Categories: Κοινωνία

Απεργία την Πέμπτη: Πώς θα κινηθούν τελικά τα ΜΜΜ – Κλειστά σχολεία και δεμένα τα πλοία – Ποιοι κλάδοι απεργούν

Στην 24ωρη απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη που προκήρυξαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ για την Πέμπτη (16/3) θα συμμετέχουν με στάσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, Μετρό, ηλεκτρικό και Τραμ.
Ειδικότερα

  • τα λεωφορείαθα τραβήξουν χειρόφρενο από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της κυκλοφορίας.
  • το τραμ και οι συρμοί στις Γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00.
  • Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια στις γραμμές οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ.

Συγκεκριμένα, η στάση εργασίας θα είναι από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 το πρωί και από τις 21:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) «έχει βυθίσει τη χώρα στο πένθος και εξακολουθεί να συγκλονίζει τους πάντες, ξεσηκώνοντας ένα μεγάλο “κύμα” οργής και ταυτόχρονα απαίτησης για την απόδοση ευθυνών, όπου και εάν ανήκουν και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των μεταφορών, που αποτελούν κοινωνικό αγαθό
«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το συνδικαλιστικό κίνημα», τονίζουν, «οφείλει να μην επιτρέψει να ξεχαστεί η πολύνεκρη τραγωδία! Να γίνει εκφραστής των λαϊκών αιτημάτων ώστε να μην υπάρξει, για μια ακόμα φορά, αποπροσανατολισμός με τη μετάθεση ευθυνών και καθυστερήσεις στη απονομή της Δικαιοσύνης, που οδηγούν σε συγκάλυψη!
Την ίδια στιγμή, 
οι αδικοχαμένοι συνάδελφοί μας σιδηροδρομικοί, θύματα και αυτοί της ανείπωτης τραγωδίας, με το θάνατό τους αποκαλύπτουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων, την υπονόμευση των σιδηροδρομικών υποδομών και φέρνουν στο φως τον μακρύ κατάλογο των εργαζομένων που απώλεσαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια.
Οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες, ενώνουμε τη φωνή μας με όλο το λαό και διεκδικούμε την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας σε όλα τα Μέσα Μεταφοράς, τα οποία εξυπηρετούν, κυρίως, τη λαϊκή, εργατική τάξη, τους νέους και τις νέες
».

Παράλληλα, τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. για την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, γνωστοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ. Κατά την ημέρα της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, θα κυκλοφορούν 50 λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας, ενώ κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια της νυχτερινής γραμμής του Αεροδρομίου (Ν1) και της ειδικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ.
Επίσης στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας με αποτέλεσμα η Aegean και η Olympic Air να ανακοινώσουν την ακύρωση των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου τους. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εταιριών: «Oι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, θα λάβουν μήνυμα από την εταιρεία ή από τα αντίστοιχα ταξιδιωτικά γραφεία μέσω των οποίων προμηθεύτηκαν τα εισιτήριά τους. Για τους επιβάτες όλων των πτήσεων που επηρεάζονται παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής εισιτηρίων χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκεφθούν το site της Aegean www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:

  • Για την Aegean: 801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)
  • Για την Olympic Air: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)»

Κλειστά θα μείνουν αύριο πολλά σχολεία, καθώς η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία στα λιμάνια την Πέμπτη (16/3) λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ στην 24ωρη απεργία.
Η ανακοίνωση της ΠΝΟ:

«Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στη σημερινή συνεδρίαση της, αποφάσισε ομόφωνα, την συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, που αποφασίστηκε ομόφωνα στις 12-03-2023 από τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οποία και αρχίζει την 00.01 ώρα της 16-03-2023, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας.
Η Ομοσπονδία μας προβάλει και υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, την πάγια και σταθερή θέση της για την ασφάλεια των θαλασσίων συγκοινωνιών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, απαιτώντας την κατάργηση και τροποποίηση του Ν. 4150/2013 σε ό,τι αφορά τις ειδικές – μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την ανάγκη για θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο και να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας ώστε να εξασφαλίζονται πλήρως οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και κυρίως η ασφάλεια των πλοίων, των επιβατών και του πληρώματος
».

Η ΓΣΕΕ απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης. Για τη Συνομοσπονδία τα βασικά τρία ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα είναι τα εξής: «Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πώς δεν θα συμβεί ποτέ ξανά;». Στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος συμμετέχει και το ΕΚΑ, τονίζοντας στην ανακοίνωσή του ότι «Συλλογικό αίτημα όλων των πολιτών είναι οι υπηρεσίες μετακίνησης, που είναι ζωτικό κοινωνικό αγαθό, να υπηρετούν με ασφάλεια και σεβασμό την υγεία και την ασφάλεια κοινού και εργαζομένων»

Την ίδια ώρα στις 11 πμ η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
«Με τη γενική πανεργατική απεργία, απαιτούμε να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, καθώς και να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επίσης, απαιτούμε να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.»

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών παρουσίασε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης το πρωί της Παρασκευής, 26 Απριλίου 2024, έδωσε…

1 ώρα ago

Συνάντηση Χάρη Δούκα – Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, συναντήθηκε χθες Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης…

2 ώρες ago

Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 59-63: Μεγαλειώδης πρόκριση για το «Θρύλο» στο Final-4 της Euroleague με «διπλό» στη Βαρκελώνη

Ο Ολυμπιακός ξανάκανε αυτό που ξέρει να κάνει. Πέρασε νικητής για δεύτερη φορά στη σειρά…

11 ώρες ago

Σοκ στα Βριλήσσια: Πέθανε ο διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Γιάννης Κοσμόπουλος – Την Παρασκευή η κηδεία του

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Κοσμόπουλος, την είδηση έκανε γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

16 ώρες ago

Eurovision 2024: Οι 10 χώρες προκρίθηκαν από τον α’ ημιτελικό μεταξύ των οποίων και η Κύπρος

Χθες το βράδυ της Τρίτης (07/05) δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, πήραν…

1 ημέρα ago

Χάρης Δούκας από Κωνσταντινούπολη: Η Μονή της Χώρας ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα – Συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Μετά τη συνάντησή…

2 ημέρες ago