχύτητες διαδικασίες διερεύνησης. Τίποτα όμως από αυτά δεν υιοθετήθηκαν γι’ αυτό εξέφρασε την θλίψη του. Απέδωσε ανειλικρίνεια σε όσα αναφέρουν οι πρώην υπουργοί λέγοντας ότι αποκρύπτονται άλλα κρίσιμα έγγραφα. Το δραματικό γεγονός, είπε, είναι ότι από το 2002 έως το 2021 έχουμε αύξηση ατυχημάτων που δεν συνέβαιναν στο παρελθόν. Και κανείς «δεν ανησυχεί, δεν λέει κάτω τα μολύβια πάνω τα χειρόφρενα». Οι ευθύνες είπε «είναι τεράστιες».

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Καστανίδης προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Στις 4 Οκτωβρίου του 2021 εισάγεται με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στο Γραφείο του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας μετά από έλεγχο, που διενήργησε σε σχέση με τη Σύμβαση 717, θέματα δηλαδή ασφαλείας των σιδηροδρομικών υποδομών» τονίζει σε δήλωση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.
«Στο έγγραφο αυτό η Εθνική Αρχή Διαφάνειας γνωρίζει στον Υπουργό Μεταφορών τεράστιες ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων για την πρόοδο των εργασιών ασφαλείας στους σιδηροδρόμους και ζητά εντός διμήνου να του γνωρίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών αν θα ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις, τις οποίες ζητάει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και κοινοποιεί το σχετικό πόρισμα και στην οικονομική εισαγγελία για να ασκηθούν ποινικές διώξεις» σημειώνει στη δήλωση του ο Χάρης Καστανίδης.
«Είναι προφανές ότι ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών βρίσκεται ενώπιον δραματικής πληροφόρησης και πρέπει να ενεργήσει. Αντ’ αυτού περνούν έξι μήνες και σήμερα όταν ερωτάται τι απέγιναν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες απαντά: “Δεν γνώριζα το θέμα και ζήτησα να ενημερωθώ τόσο από την εισαγγελία όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες”», επισημαίνει και καταλήγει χαρακτηριστικά ο Χάρης Καστανίδης: «Αντιλαμβάνεστε περί τίνος πρόκειται;».

Share.

Comments are closed.