Η Ρωσίδα πράκτορας του Παγκρατίου που Διέφυγε στη Ρωσία και η διεθνής των «illegals»

0

Σενάριο κατασκοπευτικής κινηματογραφικής ταινίας θυμίζει η υπόθεση της κατασκόπου από την Ρωσία, που πώς «βαφτίστηκε» Ελληνίδα, είχε μαγαζί με πλεκτά στο Παγκράτι και αγαπούσε τη φωτογραφία.
Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά η 32χρονη «Μαρία Τσάλλα», με βάση τα ελληνικά έγγραφα, είχε μαγαζί με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής, με την επωνυμία «Galazio Crochet&Knit», ή αλλιώς «Γαλάζιο», στο Παγκράτι και συγκεκριμένα στην οδό Αρριανού και στην πραγματικότητα είναι η 35χρονη Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα από τη Ρωσία.
Η Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα ήρθε στην Ελλάδα ως «παιδί ομογενών» το 2017 και έναν χρόνο αργότερα το 2018, πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα. Η Ιρίνα χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο χώρας της Λατινικής Αμερικής, ενώ το 2018 εξέδωσε πλαστή ληξιαρχική πράξη γέννησης. Δηλώθηκε αρχικά στον Δήμο Αλιβερίου, ενώ στo πιστοποιητικό γέννησής της έγραφε ως ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 1991,  φέρεται να εξασφάλισε το συγκεκριμένο έγγραφο, από μωρό που πέθανε στη γέννα. Η διαδικασία για να μεταμορφωθεί η Ρωσίδα Ιρίνα σε «Μαρία Τσάλλα», στοίχισε στο ρωσικό κράτος 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παρότι είναι παντρεμένη με τον Ρώσο συνάδελφό της, διατηρούσε παράλληλη σχέση και με έναν Έλληνα προκειμένου να τον έχει για κάλυψη. 
Συγκεκριμένσα ήταν παντρεμένη με τον επίσης κατάσκοπο, που ζούσε στη βραζιλία ως “Περουβιανός” Ντάνιελ Κάμπος. Και αυτός εκεί είχε μια Βραζιλιάνα σύντροφο, η οποία τον περασμένο Ιανουάριο, ανησύχησε από την πολυήμερη απουσία του. Της είχε πει ότι πάει στη Μαλαισία, ωστόσο εκείνη δήλωσε την εξαφάνισή του, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες του και σχετικές αναγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η κίνησή της αυτή φαίνεται πως αποτέλεσε αφορμή για την ανάκληση του «Ντάνιελ», Ρώσου υπηκόου, και επιστροφή του στη χώρα του. Το ίδιο φαίνεται να έγινε και με την σύζυγό του «Μαρία Τσάλλα», η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, βάζοντας λουκέτο σε κατάστημά της το Παγκράτι και  εγκαταλείποντας παράλληλα το σπίτι της στην ίδια περιοχή.
Προφανώς η διαφυγή της στην πατρίδα της ήταν και η αιτία της εσπευσμένης ανακοίνωσης από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες περί της επιτυχίας εντοπισμού και αποκάλυψης της δραστηριότητας της Ρωσίδας με το όνομα «Ιρίνα».
Με λίγα λόγια «το πουλάκι είχε πετάξει». Και το μείζον ερώτημα είναι πλέον να αποκαλυφθούν οι επαφές της «Ιρίνα» διότι προφανώς η FSB δεν την  «φύτεψε» στην Ελλάδα για διακοπές.
Η Ιρίνα, ανήκει σε μια ειδική κατηγορία κατασκόπων που ονομάζονται “Illegals”, οι οποίοι στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και στέλνονται σε χώρες για να αναλάβουν ειδικό ρόλο.
Υπενθυμίζεται ότι τo πρόγραμμα των «παράνομων» της Ρωσίας ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και βασικό στόχο έχουν να διεισδύσουν σε υψηλούς κύκλους χάραξης πολιτικής. Είναι ένα δίκτυο που θεωρείται ότι έχει αναβιώσει υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Δυτικοί ειδικοί λένε ότι παρά την προσπάθεια που καταβάλλει η Ρωσία, ο αριθμός των παράνομων που λειτουργούν ανά πάσα στιγμή υπολογίζεται μεταξύ 10 και 30.
Μια ομάδα 10 παρανόμων αποκαλύφθηκε από το FBI στις ΗΠΑ το 2010. Βρίσκονταν στη χώρα για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά δεν είχαν καταφέρει να αποσπάσουν πληροφορίες χρήσιμες για τη Μόσχα.
Σε άρθρο τους τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ΝΥΤ περιέγραφαν τη σύλληψη ενός illegal: Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα, μια συνοδεία οχημάτων ασφαλείας εισέβαλε σε μια ήσυχη γωνιά του Weilheim, μιας γραφικής βαυαρικής πόλης με παστέλ πλατείες και επιμελώς διατηρημένους λιθόστρωτους δρόμους. Ο στόχος τους φαινόταν τόσο λιτός όσο και το σκηνικό: ένας τοπικός προπονητής ποδοσφαίρου για παιδιά, ο οποίος δεν ήταν τίποτα το διαφορετικό και δεν συζητούσε τίποτα άλλο εκτός από το ποδόσφαιρο. Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του τον περιέγραφαν με μια κοινή επωδό: «τίποτε το αξιοσημείωτο».
Αυτό άλλαξε όταν έμαθαν ότι ο προπονητής είχε συλληφθεί με την κατηγορία της προδοσίας και της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσία σε ένα από τα σοβαρότερα σκάνδαλα κατασκοπείας στην πρόσφατη γερμανική ιστορία.
Αυτό που αποκαλύφθηκε ήταν ότι ο προπονητής, ήταν ένας 52χρονος πρώην Γερμανός στρατιώτης που εργαζόταν για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας  (BND), ως διευθυντής τεχνικών αναγνωρίσεων: Την μονάδα δηλαδή που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την επιτήρηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Ως Ρώσος «τυφλοπόντικας», θα είχε πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες που θα συγκεντρώνονταν από τη στιγμή που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία.
Η σύλληψή του, σημειώθηκε ύστερα από έγινε μία καταιγίδα επιδρομών σε όλη την Ευρώπη που αποκάλυψαν «παράνομους» Ρώσους πράκτορες, σε Ολλανδία, Σουηδία και Νορβηγία.

Share.

Comments are closed.