Δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο Ανδρέας Γεωργίου, o άνθρωπος που αποκάλυψε το έλλειμμα του 2009 [Η απόφαση]

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΑ) καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη δίκη, αναφορικά με την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου, που διετέλεσε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 ως το 2015.
Ο Ανδρέας Γεωργίου κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος λόγω φερόμενης κατοχής θέσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην ΕΛΣΤΑΤ, αποτυχία συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου για δέκα μήνες, και δημοσιοποίηση εθνικών δημοσιονομικών στοιχείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ.
Αν και αθωώθηκε πρωτοδίκως, το 2017 καταδικάστηκε κατόπιν έφεσης για την τρίτη από αυτές τις κατηγορίες και κρίθηκε αθώος για τα υπόλοιπα.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η επανέναρξη της διαδικασίας ενώπιον του ΣτΕ αποτελεί κατάλληλη επανόρθωση για την παραβίαση των δικαιωμάτων του Ανδρέα Γεωργίου και δεν επιδίκασε καμία υλική αποζημίωση.

Η Ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου: Κόλαφος η απόφαση
«Γεωργίου κατά Ελλάδος. Τι σημαίνει η απόφαση του ΕΔΔΑ. Ένα αρχικό σχόλιο.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην υπόθεση Γεωργίου κατά Ελλάδας που δημοσιεύθηκε σήμερα με προσφεύγοντα τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, που είναι εμβληματικό θύμα του τρόπου λειτουργίας του ελληνικού δικαστικού συστήματος, συνιστά κόλαφο και μάθημα στο όνομα του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.
Συνιστά κόλαφο και μάθημα κατά της ακατάβλητης αντιμνημονιακής συνωμοσιολογίας ως προς το ύψος του πρωτογενούς και του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στη μακρά περιπέτεια των μνημονίων. Ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρχε λόγος να προσφύγει η χώρα στα μνημόνια και ότι μαγειρεύτηκαν τα δημοσιονομικά δεδομένα του 2009, δεν υιοθετείται πλέον πολιτικά από κανέναν που διαθέτει στοιχειώδη σοβαρότητα. Εξακολουθεί όμως να βρίσκει υποστηρικτές στον χώρο της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το Εφετείο Αθηνών καταδίκασε το 2017 τον Ανδρέα Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος και ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτησή του για αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης αρνούμενος να απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ως προς το νόημα της κρίσιμης διάταξης του Κανονισμού που διέπει την EUROSTAT και τις εθνικές στατιστικές αρχές.
Το αίτημα του κατηγορουμένου να απευθυνθεί προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ απορρίφθηκε χωρίς αιτιολογία.
Με τη σημερινή του απόφαση το ΕΔΔΑ διαπιστώνει ότι η Ελλάδα, με την παραπάνω απόφαση του Αρείου Πάγου, παραβίασε το άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, δηλαδή το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη. Το ΕΔΔΑ επανέλαβε την πάγια νομολογία του σύμφωνα με την οποία η παράλειψη και μάλιστα η αναιτιολόγητη εθνικού δικαστηρίου κράτους μέλους της ΕΕ (που είναι προφανώς και κράτος μέρος της ΕΣΔΑ και του Συμβουλίου της Ευρώπης) να απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ, παρότι έχει σχετική υποχρέωση κατά το άρθρο 267 ΣΛΕΕ (τέτοιο δικαστήριο είναι ο ΑΠ) και μάλιστα παρότι έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα, συνιστά παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ, δηλαδή του δικαιώματος στη δίκαιη δίκη. Ζήτημα ιδιαίτερα κρίσιμο για τη σχέση ΕΕ και ΕΣΔΑ.
Το ΕΣΔΑ δεν αφήνει μάλιστα κανένα περιθώριο παρερμηνείας της απόφασής του. Περιέλαβε στην απόφασή του ειδικό κεφάλαιο για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα οφείλει κατά το άρθρο 46 ΕΣΔΑ να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Στρασβούργου. Αυτό πρέπει να γίνει με την επανάληψη της διαδικασίας (reopening) ενώπιον του ΑΠ, ο όποιος οφείλει να απευθύνει το κρίσιμο προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ. Θεωρητικά ο ΑΠ θα μπορούσε να αιτιολογήσει τη φορά αυτή την απόρριψη του αιτήματος να υποβληθεί προδικαστικό ερώτημα στο Λουξεμβούργο, ας ελπίσουμε όμως ότι μια άλλη σύνθεση του αρμόδιου σχηματισμού του ΑΠ θα διαφυλάξει, έστω στο όριο, την στοιχειώδη διεθνή αξιοπιστία της Ελληνικής Δικαιοσύνης

Γιώργος Καμίνης: Για την αλήθεια
Ανάρτηση για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με  τον για τον Ανδρέα Γεωργίου, και τον αξιοπρεπή αγώνα που δίνει για την αλήθεια έκανε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Καμίνης

Αναλυτική η ανάρτηση του κ. Καμίνη
«Ημέρα πικρής – αλλά όχι οριστικής ακόμη- δικαίωσης η σημερινή για τον Ανδρέα Γεωργίου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον δικαιώνει απόλυτα και καταδικάζει την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 6 (παρ. 1) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αφορά το δικαίωμα κάθε πολίτη σε μία δίκαιη δίκη.
Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις – φυσικά και η σημερινή – έχουν πρωταγωνιστήσει επί σχεδόν μια δεκαετία σε ένα θλιβερό κυνήγι μαγισσών κατά του Ανδρέα Γεωργίου, ενός γενναίου δημοσίου λειτουργού που έκανε απλώς τη δουλειά του: τόλμησε να σπάσει το κουκούλι της απάτης των “greek statistics” της κυβέρνησης Καραμανλή.
Δεν είναι παράξενο: το «μεγάλο ψέμα» της μνημονιακής περιόδου, ότι δηλαδή τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας σκόπιμα παραποιήθηκαν ώστε να μπούμε στα μνημόνια, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για όλη την ταραγμένη περίοδο που ακολούθησε. Αυτό δεν το έχουν απαρνηθεί με ειλικρίνεια ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε φυσικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος «προσυπέγραψε» τη θεωρία συνομωσίας με την αρνητική του ψήφο στο πρώτο μνημόνιο και έκανε την Ελλάδα αντίδικο του κ. Γεωργίου στο Στρασβούργο. Η στάση αμφότερων – αλλά και των κομμάτων τους- εξακολουθεί να αποτελεί στίγμα.
Με τη σημερινή απόφαση του ΕΔΑΔ, ο Ανδρέας Γεωργίου έχει πλέον δικαίωμα να ζητήσει από την ελληνική δικαιοσύνη αναψηλάφηση της παράλογης αυτής υπόθεσης που τον κατατρύχει χρόνια τώρα. Αισθάνομαι το χρέος να δηλώσω δημόσια την αμέριστη συμπαράστασή μου στον Ανδρέα Γεωργίου και στον αξιοπρεπή αγώνα που συνεχίζει να δίνει.
»


Ανδρέας Τσούνης: Ακόμα μία δικαίωση του Α. Γεωργίου από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια
«Ακόμα μία δικαίωση του Α. Γεωργίου από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Ακόμα μία δικαίωση του ΠΑΣΟΚ θα έλεγα εγώ. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι δεν είχε δίκαιη δίκη στην Ελλάδα ο κ. Γεωργίου το 2018 και πρέπει να ξαναγίνει η δίκη του στον Άρειο Πάγο. Μάλιστα. Ποιος θα το κάνει αυτό;
Στη χώρα μας το αφήγημα του Αντιμνημονίου στηρίχθηκε στην παραδοχή ότι ο Γεωργίου είπε ψέματα. Ότι το έλλειμμα και το χρέος δεν ήταν αυτά που έλεγε. Έτσι δημιουργήθηκε το ψευτοδίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.
Ποιος θα αναλάβει να δικαιώσει τον κ. Γεωργίου και το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου του 2010. Ο κ. Ντογιάκος

Δείτε την απόφαση υπέρ του Ανδρέα Γεωργίου

Share.

Comments are closed.